Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τελετή Απονομής Τελαμώνα

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Τελετή Απονομής Τελαμώνα σε Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς Τεθωρακισμένων, στη ΣΤΘ


Την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Γκίνη, η τελετή απονομής Τελαμώνα, σε Αξιωματικούς του Όπλου των Τεθωρακισμένων που υπηρετούν στην Σχολή, αλλά και στους εκπαιδευόμενους Ανθυπίλαρχους και Μόνιμους Λοχίες (ΤΘ) των Ενιαίων Βασικών Τμημάτων.

Σύντομο Ιστορικό του Τελαμώνα. Η υπ’αριθμ.2 στολή του Αξιωματικού Τεθωρακισμένων, καθιερώθηκε στον Ελληνικό Στρατό το 1868, στο πλαίσιο της γενικότερης τότε αναδιοργάνωσης των τμημάτων Ιππικού, από το βαρύ Ιππικό κρούσεως (θωρακοφόροι – λογχοφόροι) σε ελαφρύ Ιππικό (δραγώνοι, ουσάροι και κυνηγοί) λόγω των αποτελεσμάτων του Κριμαϊκού πολέμου 1854 (Μάχη Μπαλακλάβα – επέλαση της ελαφράς Ταξιαρχίας- εξέλιξη του Πυροβολικού). Η στολή ακολουθησε το υπόδειγμα της στολής του Ούγγρου Ουσάρου και αντικατέστησε την προηγούμενη στολή του Ελληνικού Ιππικού που ήταν αυτή των λογχοφόρων Ουλάνων (Γαλλο – πολωνικού υποδείγματος).
Σε αυτή τη στολή ως απάρτιο, προβλεπόταν και ο τελετουργικός τελαμώνας με φυσιγγιοθήκη, χαρακτηριστικό επίσης όλων των έφιππων τμημάτων (όπως και του έφιππου Πυροβολικού). Το αργυρό χρώμα και οι γαλάζιες ρίγες του επικαλυπτικού υφάσματος του δερμάτινου τελαμώνα ταιριάζει απόλυτα με τα κορδόνια των κομβίων του χιτωνίου της στολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου