Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Φωτό από την τελετή καθέλκυσης του Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ»


Παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έγινε ανάδοχος του νέου Υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού με την ονομασία «ΠΙΠΙΝΟΣ». Η τελετή καθέλκυσης και ονοματοδοσίας υποβρυχίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά, πρωτοστατούντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεïμαράκης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.
Παρόντες ήταν επίσης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων,  εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράγοντες της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών και οι εργαζόμενοι στα ΕΝΑΕ.

Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
 «Μακαριότατε,

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργοί της Κυβέρνησης,

Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων,

Κύριοι Πρέσβεις,

Κύριε Πρόεδρε του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

Επίτιμοι Αρχηγοί, 

Συνάδελφοι στη Βουλή των Ελλήνων,

Κύριοι Δήμαρχοι,

Κύριοι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων,

Αγαπητοί Εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία,

Κυρίες και κύριοι,    

Ξεχωριστή ημέρα η σημερινή για την Ελλάδα για το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Πριν από ενάμισι χρόνο περίπου, εμπιστευθήκατε και στηρίξατε την πρόταση που σας υπέβαλα για την τελική επίλυση ενός πολύπλοκου, αλλά ιδιαίτερα σημαντικού από άποψη εθνικής άμυνας και οικονομίας ζητήματος. Ενός ζητήματος το οποίο για περισσότερο από δέκα χρόνια, απασχολούσε, όχι μονάχα τις ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και τις Κυβερνήσεις, το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη και βεβαίως την κοινή γνώμη.
Σήμερα, με τη γεμάτη συμβολισμούς αυτή τελετή καθέλκυσης, που γίνεται σύμφωνα με τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, το Υ/Β «ΠΙΠΙΝΟΣ» περιέρχεται και εντάσσεται στον Ελληνικό Στόλο, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει το Υ/Β «ΩΚΕΑΝΟΣ» και στη συνέχεια, πάντα μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει και ανακοινώσει στη Βουλή των Ελλήνων, τα υπόλοιπα δύο Υ/Β «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ».
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση αυτού του προβλήματος και με τολμηρές όσο και ρεαλιστικές πολιτικές κινήσεις και αποφάσεις, λύσαμε τελικά τον γόρδιο δεσμό και δώσαμε τέλος σε αυτήν την επιζήμια για το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, αλλά και την εθνική μας ασφάλεια  υπόθεση.
 Με την νομοθετική μας δε πρωτοβουλία και την ψήφιση Νόμου από την Ελληνική Βουλή, διασφαλίσαμε πλήρως, όπως εξάλλου αποδεικνύεται σήμερα, και αποτελεσματικά το   συμφέρον του κράτους.
Και όλα αυτά, κάτω από συνθήκες πλήρους διαφάνειας, δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης και σεβασμού των νόμων της χώρας.
Ο όλος χειρισμός της υπόθεσης των Υ/Β, αναδεικνύει το πόσο σημαντική για τη χώρα είναι η πολιτική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα, όπως η άμυνα.

Πόσο σημαντικός είναι ο σωστός σχεδιασμός, η μεθοδικότητα, η αλήθεια και η ειλικρίνεια.

Τα τονίζω αυτά, γιατί λειτούργησαν ως γνώμονας στο πεδίο της συνεργασίας μας με τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής αλλά και στην υπεύθυνη δημόσια ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Θέλω ωστόσο να εκφράσω την πλήρη ικανοποίησή μου αλλά και την ευαρέσκειά μου προς τον Αρχηγό Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού, που από την αρχή πίστεψαν, ενστερνίσθηκαν και εφήρμοσαν με ευθύνη την πολιτική μας για την επίλυση του προβλήματος των Υ/Β και που οδήγησε συντομότερα από τους χρόνους που είχαμε θέσει και πιο οικονομικά από ότι είχε προβλεφθεί στο τελικό αποτέλεσμα μπροστά στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.
Είμαι βέβαιος ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό ανακουφισμένο πλέον από αυτό το βάρος αισθάνεται σήμερα πιο υπερήφανο, πιο ισχυρό, πιο έτοιμο.
Αλλά και η πατρίδα μας, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την ευρύτερη γειτονιά μας, με την ένταξη στον στόλο μας των Υ/Β αυτών, ισχυροποιεί την αμυντική της θωράκιση και ενισχύει τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της στην υπηρεσία της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Θέλω επίσης να τονίσω, πως αρωγός στις προσπάθειές μας να εντάξουμε επιχειρησιακά τα Υ/Β στο Πολεμικό Ναυτικό, στάθηκαν με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αλληλεγγύης ανάμεσά τους, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ναυπηγεία, οι οποίοι, αν και επί μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι, συνέβαλλαν ώστε να υλοποιηθεί η επιταγή του Νόμου του άρθρου 26 και να γίνει πραγματικότητα ο στόχος που είχαμε θέσει με την πολιτική μας.
  Τους εκφράζω δημόσια τις ευχαριστίες μου και την αναγνώριση του υψηλού επιπέδου επαγγελματισμού τους.
Γιατί τελικά είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας, που αποτελεί και θα αποτελέσει τον κεντρικό μοχλό για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Κυρίες και κύριοι,

Ας κρατήσουμε ως παράδειγμα και δίδαγμα από την υπόθεση αυτή, το γεγονός, πως όταν υπάρχει αταλάντευτη προσήλωση στο Δημόσιο συμφέρον και στην δημοκρατική νομιμότητα, όταν υπάρχουν ικανοί και τίμιοι κρατικοί λειτουργοί να υλοποιήσουν τις πολιτικές αποφάσεις, ακόμη και τα πιο δύσκολα και  πολύπλοκα προβλήματα μπορεί να έχουν θετική έκβαση και ευτυχή λύση.
Το Υ/Β που σήμερα βρίσκεται στη θάλασσα, έτοιμο να φέρει υπερήφανα τη σημαία μας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αλλά και όπου το καθήκον το καλέσει, επιβεβαιώνει αυτήν την αλήθεια.
 Συγχρόνως, αποδεικνύει την ικανότητα της χώρας μας, να κατασκευάζει υψηλής τεχνολογίας  οπλικά συστήματα.
Η διατήρηση της ικανότητας αυτής σε υποδομές και έμψυχο υλικό, πρέπει να αποτελεί κεντρικό άξονα της αμυντικής αλλά και της αναπτυξιακής πολιτικής μας στο μέλλον. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η αποστολή και ως προς το κομμάτι αυτό της πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξετελέσθη με επιτυχία.
 Σας ευχαριστώ και πάλι για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη με την οποία με περιβάλλετε και σας παρακαλώ να προσέλθετε στο βήμα.»
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:
« Μακαριότατε, Κυρίες και Κύριοι
Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πατρίδα μας, για το Εθνικό Αμυντικό μας Σύστημα, για το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και για την αναπτυξιακή μας στρατηγική. Μετά από 12 χρόνια και αφού μεσολάβησαν πολλές προσπάθειες, που όλες, βέβαια, στόχευαν στον ίδιο στόχο, στον ίδιο σκοπό: Να ολοκληρωθεί η κατασκευή αυτών των υπερσύγχρονων υποβρυχίων και να ενταχθούν, επιτέλους, στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.
Αυτή, λοιπόν, η μεγάλη στιγμή έφτασε. Για να φτάσουμε, όμως, εμείς σήμερα εδώ στην καθέλκυση του «Πιπίνος» δούλεψαν και πολλοί άνθρωποι και πολλές κυβερνήσεις.
Προηγήθηκε το υπερσύγχρονο υποβρύχιο «Παπανικολής» στο πρότυπο του οποίου και στην τεχνογνωσία του οποίου κατασκευάστηκαν και τα επόμενα. Και οφείλω να θυμίσω εδώ, ότι όλα αυτά τα υποβρύχια περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου την εποχή που ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος, ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας και με ένα δικό του νόμο που τότε εισηγήθηκε, ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων.
Τα χρήματα που είχε πληρώσει ο Ελληνικός λαός, απέκτησαν έτσι αντίκρισμα. Και σήμερα ο Ελληνικός λαός βλέπει μπροστά του το αποτέλεσμα των θυσιών του. Μοιραζόμαστε μαζί του, λοιπόν, σε ατμόσφαιρα υπερηφάνειας, σε ατμόσφαιρα ικανοποίησης την εξαιρετική αυτή εξέλιξη. Όμως, κυρίως, το αποτέλεσμα. Σήμερα η Ελλάδα στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ένα μήνυμα ισχύος. Και η οικονομία μας στέλνει το δικό της αναπτυξιακό μήνυμα, αφού η κατασκευή αυτού του υπερσύγχρονου οπλικού συστήματος έγινε σε ελληνικά ναυπηγεία και από ελληνικά χέρια. Ναυπηγεία τα οποία είναι πλούτος και αναπτυξιακά όπλα για την Ελλάδα και τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας για την στρατηγική ανάπτυξη της χώρας.
Και ότι δεν νοείται μια χώρα ναυτική, μια πραγματικά ναυτιλιακή υπερδύναμη, όπως είναι η πατρίδα μας να μη διαθέτει και την αντίστοιχη ναυπηγοκατασκευαστική υποδομή, που ούτως ή άλλως υπάρχει. Η περίοδος αδράνειας, απαξίωσης θα δώσει πια τη θέση της σε μια νέα εποχή δυναμικής ανάπτυξης, δημιουργίας, με πλήρη εξασφάλιση του άξιου επιστημονικού και εργατικού μας δυναμικού. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Η Ελλάδα του αύριο, η νέα Ελλάδα να είναι μια Ελλάδα ανάπτυξης, προόδου, κύρους και πάνω από όλα εθνικής αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα που δημιουργεί, που παράγει, που αξιοποιεί και το άξιο ανθρώπινο δυναμικό που έχει τεράστιες δυνατότητες.
Θέλω να συγχαρώ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Αβραμόπουλο, θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού και θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ τους εργαζομένους που με μέθοδο, με υπομονή και με διαφάνεια έδωσαν τέλος σε μια χρονίζουσα εκκρεμότητα και μέσα στο χρόνο που δεσμεύτηκαν έφεραν τον σημερινό αποτέλεσμα.
Η κυβέρνησή μας για μια ακόμα φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει και τη θέληση και τη δύναμη και τη βούληση να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετά την κρίση εποχή. Και θέλω σήμερα εδώ να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι αυτόν τον δρόμο ακριβώς θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε και για τα χρόνια που έρχονται στο όνομα μιας υπεύθυνης εθνικής αποστολής.
Σας ευχαριστώ πολύ
Μετά την τελετή καθέλκυσης, ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ονοματοδοσία του Υ/Β «ΠΙΠΙΝΟΣ» υπογραμμίζοντας:
«Εξ ονόματος της ελληνικής Πολιτείας και του ελληνικού λαού σε ονομάζω «ΠΙΠΙΝΟΣ» προς τιμήν μιας ηρωικής φυσιογνωμίας των Ναυτικών αγώνων του 1821. Εύχομαι να είσαι πάντα καλοτάξιδο, να πλέεις ασφαλώς εν επιφάνεια και εν καταδύσει και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στο πλευρό σου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου