Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

15/10/1950 - 15/12/1953Επέτειος του πολέμου στην Κορέα

Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα

’’στη μνήμη του 1ου Ελληνα νεκρού  στον αγώνα                              
                                                      εφ.Ανθυπολοχαγού  Α.Σταθιά ‘‘

Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα (αναφέρεται και με τα αρχικά ΕΚ.Σ.Ε.) (1950-1955), αποτελούσε την πρώτη ελληνική συμμαχική αποστολή στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τα Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας περιελάμβανε δυνάμεις του στρατού ξηράς και της αεροπορίας. Συγκεκριμένα, αποτελούνταν από τάγμα συνολικής δύναμης 1.000 ατόμων και σμήνος της πολεμικής αεροπορίας από 67 άτομα, με 7 αεροσκάφη C-47 Ντακότα.

Το ελληνικό τμήμα αποσύρθηκε από την Κορέα το φθινόπωρο του 1955, με απόφαση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, και ως εκδήλωση για το ανθελληνικό πογκρόμ που είχε οργανωθεί στην Τουρκία (που συμμετείχε και αυτή στην Κορέα) εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι κυριότερες μάχες του ΕΚ.Σ.Ε. ήταν:

στο ύψωμα 381 τον Ιανουάριο του 1951
στο ύψωμα 326 τον Μάρτιο του 1951
στο ύψωμα Σκοτς τον Οκτώβριο του 1951
στο ύψωμα Νόρι τον Σεπτέμβριο του 1952
στο ύψωμα Χάρι τον Ιούνιο του 1953.

Σε όλες τις μάχες οι ελληνικές δυνάμεις επέδειξαν εξαιρετική επιχειρησιακή ετοιμότητα και οι συνεχείς πολεμικές επιτυχίες που σημείωσε το εκστρατευτικό σώμα προκάλεσαν τον θαυμασμό των λοιπών συμμάχων.

Από το φθινόπωρο του 1953 το ΕΚ.Σ.Ε. αποτελούσε Σύνταγμα, το οποίο εντάχθηκε στην 3η αμερικανική Μεραρχία και εγκαταστάθηκε στην αμυντική τοποθεσία Τσορβόν. Στις 10 Μαρτίου 1955 περιορίστηκε και πάλι σε τάγμα, ενώ σταδιακά ξεκίνησε ο επαναπατρισμός του στρατεύματος που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1955.

Απολογισμός και Τιμητικές διακρίσεις

Το ΕΚ.Σ.Ε. τιμήθηκε για την ηρωική του δράση στον Πόλεμο της Κορέας με εύφημο μνεία τόσο από τον πρόεδρο της Κορέας όσο και από των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι κυβερνήσεις Κορέας και Η.Π.Α. απένειμαν πλήθος παρασήμων και μεταλλίων.

Φιλανθρωπικό έργο

Το ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα είχε επιδείξει και φιλανθρωπικό έργο στην Κορέα. Με έρανο μεταξύ του προσωπικού του ΕΚ.Σ.Ε. πραγματοποιήθηκε η ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Σεούλ. Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι του τάγματος παρείχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε Κορεάτες, ενήλικες και παιδιά, θύματα του πολεμικών συγκρούσεων.

Απώλειες

Οι απώλειες των Ελλήνων ανήλθαν σε 186 νεκρούς και 566 τραυματίες. Επίσης απωλέσθηκαν και 4 αεροσκάφη C-47 Ντακότα. Η Νότια Κορέα προς τιμή της ελληνικής συμμετοχής ανήγειρε στην κοιλάδα των ηρώων, κοντά στην Σεούλ, μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες μαχητές.

Η Βόρεια Κορέα από το 1910 έως το 1945 βρισκόταν υπό την κατοχή της Ιαπωνίας. Με τη λήξη του 2ου ΠΠ οι Σοβιετικοί κατέλαβαν τη Βόρεια και οι Αμερικανοί τη Νότια Κορέα. Τον Ιούνιο του 1950 η Βόρεια Κορέα επιτέθηκε στη Νότια και σε λίγο διάστημα κατέλαβε σχεδόν το 90% του εδάφους της. Μετά από επέμβαση των Αμερικανών οι Βόρειοι απωθήθηκαν μέχρι τα σύνορα με την Κίνα. Ακολούθησε επίθεση των Κινέζων που απώθησαν τους Αμερικάνους και τους Συμμάχους τους στον 38ο παράλληλο. Τελικά τον Ιούλιο του 1953 με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ο πόλεμος έληξε καθορίζοντας τον 38ο παράλληλο σαν σύνορο μεταξύ των δύο χωρών.

Στον πόλεμο της Κορέας συμμετείχε και το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα αποτελούμενο από 1000 στρατιώτες και σμήνος της βασιλικής αεροπορίας από 67 άτομα, με 7 αεροσκάφη C-47 Ντακότα. Οι Έλληνες διακρίθηκαν ιδιαίτερα τόσο σε μάχες όσο και σε πτητικές αποστολές. Από τις πιο γνωστές μάχες είναι η υπεράσπιση του υψώματος Οutpost Harry ή Outpost HAROS όπως το έλεγαν οι Έλληνες. Περίπου 100 Έλληνες με 400 Αμερικάνους άντεξαν στις επιθέσεις 13.000 Κινέζων κομμουνιστών πριν τους απωθήσουν τελικά μετά από μια εβδομάδα. Ενώ από τις πιο γνωστές πτητικές αποστολές υπήρξε η εκκένωση του αεροδρομίου του Χανγκάρι, τον Δεκέμβριο του 1950. Μόλις δύο μέρες μετά την άφιξη τους στην Κορέα, οι Έλληνες αεροπόροι κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 10.000 Αμερικανούς (πάνω από 1000 τραυματίες) από το αυτοσχέδιο αεροδρόμιο του Χανγκάρι. Για την πράξη τους αυτή μάλιστα παρασημοφορήθηκαν 19 μέλη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας.


http://koti.welho.com/msolanak/airmedal.jpg


 

Συνολικά οι Έλληνες κέρδισαν 6 U.S. Distinguished Service Crosses, 32 Silver Stars και 110 Bronze Stars, ενώ τα 19 μέλη της Αεροπορίας τιμήθηκαν με το U.S. Air Force Air Medal. Μέ έρανο μεταξύ των στρατιωτών κτίστηκε η εκκλησία του Αγ. Νικολάου στη Σεούλ ενώ η Κυβέρνηση της Νότιας Κορέας το 1974 ανέγειρε και μνημείο (φώτο) για τους Έλληνες στρατιώτες, στην "κοιλάδα των ηρώων"
http://www.haf.gr/el/articles/korea/img_13.jpg
Οι απώλειες των Ελλήνων ανήλθαν σε 186 νεκρούς και 566 τραυματίες
Δήμος Παπάγου – Πλατεία Αγίου Γεωργίου
Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στην Κορέα / Ανέγερση με δαπάνη της Κυβέρνησης της Νοτίου Κορέας, επί δημαρχίας Βασιλείου Ξύδη, το 2004
 




                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου