Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012


Για επτά ώρες «μάχονταν» στον αέρα πιλότοι κατά την διάρκεια ελληνοϊσραηλινής άσκησης

Ρεπορταζ: Λουκάς Δημάκας

Ο μεγάλος ...κυματισμός στην ΝΑ Μεσόγειο  οδήγησε σε αναβολή του σκέλους της διήμερης ελληνοισραηλινής αεροπορικής άσκησης που επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη και αυτή θα γίνει είτε την Τετάρτη είτε την επόμενη εβδομάδα. Κατά την πρώτη ημέρα - η άσκηση πραγματοποιήθηκε ομαλά- το πιό εντυπωσιακό ήταν... το ότι το σενάριο πτήσης των αεροσκαφών από το  Ισραήλ ήταν άκρως επιχειρησιακό και ότι οι ισραηλινοί πιλότοι έμειναν στον αέρα «μαχόμενοι» επί 6 ή και 7 ώρες!

 Όπως εξηγούσαν στρατιωτικές πηγές το προβλεφθέν  για το πρωί της Τρίτης  ύψος των κυμάτων  ήταν οριακά απαγορευτικό  για άσκηση όχι φυσικά για τα αεροπλάνα F-16 και F-15 που παίρνουν μέρος στην άσκηση, αλλά για μια ενδεχόμενη επιχείρηση Ερευνας Διάσωσης (CSAR) αν συνέβαινε κάποιο ατύχημα και χρειαζόταν χρειαζόταν επιχείρηση σωτηρίας των πιλότων! 

Στοιχείο που δείχνει, όπως σχολίαζαν στρατιωτικοί κύκλοι, τον ρεαλισμό με τον οποίο οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν τις ασκήσεις τους.
Κατά την πρώτη ημέρα - Δευτέρα- η άσκηση πραγματοποιήθηκε ομαλά- το πιό εντυπωσιακό ήταν το ότι το σενάριο πτήσης των αεροσκαφών από το  Ισραήλ ήταν άκρως επιχειρησιακό και ότι οι ισραηλινοί πιλότοι έμειναν στον αέρα ''μαχόμενοι'' επί 6 ή και 7 ώρες!

Τα αεροσκάφη  F-16 και F-15  ήρθαν από νότια Κρήτης,μεσω Πελοπονήσου και Στερεάς Ελλάδας,''χτύπησαν'' εικονικά στόχους ακόμα και στην Πίνδο και, χωρίς να προσγειωθούν, έφυγαν μέσω Αιγαίου για Ισραήλ!


Στην διαδρομή έκαναν 2-3 ανεφοδιασμούς και είχαν να αντιμετωπίσουν τις σκληρές αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά, που είχαν διπλό ρόλο: Άλλα αναχαίτιζαν - σε διάφορα σημεία της διαδρομής - και άλλα συνόδευαν τα ισραηλινά σε όλο το FIR Aθήνας, κάνοντας μαζί και τεχνικές συνεκπαιδεύσεις!

Η άσκηση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, από ισραηλινής πλευράς αποτελούσε , σύμφωνα με έμπειρους πιλότους, σενάριο  επιχειρησιακής αποστολής βαθιάς διείσδυσης αεροσκαφών με χαμηλή πτήση,  εικονικές προσβολές στόχων εδάφους και διαφυγή με σειρά αναχαιτίσεων  και επιστροφή πάλι στην βάση τους με χρήση ''ιπτάμενων τάγκερ'' σε ασφαλείς περιοχές.
Όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» η  άσκηση εκ των πραγμάτων έρχεται να προστεθεί στην σημαντική  στρατιωτική παρουσία  που υπάρχει τους τελευταίους ειδικά μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου  και τα σενάρια που ακούγονται για επέμβαση στο Ιραν κλπ..
Παράλληλα υπογραμμίζει την επιτάχυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας -Ισραήλ  ιδιαίτερα στον αεροπορικό τομέα.
Οι ασκήσεις αυτές - και όχι μόνο - εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας 2012 και στο πλαίσιο του «Επιχειρησιακού Μνημονίου» συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, που κινείται παράλληλα με την ευρύτερη πολιτική, ενεργειακή και εμπορική συνεργασία Αθήνας -Τελ Αβίβ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου