Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Το τεθωρακισμένο του 21ου αιώνα



Το τεθωρακισμένο του 21ου αιώνα λέγεται «Boomerang»

Στις μεγάλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις μειώνουν συνεχώς τον αριθμό των τανκ τους. Η έμφαση στους εξοπλισμούς του Στρατού Ξηράς, δίνεται πλέον κυρίως στα τεθωρακισμένα οχήματα πρώτης γραμμής. Μέχρι πρόσφατα φαινόταν ότι οι ρώσοι κατασκευαστές υστερούσαν σε αυτό τον τομέα, αφού δεν είχαν παρουσιάσει κάτι «φρέσκο» και ανταγωνιστικό στα ξένα μοντέλα. Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα.
Το τεθωρακισμένο του 21ου αιώνα λέγεται «Boomerang»
Η "Αμυντική Βιομηχανία" είναι ίσως η μόνη εταιρεία στη Ρωσία, η οποία κατέχει τα πρωτεία στον τομέα των ελαφρών τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων. Πηγή: RIA Novosti
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οι εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων δημιούργησαν τρία νέα μοντέλα. Γι’αυτά, καθώς και για τον ανταγωνισμό με τους κορυφαίους κατασκευαστές τεθωρακισμένων οχημάτων διεθνώς, μιλάει ο γενικός διευθυντής της «Αμυντικής Βιομηχανίας» (VPK), Ντμίτρι Γκάλκιν.
ΕΡ: Ποιά είναι τα σχέδια σας για την ανάπτυξη νέων πλατφόρμων για στρατιωτικά οχήματα;
ΑΠ: Στην παρούσα φάση υλοποιούμε ένα πιλοτικό – κατασκευαστικό σχέδιο, το «Boomerang», για το υπουργείο Αμύνης. Από τα χαρακτηριστικά του, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα, πάνω στην οποία θα δημιουργηθούν εντελώς νέα οχήματα μάχης και τεχνικής υποστήριξης. Αν τα συγκρίνετε με τα παλιά BTR, το μόνο κοινό που έχουν, είναι η κίνηση, 8x8. Υπάρχουν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), υπάρχουν επίσης Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης με υποστήριξη πυρός (ΤΟΜΑ). Επίσης, έχουμε τεθωρακισμένα οχήματα τεχνικής συντήρησης και επισκευών, ανιχνευτικά οχήματα, οχήματα λογιστικής υποστήριξης μάχης, κ.ά. Η ιδέα είναι ότι όλα θα πρέπει να «βγαίνουν» από την ίδια πλατφόρμα στη γραμμή παραγωγής. Δηλαδή μια ενοποιημένη κατασκευαστική βάση.
 
Μπορώ να πως χωρίς υπερβολή ότι το «Boomerang» θα είναι το ΤΟΜΑ του εικοστού πρώτου αιώνα. Θα αντικαταστήσει όλα τα υπάρχοντα τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των BTR-80 και BTR-82. Τα δύο πρώτα οχήματα πρέπει να τα κατασκευάσουμε το 2013, και ένα χρόνο μετά, να ολοκληρώσουμε το σχέδιο. Είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας κοινοπραξιών, εταιρειών για τη συμπαραγωγή οχημάτων, εταιρειών τεχνολογίας αιχμής (engineering), τόσο με ρώσικες όσο και με ξένες επιχειρήσεις αυτού του τομέα.
 ΕΡ: Πόσο ισχυρή είναι η θέση της εταιρείας σας στη διεθνή αγορά;  
ΑΠ: Το κύριο κριτήριο κατάταξης στην αγορά των ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ, είναι ο αριθμός των οχημάτων που εξάγονται. Από την άποψη των πωλήσεων, τα τελευταία χρόνια κρατάμε με σιγουριά τη δεύτερη ή την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Στην πραγματικότητα, είμαστε πίσω από τους Αμερικανούς και τους Καναδούς. Για ένα χρόνο επίσης, μας προσπέρασε το όχημα Patria. Η εταιρεία είχε ένα μεγάλο συμβόλαιο, οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν και έτσι, η ξένη εταιρεία γλίστρησε πάλι προς τα κάτω στην κατάταξη.
 Συνεργασίες με Ευρώπη-Ισραήλ
ΕΡ: Μπορεί η εταιρεία σας να κατασκευάσει τεθωρακισμένα οχήματα που να ανταποκρίνονται πλήρως στις πιο αυστηρές προδιαγραφές και στάνταρτ των οχημάτων τύπου Mine Resistant Ambush Protected (MRAP), ειδικότερα για την προστασία από τις νάρκες;
 ΑΠ: Είμαστε ίσως η μόνη εταιρεία στη Ρωσία, η οποία κατέχει τα πρωτεία στον τομέα των ελαφρών τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων.  Συνεργαζόμαστε με πολλά σχεδιαστικά γραφεία τόσο στην Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό. Κυρίως με ευρωπαϊκές και ισραηλινές εταιρείες. Με μερικές από αυτές, έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις για την ανάπτυξη από κοινού συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και υποσυστημάτων των τεθωρακισμένων οχημάτων, ενώ άλλες λειτουργούν ως προμηθευτές μας. Δηλαδή, χρησιμοποιούμε στα οχήματα μας -και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον- όλες τις παγκοσμίως γνωστές τεχνολογίες αιχμής.
Αντιλαμβανόμαστε, ότι ο στρατός χρειάζεται την πιο σύγχρονη τεχνολογία, διεθνούς κλάσης. Αλλά γιατί πρέπει να αγοράσουμε Δυτικά οχήματα; Έτσι, αδυνατίζουμε την αμυντική βιομηχανία της χώρας και εμποδίζουμε την ανάπτυξή της. Η δική μας επιλογή είναι να συνεργαστούμε με τις ξένες εταιρείες, να αγοράσουμε την τεχνολογία τους, να αποκτήσουμε know how στη σύγχρονες τεχνολογίες, να αναπτύξουμε την παραγωγή, και βέβαια να πληρώνουμε όπου πρέπει για τα δικαιώματα χρήσης. Αυτή, είναι κατά τη γνώμη μας, η πιο αποτελεσματική λύση. Η άποψη που σας ανέφερα, δεν είναι μόνο δική μου, αλλά του συνόλου της αμυντικής βιομηχανίας. Και, παρεμπιπτόντως, γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή στην κυβέρνηση.
Έχουμε δημιουργήσει λοιπόν, ένα όχημα που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές MRAP, το «Medved» (σ.σ. «Αρκούδα»). Είναι το μόνο στη Ρωσία. Ακόμα δεν υπάρχει ανάλογο του. Η παραγωγή του έγινε μετά από παραγγελία για τις στρατιωτικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών. Η «Αρκούδα» μπορεί να αντέξει έκρηξη ισχύος οκτώ κιλών τόσο κάτω από το όχημα, όσο και κάτω από τους τροχούς. Δηλαδή, αντέχει στην πραγματικότητα τις εκρήξεις από αντιαρματικές νάρκες. Έχει, επίσης, αλεξίσφαιρη προστασία από βλήματα τύπου Β-32 του τυφεκίου SVD και μελλοντικά θα μπορούμε να αυξήσουμε το επίπεδο προστασίας από διατρητικές σφαίρες, μέχρι από πολυβόλα διαμετρήματος 12,7 mm και από άλλα πυροβόλα όπλα μεγάλου διαμετρήματος. Αυτό επιτυγχάνεται, με τη τοποθέτηση συμπληρωματικής θωράκισης. Έτσι, το όχημα ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές MRAP. Το όχημα «Medved», είναι διαφορετικής κατηγορίας από τα οχήματα τύπου «Tiger». Είναι βαρύτερο και έχει χώρο 11 κυβικά μέτρα. Δηλαδή, στο όχημα χωράει άνετα μια ομάδα στρατιωτών, ένα κέντρο διοίκησης ή επικοινωνιών με τον εξοπλισμό τους, κ.ο.κ. Κινείται επίσης, άνετα στους δρόμους.
 
Νομίζω, ότι η αναλογία των πωλήσεων των οχημάτων μας στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, θα είναι περίπου 50%-50%. Θα το αγοράσουν πρωτίστως, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Ουζμπεκιστάν. Οι χώρες αυτές διαθέτουν αρκετούς πόρους για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Ισως περισσότερους από τις ρώσικες Ενοπλες Δυνάμεις. Αναμφίβολα, θα έχουμε αγοραστές από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Αλλά και η Λατινική Αμερική έχει επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια.
Το προφίλ της εταιρείας
Η «Αμυντική Βιομηχανία» (VPK) ιδρύθηκε το 2006 στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Holding της αυτοκινητοβιομηχανίας, «Russian Machines».Η εταιρεία έχει στενή συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και τις κρατικές υπηρεσίας ασφαλείας, καθώς και με αρκετούς ξένους πελάτες. Η εταιρεία σχεδιάζει και παράγει θωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων και σκοπών και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα. Επίσης, ειδικά οχήματα για την τήρηση της δημόσιας τάξης. Τα περισσότερα από 80 προϊόντα που παράγει, είναι προηγμένα μοντέλα της παγκόσμιας αγοράς οπλικών συστημάτων, και προορίζονται για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερες από 30 κυβερνητικές υπηρεσίες, το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εσωτερικών, την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών) και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες της Ρωσίας
Tags: οπλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου