Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ουκρανία: Νεκροί Ελληνες κοντά στη Μαριούπολη σε επίθεση με όλμους


Υπουργείο Εξωτερικών: Να διερευνηθεί άμεσα η βασιμότητα των πληροφοριών και να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ελληνικής καταγωγής κατοίκων
Τους πρώτους νεκρούς από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία μετρά από την Τρίτη η ελληνική κοινότητα της χώρας, καθώς τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν όλμοι έπληξαν το χωριό Σαρτανά. Το χωριό, όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι ελληνικής καταγωγής, βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από τη Μαριούπολη.

Σε δήλωσή του στα Νέα ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Δημήτρης Παπανδρέου επιβεβαίωσε πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν έλληνες ομογενείς. Οι όλμοι, που όπως όλα δείχνουν εκτοξεύτηκαν από φιλορώσους αυτονομιστές, έπεσαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού κοντά στο νεκροταφείο, την ώρα που δεκάδες κάτοικοι επέστρεφαν από κηδεία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, οι παραβιάσεις της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών, είναι καθημερινές. Το χωριό Σαρτανά βρίσκεται πολύ κοντά στην «πρώτη γραμμή του μετώπου».

Την Τρίτη, ο κ. Παπαδημητρίου βρέθηκε στην περιοχή, καθώς μετέβη με τον δήμαρχο του Σαρτανά Στέφανο Μάχσμα και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάντρα Προτσένκο στο Ταλακόφκα, το πιο προκεχωρημένο σημείο του μετώπου.

«Όλα ήταν ήσυχα εκείνη την ώρα, δεν υπήρχε ένταση» είπε στα Νέα. Οι καλές καιρικές συνθήκες όμως και ο καθαρός ορίζοντας που προσφέρονται για επιθέσεις με όλμους, ώθησαν τους αξιωματούχους να επισπεύσουν την αναχώρησή τους, στη 1.45 μ.μ. Ένα τέταρτο αργότερα έπληξαν οι όλμοι το Σαρτανά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους.

Σήμερα, Τετάρτη, ο έλληνας πρόξενος θα επιχειρήσει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τα θύματα και να επισκεφθεί τους τραυματίες στο νοσοκομείο της Μαριούπολης όπου μεταφέρθηκαν. 

ΥΠΕΞ: Να διερευνηθεί άμεσα η βασιμότητα
των πληροφοριών

Εντολή στον έλληνα Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη Δημήτρη Παπανδρέου να διερευνηθεί άμεσα η βασιμότητα των πληροφοριών περί ύπαρξης ελληνικής καταγωγής ομογενών μεταξύ των θυμάτων της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας και να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ελληνικής καταγωγής κατοίκων του πληγέντος χωριού έδωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάντρα Προτσένκο, επισκέπτεται σήμερα τα νοσοκομεία της περιοχής, ώστε να εντοπίσει αν έλληνες ομογενείς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 7 νεκρών και των 18 τραυματιών από τη χθεσινή επίθεση με όλμους στο χωριό Σαρτανά, όπου σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού είναι έλληνες ομογενείς. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει επισήμως αν έλληνες ομογενείς βρίσκονται μεταξύ των νεκρών.

Το χωριό Σαρτανά βρίσκεται σε μία απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τη Μαριούπολη. Η συγκεκριμένη πόλη βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των φιλορώσων αυτονομιστών πριν από λίγο καιρό, κάτι που είχε οδηγήσει στη μεταφορά του προσωπικού του ελληνικού Γενικού Προξενείου από τη Μαριούπολη. Το προσωπικό επέστρεψε στην έδρα του πριν από λίγες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου