Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Αλλαγή διαμετρήματος

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ G-36
Γεμιστήρας30 φυσιγγίων
Διαμέτρημα5,56 mm x 45 ΝΑΤΟ
Θέσεις βολής2 (ημιαυτόματη, αυτόματη)
Ταχύτητα φυσιγγίου920 μέτρα / δευτερόλεπτο
Κινητική ενέργεια1.730 J (Joules)
Μέγιστο βεληνεκές2 χιλιόμετρα
Σκοπευτικόοπτικό 1,5x και βοηθητικό ερυθρής ακίδας
Μήκος99 εκατοστά
Βάρος (άδειο / πλήρες)3,3 / 3,780 κιλά


Το G-36 είναι ένα από τα πλέον προηγμένα και αξιόπιστα τυφέκια 5,56 mm x 45 στον κόσμο. Εκτός από τη Γερμανία, το τυφέκιο έχουν επιλέξει η Ισπανία, η Αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Police) και η Αστυνομία των ΗΠΑ (US Police).

Αλλαγή διαμετρήματος


Το διαμέτρημα των 7,62 είναι ισχυρό σε μέσα και μεγάλα βεληνεκή καθώς από την ανάπτυξή του οι Αμερικανοί επεδίωκαν να έχει την ίδια απόδοση με το 0,30 ιντσών του B' Παγκοσμίου Πολέμου. Από την άλλη το 5,56 είναι λιγότερο ισχυρό, αλλά προσφέρει στο μαχητή ικανότητα μεταφοράς μεγαλύτερης ποσότητας πυρομαχικών και ευκολία βολής. Το τελευταίο σημαίνει ότι χάρη στο νέο μικρότερο διαμέτρημα, ο σκοπευτής μπορεί να συγκεντρώσει ευκολότερα τα πυρά του πάνω στο στόχο ακόμη και στην αυτόματη βολή, κάτι που είναι δύσκολο με το 7,62 λόγω της μεγαλύτερης ανάκρουσης που παρουσιάζει το όπλο. Στην περίπτωση όμως του ΕΣ, τα σημεία υπεροχής του 5,56 αποκτούν σήμερα όλο και μεγαλύτερη αξία. Κάτω από την πίεση των στενών χρονικών ορίων που επιβάλλει η σύντομη θητεία στο στράτευμα είναι ευνόητο ότι για το μέσο στρατιώτη απαιτείται ένα περισσότερο "φιλικό" όπλο. H ευκολία χειρισμού του όπλου κατά τη μάχη αποκτά μεγαλύτερη σημασία από την θεωρητική ισχύ του, εφόσον ο στρατιώτης δεν εξασκείται επαρκώς στη σκοποβολή.
Η υπό προμήθεια ποσότητα τυφεκίων περιλαμβάνει και τον αναγκαίο αριθμό εκτοξευτών βομβίδων 40 χιλιοστών που προσαρμόζονται πάνω στο τυφέκιο. Έτσι, οι μονάδες Πεζικού, με την είσοδο σε χρήση του νέου τυφεκίου θα παραλάβουν και τους προβλεπόμενους αριθμούς εκτοξευτών βομβίδων ακολουθώντας τη λύση που έχουν υιοθετήσει άλλοι στρατοί, αλλά και οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις. Η είσοδος σε χρήση του νέου διαμετρήματος θα ξεκινήσει για το Πεζικό με τα πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ, ενώ αναμένεται στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα νέα τυφέκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου