Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

AC-130J Ghostrider(«gunship»)

Ιπτάμενο πυροβολείο: Ετοιμάζεται το AC-130J Ghostrider

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου ιπτάμενου «πυροβολείου» («gunship») AC-130J Ghostrider της Αεροπορίας των ΗΠΑ, επέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο.
Στις 9 Ιανουαρίου 2013, το πρώτο αεροσκάφος MC-130J Combat Shadow II που θα μετατραπεί σε AC-130J Ghostrider προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Eglin, στη Φλόριντα, για να αρχίσουν οι σχετικές εργασίες. Αυτές υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν περί τους 10 μήνες και θα αποδώσουν ένα αεροσκάφος υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων στη συγκεκριμένη αποστολή που θα αντικαταστήσει τα εν υπηρεσία οκτώ (8) AC-130H Spectre και 17 AC-130U Spooky II.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος προβλέπεται να παραδοθεί ως AC-130J Ghostrider τον Νοέμβριο του 2013 και να αρχίσει τις δοκιμαστικές πτήσεις, τον αμέσως επόμενο μήνα.
Κατά βάση η μετατροπή αφορά το υψηλής ακρίβειας οπλικό σύστημα προσβολής στόχων που σήμερα εξοπλίζει τα 12 AC-130W Stinger II που βρίσκονται σε υπηρεσία σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί σύζευξη του επιχειρησιακού αποτελεσματικού οπλικού με μία νέα πλατφόρμα που διαθέτει σαφώς βελτιωμένες πτητικές και επιχειρησιακές επιδόσεις.
Το υψηλής ακρίβειας οπλικό σύστημα προσβολής στόχων του Stinger II περιλαμβάνει ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες ημέρας και νύχτας, ραντάρ συνθετικής απεικόνισης (SAR), ένα αυτόματο πυροβόλο ATK GAU-23/A διαμετρήματος 30 χλστ., το οπλικό υποσύστημα Gunslinger που χρησιμοποιείται για τη μαζική άφεση (με τη βοήθεια γεμιστήρων που ο καθένας περιέχει 10 όπλα) κατευθυνόμενων βλημάτων AGM-175 Griffin και υποπυρομαχικών GBU-44/B Viper Strike, καθώς επίσης και τη δυνατότητα ανάρτησης στις πτέρυγες κατευθυνόμενων βλημάτων AGM-114 Hellfire και όπλων όπως τα GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB) και GBU-53/B SDB II (ανά τέσσερα σε κάθε σημείο ανάρτησης με τη χρήση πυλώνα ανάρτησης BRU-61/A).
Το οπλικό συμπληρώνει ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα διαχείρισης μάχης με ενσωματωμένες πολύ υψηλές δυνατότητες επικοινωνίας και τακτικής συνειδητοποίησης. Συνολικά το πρόγραμμα μετατροπής θα περιλάβει 37 MC-130J και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2,4 δις δολάρια ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου