Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

“αντιπυραυλική άμυνα”

Αμερικανική “αντιπυραυλική άμυνα” και στην Ασία

Μετά τα αμερικανικά σχέδια για ανάπτυξη δικτύου “αντιπυραυλικής άμυνας” στην Ευρώπη -γεγονός που προκαλεί την οργή της Μόσχας- τώρα οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν το ίδιο και στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
Αμερικανική “αντιπυραυλική άμυνα” και στην Ασία
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Ρωσία και η Κίνα να ενώσουν τις προσπάθειες τους ώστε να αντιμετωπίσουν το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Πηγή: TASS
Η Ρωσία παρακολουθεί με προσοχή τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού,δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ,Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος υπογραμμισε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων κινήσεων της Αμερικής και της αύξησης των δυνάμεών της στην περιοχή. Επίσης, η Ρωσία αξιώνει από τις ΗΠΑ να εφαρμόζει τις σχετικές συμφωνίες για τη μείωση των επιθετικών όπλων (START).

“Το γεγονός ότι αυξάνονται οι δυνάμεις και τα εξοπλιστικά συστήματα των ΗΠΑ στην περιοχή της Άπω Ανατολής,την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, δεν περνά απαρατήρητο από την ρωσική πλευρά. Παρακολουθούμε με προσοχή τι συμβαίνει εκεί. Βλέπουμε τι κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ασία. Εκεί γίνονται πράγματα σημαντικά, πολλά έχουν ήδη συντελεστεί”, δήλωσε την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Σεργκέι Ριάμπκοφ στο συνέδριο με θέμα τη μη εξάπλωση των όπλων που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Ευρώπη, Μ.Ανατολή, Ασία


Η Συνθήκη START-3 υπεγράφη στην Πράγα, στις 8 Απριλίου του 2010 και τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου του 2011.Η διάρκεια της ισχύος της είναι δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τη συνθήκη, οι συμμετέχουσες πλευρές παρείχαν η μία στην άλλη πληροφορίες σχετικά με τα στρατηγικά επιθετικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών συντεταγμένων των σιλό εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (με ακρίβεια της τάξης γεωφυσικών λεπτών). Τα συμβαλλόμενα μέρη ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των στρατηγικών επιθετικών όπλων τους την1η Μαρτίου και την 1η Σεπτεμβρίου του κάθε έτους.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την φετινή άνοιξη τα σχέδιά της να επεκτείνει τα όρια του αντιπυραυλικού της συστήματος και να το αναπτύξει, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η βοηθός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για την παγκόσμια στρατηγική, Μάντλεν Κρίντον, είχε δηλώσει ότι συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο για τα εδάφη της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.Τον Αύγουστο έγινε γνωστό, ότι τμήματα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, όπως τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης θα εγκατασταθούν στην Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες. Λίγο νωρίτερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταστήσουν μια στρατιωτική βάση στην Αυστραλιανή Ήπειρο. Εντούτοις ο Λευκός Οίκος δεν απέκρυψε ότι θεωρεί την Κίνα το βασικό κίνδυνο στην περιοχή.


Εντούτοις οι πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία και η Κίνα να ενώσουν τις προσπάθειες τους ώστε να αντιμετωπίσουν το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. “Όσον αφορά την αντίδραση στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, η Κίνα ενισχύει σημαντικά την συνεργασία της με τη Ρωσία. Η ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος θα αντιμετωπίσει τις σκληρές αντιδράσεις εκ μέρους της Κίνας, που θα λάβουν τη μορφή διπλωματικών διαβημάτων, αλλά θα υπάρξουν και πρακτικά αντίμετρα. Μεταξύ των άλλων, σε μορφή οικονομικών ενεργειών, πιθανόν,κυρώσεων, και επίσης μιας κινητοποίησης της κινεζικής διασποράς στις ΗΠΑ και άλλες περιοχές”, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, πρώτος καπετάνιος, Κονσταντίν Σιβκόφ.

Η Μόσχα, στο μεταξύ, εκφράζει την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον σχετικά μ'αυτό το ζήτημα. “Πρέπει να συνεργαστούμε με την αμερικανική πλευρά ώστε να επιτευχθεί κάτι σημαντικό. Αν αυτό αποτύχει, θα πάρουμε μια σειρά από μέτρα τα οποία έχει αναφέρει ο Ρώσος Πρόεδρος”, είπε ο Ριάμπκοφ.

Αγκάθι το συντηρητικό λόμπυ των ΗΠΑ

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολίασε το θέμα στην πρώτη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συνέντευξη που έδωσε, και είπε ότι ο Αμερικανός συνάδελφός του θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα. “Μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα εάν ο Ομπάμα αναλάβει δεύτερη θητεία; Θεωρητικά, ναι.Όμως το θέμα δεν εξαρτάται μόνο από τον Ομπάμα. Νομίζω ότι θέλει ειλικρινά να λύσει αυτό το ζήτημα”,είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. Κατά την άποψή του, την επίλυση του ζητήματος εμποδίζει το στρατιωτικό λόμπι και το Στέιτ Ντεπάρτμεντ “με τον αρκετά συντηρητικό μηχανισμό του. Διότι για να λυθεί το πρόβλημα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας πρέπει να αποδεχτούμε και να συμφωνήσουμε ότι είμαστε ο ένας για τον άλλον αξιόπιστοι συνεργάτες και σύμμαχοι”, υπογράμμισε ο Πούτιν.

Στο μεταξύ στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα ακόμη πρόβλημα. Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η Μόσχα είναι δυσαρεστημένη με τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσιγκτον εκπληρώνει της υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συνθήκης START. “Σε γενικές γραμμές η αξιολόγηση (ως αποτέλεσμα ελέγχων)είναι θετική, υπάρχουν όμως παρατηρήσεις, και αυτές δεν προορίζονται για δημόσια συζήτηση. Πρέπει να εξεταστούν από την διμερή συμβουλευτική επιτροπή, η οποία σχηματίστηκε γι' αυτή την συνθήκη, και η επόμενη συνεδρίαση αυτής της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής θα διεξαχθεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου στη Γενεύη. Εδώ δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορεί να αποτελέσει θέμα συζήτησης, δεν υπάρχουν ανησυχίες που να μην μπορούν να ξεπεραστούν μέσω της ομαλής, τακτικής και υπεύθυνης εργασίας των αντιπροσωπειών”, είπε ο Ριάμπκοφ, τα λόγια του οποίου παραθέτει το πρακτορείο “Ιντερφάξ”.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Vzgliad".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου