Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ

, www.apospasma.gr
 
ΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ
της Κάτιας Γερακαρίτου
Με προσεκτικά βήματα προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης στη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών (Κ.Α.Ν.), πρόταση για την οποία το δημοτικό

συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως από τον Οκτώβριο του 2011.
Το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή πρόκειται να υποβάλει αίτημα προς τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη για την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου χωροθέτησης του αποτεφρωτηρίου, εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Την υποβολή αιτήματος αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο.
Σημειώνεται πως αν και η συγκεκριμένη έκταση, που βρίσκεται εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο νόμος προβλέπει ότι απαιτείται και η έγκριση του δήμου στον οποίο βρίσκεται.
«Προχωρήσαμε στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ζητάει ο νόμος, στην προμελέτη αρχιτεκτονική, τοπογραφική και ηλεκτρομηχανολογική αλλά χρειάζεται να ζητήσουμε από το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και την έγκριση ενός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για την χωροθέτησή του για να είμαστε απολύτως νόμιμοι» τόνισε στη Voria.gr ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη δημοτική αρχή, με την οποία είχε ήδη επαφές.
Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία με τις μελέτες και την έγκριση από το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, θα υποβληθεί ο φάκελος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση (ΥΠΕΚΑ, Εσωτερικών και Υγείας) για τη χωροθέτηση και αδειοδότηση της κατασκευής του αποτεφρωτηρίου.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να έχει στα χέρια του την ΚΥΑ μέσα στο 2013, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. «Πιθανότατα θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) ή με κάποια σύμβασης παραχώρησης γιατί θέλουμε να έχει σύντομη κατασκευή. Έχουμε business plan το οποίο δείχνει ότι πρόκειται για μια βιώσιμη επένδυση, δηλαδή όπως το κάνει σε 6-7 χρόνια έχει πάρει πίσω την επένδυσή του» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.
Όπως εξήγησε ο κ. Ζέρβας, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά πολύ προσεχτικά καθώς, «αν ένα τέτοιο έργο δεν είναι απολύτως πλήρες και νόμιμο σε κάθε του λεπτομέρεια, θα είναι πολύ πιθανό οποιοσδήποτε να πατήσει σε κάποια ατέλεια ή αμέλεια που υπάρχει για να καταστήσει άκυρη μια τέτοια επένδυση».
Για το θέμα τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης όσο και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Ζέρβας είχαν επαφές με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, «ο Μητροπολίτης είπε πως δεν πρόκειται να συστήσει στους πιστούς να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά δεν πρόκειται να μπει και εμπόδιο τη στιγμή που έχει ψηφιστεί από την πολιτεία και το κοινοβούλιο».
Το αποτεφρωτήριο, το πρώτο στην Ελλάδα, είναι έργο προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται να γίνει σε ιδιόκτητο χώρο του δήμου, έκτασης 500 -600 στρμ., στα κοιμητήρια της Θέρμης και σήμερα λειτουργεί ως φυτώριο.
Σε τμήμα αυτής της έκτασης θα στηθεί ένα οίκημα στο οποίο θα στεγαστούν οι απαραίτητες για το αποτεφρωτήριο λειτουργίες. Το αποτεφρωτήριο 600 τμ υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει δύο κλίβανους, ψυκτικό χώρο για την παραμονή των σορών, χώρο τελετών, χώρους γραφείων.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβα, «επειδή αντιλαμβάνονται τις ευαισθησίες που έχουν κάποιοι, θα φροντίσουν να είναι όσο πιο σεμνό γίνεται το κτήριο και να μην υπάρχει οπτική επαφή και σύμπτωση λειτουργίας με τα κοιμητήρια».
Σημειώνεται ότι η δημιουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών αποτελεί προεκλογική δέσμευση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου