Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

με σκοπό την διατήρηση τους και την αξιοποίηση τους

 Fortifications.gr  νέα ιστοσελίδα καταγραφής προβολής και διατύρισης πολεμικών  κτηρίων !

 Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες μόνιμα ή ημιμόνιμα οχυρωματικά έργα, καταφύγια και εγκαταστάσεις, διασκορπισμένα κατά μήκος των χερσαίων μας συνόρων, στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, σε σημαντικά περάσματα στο εσωτερικό της χώρας, σε νησιά και σε παράκτιες περιοχές. 'Ενα μεγάλο μέρος από αυτά κτίστηκε από τα στρατεύματα κατοχής με σκοπό την φύλαξη του συγκοινωνιακού δικτύου της χώρας και την προστασία των κατακτημένων περιοχών από πιθανή απόβαση των συμμάχων.
Τα περισσότερα από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί μετά το τέλος του πολέμου, με αποτέλεσμα οι φθορές και οι καταστροφές να είναι εκτεταμένες. Λόγο της έλλειψης ιδιοκτησίας, η καταπάτηση και η καταστροφή τους είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αποθήκες, μαντριά, σπίτια, σκουπιδότοποι ακόμα και μετατροπές σε σπίτια συμπληρώνουν το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο της καταπάτησης της Ιστορίας μας.
"Οι άνθρωποι προστατεύουν μόνο ότι αγαπούν,
αλλά μπορούν να αγαπήσουν μόνο ότι γνωρίζουν"
Ζακ-Ιβ Κουστό
Πρέπει να κάνουμε κάτι γιαυτό .. με σκοπό την διατήρηση τους και την αξιοποίηση τους όπως κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σκοπός
Η ιστοσελίδα Fortifications.gr  δημιουργήθηκε με σκοπό τον εντοπισμό, την καταγραφή και την φωτογράφηση των οχυρωματικών έργων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Με την έρευνα αυτή θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό, ιστορικά και τεχνικά στοιχεία για όλα αυτά τα οχυρωματικά έργα που τα ξέρουμε και για αυτά που δεν φανταζόμασταν ότι υπήρχαν.
Πρόσκληση
Η έρευνα αυτή χρειάζεται την βοήθεια όλων μας, χρειαζόμαστε φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για οχυρωματικά έργα που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Αναζητήστε τα στις παραλίες, πλάι στις σιδηροδρομικές γραμμές και μέσα στις κατοικημένες περιοχές. Φωτογραφίστε τα και στείλτε μας υλικό μαζί με κάποιες πληροφορίες για την τοποθεσία και με άλλες παρατηρήσεις σας. Το υλικό που θα μας αποστείλετε θα παρουσιαστεί όσο το δυνατό καλύτερα.
Συγκεντρώσαμε τις πληροφορίες σχετικά με τα οχυρωματικά έργα στην Ελλάδα και σημειώσαμε πάνω στον χάρτη της Ελλάδος τα σημεία που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μας.
Χρονικές Περίοδοι
Η ιστοσελίδα θα ασχοληθεί με οχυρωματικά έργα που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 20ο αιώνα έως και το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, συμπεριλαμβάνοντας σημαντικές πολεμικές περιόδους της ιστορίας της Ελλάδας.
Παρουσίαση θεμάτων
Λόγο του στρατιωτικού ρόλου των οχυρωματικών έργων και της χρησιμοποίησης ορισμένων από αυτών από τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, θα προσεχθεί ιδιαίτερα η παρουσίαση τους με σκοπό την προάσπιση της Εθνικής ασφάλειας. Επίσης θα προσεχθεί η παρουσίαση θεμάτων από χώρους όπως αεροδρόμια και στρατόπεδα.

Νομός Μαγνησίας


Σιδηδρομικός σταθμός Βόλου

Στο Σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου υπάρχει ένα καταφύγιο πιθανός κατασκευασμένο πρίν το 1939.
 Χρηστίδης Ηλίας


  

Αγ.Γεράσιμος στον Βόλο

Κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Γεράσιμου στον Βόλο υπάρχει ένα πολυβολείο σε καλή κατάσταση.
 Χρηστίδης Ηλίας
 
 
Δείτε την τοποθεσία στο Google Maps
Ενα παρόμοιο πολυβολείο υπήρχε δίπλα στην φυλακές ανηλίκων του Βόλου αλλά δυστηχώς γκρεμίστηκε για να χτιστεί μια μονοκατοικία.

 

Λόφος Γορίτσας

Ο Λόφος Γορίτσα βρίσκεται στα νότια της πόλης του Βόλου, κοντά στα λατομεία τσιμέντου. Στην κορυφή του υπάρχουν δύο πολυβολεία, πιθανός από την περίοδο της κατοχής.
Ανατολικό Πολυβολείο






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου