Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η τέχνη της κατασκευής των μαχαιριών στη Σκόπελο

Μαχαίρια


skopelos knife         
Η τέχνη της κατασκευής των μαχαιριών στη Σκόπελο ήταν παράδοση και πήγαινε   από γενιά σε γενιά και κάθε μαχαιράς έγραφε το όνομα του επάνω και το όνομα του νησιού του. Τώρα όμως υπάρχει ένας που ασχολήτε ακομα με το έπαγγελμα του. Τα χειροποίητα μαχαίρια του είναι πια σπάνια και περιζήτητα. Την λεπίδα του μαχαιριού την φτίαχνει απο ανοξείδωτο ατσάλι το οποίο το δουλεύει στο αμόνι και την λαβή την φτίαχνει απο κέρατο κατσίκας ή τράγου το οποίο το αφήνει να ξεραθεί για περισσότερο απο δύο χρόνια και του δουλεύει στην φωτία και μετα στη μέγγενη του δίνει το σχήμα που θέλει. Η παραγώγη πλέον είναι περιορισμέμη
\
skopelos townΗ Σκόπελος με τα καταγάλανα καθαρά νεράς και το πράσσινο των πεύκων να φτάνει στην θάλασσα έχει ανακηρύχθηκε επίσημα ως "Πράσινο και Γαλάζιο νησί"  από τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής. Η πόλη της Σκοπέλου επίσης έχει χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα από το 1978 ως  "Παραδοσιακός Οικισμός"  (19/10/78 προεδρικό διάταγμα 594, 13-11/78), για το λόγω της αρχιτεκτονικής της, που δίνει μια αρχοντική όψη  στο νησί. Τα σπίτια του νησίου είναι αμφιθεατρικά χτισμένα με υπέροχη θέα προς την παραλία της Σκοπέλου.

Σκοπελίτικη Παραδοσιακή Φορεσία

Skopelos COSTUMEΠλούσια ενδιμασία, μια απο τις σπουδαιότερες του ελληνικού χώρου. Είναι εντυπωσιακή και
ο στολισμός της φορεσίας ειναι πολυ ωραίος. Ακόμα τα κοσμήματα και τα άλλα εξαρτήματα που
χρησιμοποιούν. Είναι η νυφική φορεσία που φορούσαν την ημέρα του γάμου και έχει επιρροές απο την δύση και την
ανατολή λόγο τον ταξιδιών που έκανα για το εμπορίο, την οριαστικής μορφή την παίρνει το 18ο αιώνα με πλούσιο στολισμό στο κεφάλι και στο στήθος.
Αποτελείται από το πουκάμισο, το γέμισμα, το ανετουράλι, τη στόφα, το μπαμπουκλί, τον κεφαλόδεσμο και τις κουντούρες με τις κάλτσες.
Είναι μια φορεσία η οποία ο ποδόγυρος είναι κεντημένος στο χέρι και έχει λεπτομέριες με χρυσές κλωστές
 είναι βαρία και το μπακουκλί είναι στενό για να κρατάει την νύφη στητή.

Το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Αύγουστο του 1992, δίνοντας έτσι πάλι ζωή με τη δραστηριότητα του στο παλιό αρχοντικό του προηγούμενου αιώνα.
Με πολύ μεγάλη συγκίνηση άνοιξαν οι γιαγιάδες τα σεντούκια και απλόχερα προσέφεραν όλον εκείνον το θησαυρό που αποτέλεσε και το υλικό των συλλογών στο Μουσείο, όπου το καθένα αντικείμενο βρήκε τη σωστή του θέση.
Στήθηκε λοιπόν ένα αρχοντικό σπίτι του προηγούμενου αιώνα που αν και η απουσία των νοικοκυρέων είναι αισθητή, έχει παρόλα αυτά κανείς την εντύπωση πως κάπου εκεί βρίσκονται και αργά ή γρήγορα θα ξεπροβάλλουν.
Οι συλλογές του Μουσείου Σκοπέλου αποτελούνται από έναν αριθμό παραδοσιακών κεντημάτων φτιαγμένων στο χέρι που τοποθετημένα στο χώρο στολίζουν το καθιστικό, το τζάκι ή το χώρο της νυφικής κρεβατοκάμαρας όπου όλα τα προικιά της νύφης μοιάζουν άθικτα από το χρόνο.
Ο χώρος στο ισόγειο καλύπτεται από το καθιστικό και το τζάκι. Ο καναπές στολίζεται από υπέροχα κεντήματα. Τα έπιπλα ξυλόγλυπτα, έργα του παραδοσιακού τεχνίτη του νησιού, συμπληρώνουν στο χώρο τη μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει.
Η νυφική κρεβατοκάμαρα με δίπλα της και τα υπόλοιπα εκθέματα του Μουσείου
Η νυφική κρεβατοκάμαρα με την κούνια του μωρού και τις φασκιές δίπλα απλωμένες βρίσκονται στο δεύτερο όροφο του αρχοντικού.
Οι άλλοι χώροι καλύπτονται από το δωμάτιο φιλοξενίας με καναπέδες της εποχής εκείνης, φτιαγμένους από μέρος κεντημάτων της νυφικής παραδοσιακής τους φορεσιάς.

skopeloscom.gr - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου