Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ένα πολύ ενδιαφέρον τυφέκιο


οι  Φωτογραφίες  της εβδομάδας

Πρωταγωνιστής στην φωτογραφία αυτής της εβδομάδας, ένα πολύ ενδιαφέρον τυφέκιο που εμφανίζεται στα χέρια Κούρδων ανταρτών, σε φωτογραφίες που δημοσίευσαν τουρκικά ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα αρκετά απλής κατασκευής τυφέκιο μονής βολής (single shot), το οποιο φέρει δίποδο, διόπτρα και χαρακτηριστικό χαλινωτήριο κάνης. Πιθανότατα χρησιμοποιεί πυρομαχικά 12.7mm (0.50 ΒΜG/12,7X108), ή 14.5x114mm γεγονός που φωτογραφίζει χρήση αντι-υλικού (antimaterial) και βολές μεγάλων αποστάσεων.

Όπως πιθανότατα καταλάβατε το εν λόγω τυφέκιο δεν ανήκει σε κάποιο γνωστό τύπο, αλλά είναι αυτοσχέδιας κατασκευής..Η ταχύτατατη διάχυση της τεχνογνωσίας κατασκευής τυφεκίων διαμετρήματος .50 BMG, επιτρέπει την απόκτηση ανάλογων επιχειρησιακών δυνατοτήτων ακόμα και από μη-κρατικούς φορείς, με πενιχρά μέσα. Ίσως όχι τυχαία, το κουρδικό τυφέκιο παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τέτοια σχέδια/ κιτ κατασκευής που κυκλοφορούν ευρέως όπως πχ το βιβλίο "The 50 Caliber Rifle Construction Manual' του Αμερικανού συγγραφέα Bill Holmes.

Η δυνατότητα πραγματοποίησης βολών ακριβείας (;) από μεγάλες αποστάσεις, στο ορεινό περιβάλλον του Κουρδιστάν προσθέτει αρκετά βέλη στην "φαρέτρα" των ανταρτών, παρά το μεγάλο βάρος του όπλου. Το γεγονός ότι θυσιάζεται αυτοβούλως μέρος της (κρισιμότατης) κινητικότητας προς όφελος της προαναφερόμενης δυνατότητας, δείχνει πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουν σε αυτό τον τομέα ακόμα και οι Κούρδοι αντάρτες. Τα λεγόμενα lessons learned -αμερικανιστί-, από το υπερτριαντακονταετές αντάρτικο στα βουνά του Κουρδιστάν..

Στα καθ΄ημάς τώρα, η διαμόρφωση δόγματος ελεύθερων σκοπευτών στον ΕΣ βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο, τα κατάλληλα εκπαιδευμένα ειδικά τμήματα συχνά στερούνται των απαραίτητων μέσων και γενικότερα, τίποτα δεν δείχνει ικανό να ταράξει την μακαριότητα των αρμοδίων, εντός και εκτός στρατεύματος. Εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων...

Περισσότερες φωτογραφίες :















Εγκαταστάσεις του ΤΣ (πιθανότατα στο Σεντιμλί), πλέον εντός βεληνεκούς..










 enkripto@gmail.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου