Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδειξε με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στο θέμα της διεξαγωγής σεισμικών ερευνών εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).  

Με τις τελευταίες δηλώσεις του, ο τούρκος πρωθυπουργός περιέγραψε πολύ καθαρά τόσο το σκεπτικό όσο και τις επιδιώξεις της χώρας του με την παράνομη δέσμευση περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέσω NAVTEX...
και την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών. 

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Νταβούτογλου δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον να απαντήσει στα μέτρα που ανακοίνωσε η Λευκωσία και συγκεκριμένα στην πρόθεσή της να μην επιτρέψει το άνοιγμα κανενός νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Από μόνη της, αυτή η στάση αποδεικνύει ότι η σημασία που αποδίδει πλέον η Άγκυρα στην ευρωπαϊκή της πορεία έχει μειωθεί δραματικά.    

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επικεντρώθηκε στον τρόπο εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του νησιού και στο γεγονός ότι από τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι έχουν αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης στο νότιο τμήμα του νησιού, τότε ανάλογα δικαιώματα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι στο Βορρά. Επομένως, κατά τον Νταβούτογλου, ίσως πρέπει να αρχίσει να εξετάζεται σοβαρά η λύση της δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα θέλει να ρίξει την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στην Κύπρο στην ελληνοκυπριακή πλευρά και παράλληλα να «παγώσει» το status quo στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, μόνη κερδισμένη θα είναι ουσιαστικά η ίδια. Παράλληλα, μία τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε το παράθυρο, ώστε το θέμα της ενέργειας να μπει στο τραπέζι των συνομιλιών του Κυπριακού όταν αυτές επανεκκινήσουν. 

Προς το παρόν πάντως, η Λευκωσία, σε συνεννόηση με την Αθήνα, κινούνται ψύχραιμα με σκοπό την αποφυγή κινήσεων που θα διευκόλυναν τις τουρκικές επιδιώξεις. Η δημιουργία σκηνικού μεγάλης έντασης θα ευνοούσε μόνο την Άγκυρα όπως εκμυστηρεύονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.