Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ Γ' ΚΝΟ: ''ΤΑ ΜΟΝΟΠΛΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΟΙ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΙ ΗΡΩΕΣ'' (ΒΙΝΤΕΟ)


Το Γˊ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο ήδη συμπλήρωσε 102 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την αρχική του συγκρότηση, όσα και τα χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και των ιερών χωμάτων της Μακεδονίας. Υπαγόμενο αρχικά στο Κτηνιατρικό και κατόπιν στο Υγειονομικό Σώμα, ήταν παρόν στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στους 2 Παγκόσμιους πολέμους και στις επιχειρήσεις του 1946-1949, εξασφαλίζοντας την παρατακτή δύναμη και την υγεία χιλιάδων ίππων και ημιόνων του στρατεύματος.
Καθοριστική υπήρξε και η συμβολή του στην ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους και της αγάπης του αθλήματος της ιππασίας, με τη συγκρότηση το 1966 του Ιππικού Ομίλου Βορείου Ελλάδος και του κέντρου ιππασίας του Γ΄ΣΣ.
Ακριβό το τίμημα για την ελευθερία της Πατρίδας, με χιλιάδες στρατιώτες νεκρούς και ανάπηρους, χιλιάδες τα ορφανά ανήλικα παιδιά και οικογένειες χωρίς στήριγμα. Θύματα όμως υπήρξαν και τα άλογα και τα μουλάρια, οι αχώριστοι σύντροφοι και βοηθοί του ανθρώπου της υπαίθρου, που ακούραστα σήκωσαν και μετέφεραν στις πλάτες τους τα βάρη των πολέμων. Πολλά από αυτά τα ηρωικά ζώα γκρεμίστηκαν σε βαθιές χαράδρες ή σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά ή δεν άντεξαν στην πείνα και στις αφάνταστες κακουχίες.
 
Με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης της Θεσ/νίκης και του έπους του 1940, αναρτήθηκε ένα μοναδικό ιστορικό αφιέρωμα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ) με τίτλο "ΤΑ ΜΟΝΟΠΛΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΟΙ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΙ ΗΡΩΕΣ", που περιεκτικά αναδεικνύει γεγονότα από την ιστορία και τη συμβολή των μονόπλων ζώων στο αξιόμαχο του Στρατού μας, θέλοντας να αποδώσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής για τη θυσία τους κατά τους αγώνες του Έθνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου