Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Merkava Mk.4 μέσα κι έξω… και πυρομαχικό APAM

Σημαντικά στοιχεία και πολλές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων και λήψεων από το εσωτερικό του άρματος μάχης Merkava Mk. 4 περιλαμβάνονται σε video που έχει αναρτηθεί στο www.youtube.com
Το video αποτελεί απόσπασμα της εκπομπής «Future Weapons» που προβάλλεται στο τηλεοπτικό κανάλι «Discovery».
Υπενθυμίζεται ότι το ισραηλινής σχεδίασης και παραγωγής Merkava Mk. 4 αποτελεί την τελευταία εξέλιξη των αρμάτων μάχης της οικογενείας και αντιπροσωπεύει ότι πιο προηγμένο οπλικό σύστημα της κατηγορίας που διαθέτουν σε υπηρεσία οι Ισραηλινές Χερσαίες Δυνάμεις.
Το Merkava Mk. 4 εισήλθε σε υπηρεσία το 2004 και με βάση εκτιμήσεις μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί περίπου 300 άρματα της έκδοσης εκ των οποίων περίπου τα μισά βρίσκονται σε υπηρεσία με τις ενεργές δυνάμεις, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε αποθήκευση για τον εξοπλισμό των εφεδρικών δυνάμεων.
Καθώς το Merkava Mk. 4 αντιπροσωπεύει την αιχμή της ισραηλινής τεχνολογίας στον τομέα των αρμάτων μάχης, η πρόσβαση στο εσωτερικό του σε τηλεοπτικό συνεργείο και η παρουσίαση του, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως έμμεση ένδειξη ότι ένα νέο άρμα μάχης βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η πρώτη αναφορά σε ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης έγινε το 2011, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το αν όντως υφίσταται ως πρόγραμμα ανάπτυξης και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά και τεχνολογίες που ενσωματώνει.
Στην ίδια εκπομπή γίνεται και εκτεταμένη παρουσίαση του πυρομαχικού M329 APAM (Anti-Personnel / Anti-Material: κατά προσωπικού κατά υλικού) MP-T (Multi-Purpose – Tracer: πολλαπλής χρήσης – τροχιοδεικτικό) διαμετρήματος των 120 χλστ., που αποτελεί ένα από τα πυρομαχικά που βάλλει το Merkava Mk. . Το συγκεκριμένο πυρομαχικό έχει ικανότητα προσβολής ποικίλων στόχων στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων έργων οχύρωσης, ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων, ακάλυπτου και καλυμμένου πεζικού και κυνηγών αρμάτων, ελικοπτέρων και αερόστρωμνων.
Το κύριο χαρακτηριστικό του ολικού μήκους 984 χλστ. και ολικού βάρους 27 κιλών, M329 APAM-MP-T είναι ο προγραμματιζόμενος ηλεκτρονικός πυροσωλήνας ο οποίος επιτρέπει τη ρύθμιση της λειτουργίας του σε πέντε διαμορφώσεις ως: κρουστικός (PD – Point Detonation (Super Quick), κρουστικός με καθυστέρηση (PDD – Point Detonation Delay), προσέγγισης (AB – Air Burst, που προκαλεί την έκρηξη των έξι πυροκεφαλών ως μίας ενιαίας), εκτόξευσης (Ej – Ejection, που επιτρέπει τη διαδοχική έκρηξη των έξι πυροκεφαλών κατά τη διάρκεια της πτήσης του βλήματος) και κατά ελικοπτέρων (AH – Anti Helicopter).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου