Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

κλείνωντας το 2012 με την 6η εκπομπής μας

 

Ο Σύνδεσμος μας κάθε ΠΕΜΠΤΗ απο 13.00-14.00 εχει  εβδομαδιαία Εκπομπή 
με τίτλο ‘‘Εφεδρος εν Δράση‘‘ στους 104.00FM 
στο διαδίκτυο θα μας ακούτε στο www.I.M.D Radio .gr 
 tel . 24210  93581 





 
                         
                               27/12/2012
 στο στούντιο του Ραδιοφωνικού σταθμού της τοπικής εκκλησίας κλείνοντας το 2012 με την  6η εκπομπής μας .
  • Καλεσμένη η κα Βασιλική Παλαμιώτη ,αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων .Ακούσαμε για την  προσφορά  δωρεάν προτάσεων κ  παρεμβάσεων  στο σπίτι μας ,με αφορμή τις εορτές.Ζωντανά χρώματα και εικόνες απο το φυσικό Πήλιο πέρασαν απο την φαντασία μας.

  • Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής μας στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου ο σμηναγός -ψυχολόγος κος Γεώργιος Πασχαλάκης  σε μια 20 λεπτή ενημέρωση για το Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας ΕΔ, κατόπιν της σχετικής υπηρεσιακής άδειας.
Τι είδους υπηρεσίες παρέχονται στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας ΕΔ;

  • Λειτουργία σε 24ωρη βάση και στις 365 ημέρες του έτους της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης, στην οποία το άτομο έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει εμπιστευτικά με εξειδικευμένο προσωπικό ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση κρίσεων, ιδίως σε άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 8001145551-2-3 χωρίς χρέωση από σταθερό    τηλέφωνο και 2108105068, 2105574121 με αστική χρέωση                                  

                                 Καλή χρονια
                                Εμμανουήλ Γ.Παυλής


          


  
               


Καλή χρονιά

ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ

ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ με τις μελωδικές  φωνές των μαθητών

Το πέταλο του αλόγου....

Το πέταλο του αλόγου θεωρείται σα σύμβολο ευτυχίας και προστασία από το κακό μάτι. Γι’ αυτό αν το βρούμε πρέπει να το κρεμάσουμε πίσω από την πόρτα και μάλιστα με τα άνοιγμα προς τα πάνω, για να μπορεί να φωλιάσει μέσα του η Τύχη. Γιατί όμως ένα τέτοιο αντικείμενο αποτελεί σύμβολο καλής τύχης;
Η εξήγηση είναι ότι: α) το άλογο που το φόραγε είχε «μαγικές ιδιότητες», β) έχει το σχήμα της ημισελήνου που ήταν μυστικό σύμβολο για πολλούς αρχαίους λαούς και γ) είναι σίδερο κρύο και γι' αυτό δεν μπορούν να το περάσουν οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα.
Το πέταλο πράγματι φέρνει γούρι γιατί είναι σιδερένιο. Ο σίδηρος που συνδέεται με τον πλανήτη Άρη, διαθέτει πράγματι εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι το μόνο μέταλλο που φέρνει γούρι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά όχι παντού στον κόσμο. Έτσι, κατά τον Όμηρο, «οι πύλες της Κόλασης είναι σιδηρές». Οι Ρωμαίοι, όμως, δεν το είχαν σε μεγάλη υπόληψη, ακόμη και αν το χρησιμοποιούσαν, για να προστατέψουν τα παιδιά τους από το κακό μάτι.
Τοποθετημένο κάτω από το χαλάκι της εισόδου ενός σπιτιού, το σίδερο υποτίθεται ότι απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Επίσης, βοηθάει τους ευαίσθητους ανθρώπους υπό τον όρο, όμως, να μην πετάξουν ποτέ το μεταλλικό αντικείμενο που πρέπει να φορούν επάνω τους από τη στιγμή που τέθηκαν υπό την προστασία του.
Όλα τα μεταλλικά αντικείμενα είτε κόβουν (ψαλίδια) είτε τρυπούν (βελόνες) είτε κομματιάζουν ή λαξεύουν (μαχαίρια και σπαθιά) διαθέτουν τις ίδιες ιδιότητες.

Η επιστημονική όμως εξήγηση είναι ότι απ’ τη στιγμή που εφευρέθηκε το πέταλο το ζώο στηρίζεται πιο σταθερά και έτσι αποδίδει περισσότερη μυϊκή δύναμη, άρα προσφέρει μεγαλύτερο έργο. Έχουμε λοιπόν, καλύτερο όργωμα, άρα καλύτερη σοδιά και περισσότερη ευτυχία άπ' αυτόν που το ζώο του δεν έχει πέταλο. Έτσι, εξηγούνται και οι μαγικές ιδιότητες που προσέφερε στα άλογα.
Στην Αγγλία, ένα κομμάτι σίδερο τοποθετημένο στο κρεβάτι μιας μέλλουσας μητέρας προστάτευε το παιδί από τους μάγους ως τη βάφτισή του. Στη Σκωτία θεωρούσαν το σίδερο ως το τέλειο όπλο εναντίον των στοιχειών και των ξωτικών. Στο Βέλγιο, πίστευαν ότι το νερό μέσα στο οποίο οι σιδηρουργοί βουτούσαν ένα κομμάτι σίδερο, θεράπευε τη δυσεντερία.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

το ανθελληνικό τους μένος ...

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.


 
Η ευκαιρία να δείξουν το ανθελληνικό τους μένος δόθηκε κατά την κήρυξη του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου.

Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, εντάσσονται στον Ιταλικό Στρατό οργανώνοντας δύο (2) Τάγματα δικά τους και με 15 περίπου Αλβανικά Τάγματα, αποτελούμενα απο 15.000 άνδρες, εισβάλουν στη Σαγιάδα και στους Φιλιάτες, ως μισθοφόροι σύμμαχοι των Ιταλών.

Παράλληλα, άλλοι που υπηρετούσαν - ως Έλληνες πολίτες – στον ελληνικό στρατό έπαιξαν το ρόλο της «πέμπτης φάλαγγας». Μετά την κατάρρευση του μετώπου, οι Ιταλοί παρέδωσαν τη Θεσπρωτία στο έλεος των Τσιάμηδων. Συγκεκριμμένα, σε στενή συνεργασία με επιφανείς Τσιάμηδες σχεδίασαν στην Παραμυθιά, όπου κατέλυσαν και διέλυσαν τις Ελληνικές Αρχές, τον πλήρη αφελληνισμό της περιοχής (3 Μαΐου 1941).

Έτσι σε μικτά χωριά έδωσαν τη διοίκηση σε Μουσουλμάνους αποκλειστικά. Ίδρυσαν την Αλβανική Φασιστική Νεολαία «Μιλίτσια» και με διάταγμα της Ιταλικής κυβερνήσεως διορίστηκαν οι αδελφοί Νουρή Ντίνο και Ναζάρ Ντίνο από την Παραμυθιά, ο μεν πρώτος Ύπατος Αρμοστής Θεσπρωτίας (!) , ο δε δεύτερος Συνταγματάρχης της «Μιλίτσια». Αργότερα , τον Ιούλιο του 1942, και πάντα υπό την σκέπη των Ιταλών, οι Τσάμηδες συγκροτούν την διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση K.S.I.L.I.A. («Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως») με 14 Τάγματα έχοντας ως κύριο στόχο τους την εξολόθρευση του ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

Με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα εντάσσονται στα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής , φέροντας και αναγνωριστικό περιβραχιόνιο με τον αγκυλωτό σταυρό ή και κανονική γερμανική στολή.

Εκείνη την περίοδο, σε συνεργασία με τους Γερμανούς, ενσπείρουν τον φόβο και την τρομοκρατία στην περιοχή, διαπράττοντας δολοφονίες, αρπαγές περιουσιών, προδοσίες, βιασμούς, λεηλασίες, επιδρομές και πυρπολήσεις σπιτιών και ολόκληρων χωριών. Από τον μακρύ κατάλογο της εγκληματικής δράσεώς τους σταχυολογούμε ενδεικτικά τα ακόλουθα :

α) Στις 19 Φεβρουαρίου 1942 δολοφονείται ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Γεώργιος Βασιλάκος.

β) Στις 24 Οκτωβρίου εκτελείται στην Καλτερίζα ο ιερέας Ανδρέας Βασιλείου (Παπανδρέας).

γ) Στις 27 Ιουλίου 1943, μετά την αποτυχία της επιθέσεως κατά του χωριού Αγία Κυριακή (Πόποβο), 800 Τσάμηδες της «K.S.I.L.I.A» («Ξίλια») , υπό την αρχηγία των αδελφών Ντίνο, σε συνεργασία με δυνάμεις Κατοχής, έκαναν επιδρομή στα χωριά του Φαναρίου. Λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν 519 κατοικίες, σκοτώθηκαν 800 κάτοικοι (από αυτούς οι 231 ήσαν γυναίκες που προηγουμένως βιάσθηκαν) και συνελήφθηκαν 500 άτομα που στάλθηκαν όμηροι στα Ιωάννινα. Ολοσχερής ήταν η απώλεια του κτηνοτροφικού πλούτου. Περίπου 243 χωριά ερημώθηκαν.

Αποκορύφωμα των παραπάνω πράξεών τους ήταν η ομαδική εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς στις 29 Σεπτεμβρίου του 1943, αφού διατάχθηκαν να σκάψουν μόνοι τους τον τάφο τους. Ξεχωρίζουμε τον ιερέα Ευάγγελο Τσιαμάτο , τον ιατρό Ελευθ. Βαλασκάκη, τον Σχολάρχη Απόστ. Χρυσοχόου, τον Δήμαρχο Αθαν. Ρίγγα, τον Γυμνασιάρχη Κων/νο Σιωμόπουλο, τον Διευθυντή Τραπέζης Εμμ. Γκουτσαλέρη, Δασκάλους, Εμπόρους, Επιχειρηματίες κ.α.
Picture
ΝΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΑΣ, Μουσουλμάνοι Τσάμιδες.


ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ


του «Συστήματος Αλβανικής Πολιτικής Διοικήσεως («K.S.I.L.I.A.»)

κατά την κατοχή στη Θεσπρωτία.

Δολοφονηθέντες υπό των Τσάμηδων, μόνων ή εν συνεργασία με τα στρατεύματα Κατοχής
632

Εξαφανισθέντες και αρπαχθέντες ως όμηροι
428

Βιασμοί γυναικών και κορασίδων
209

Απαγωγαί
31

Πυρποληθείσαι οικίαι
2.332

Λεηλατηθέντα ολοσχερώς χωρία
53

Διαρπαγέντα Αιγοπρόβατα
37.556

Βοοειδή
9.285

Ιπποειδή
4.148

Πουλερικά(ολίγων μόνο χωρίων)
30.000

Κυψέλαι
742

Και συνεχίζουν οι Εκθέσεις ως εξής: «Τα ανωτέρω (είναι) κατώτερα της πραγματικότητος… (και έγιναν) Πανστρατιά Τσάμηδων» και «Όλος ο Μουσουλμανικός πληθυσμός της Θεσπρωτίας, από 17-70 ετών, είχεν εξοπλισθή από τους Ιταλούς, οι οποίοι στους περισσοτέρους έδωσαν στρατιωτικές στολές (…) ενώ περί τους 2.400 Τσάμηδες είχαν ενταχθή εθελοντές στον Αλβανικό Φασιστικό Στρατό».

Αναλογιζόμενοι ότι θα έδιναν λόγο στην Ελληνική Δικαιοσύνη για τις ενέργειές τους εγκαταλείπουν την περιοχή τον Σεπτέμβριο του 1944, μετά τήν 2η μάχη της Μενίνας (Νεράϊδας) Παραμυθίας στις 20 καί 21/9/1944, ακολουθώντας οικειοθελώς τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα.

Αναφέρει σχετικά η Έκθεση του Ελληνικού Συνδέσμου στην Βαλκανική Επιτροπή του Ο.Η.Ε., όπως δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο Τύπο της 14.7.1949 : « Είναι γνωστόν ότι 16 - 17.000 Τσάμηδες είχον εθελουσίως εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά το τέλος του πολέμου και είχον καταφύγει εις την Αλβανίαν εκ φόβου μη κληθούν και δώσουν λόγον προ της Ελληνικής Δικαιοσύνης δια τα εγκλήματα, τα οποία είχον διαπράξει κατά την κατοχήν, εν στενή συνεργασία μετά των Ιταλικών , Αλβανικών και Γερμανικών στρατευμάτων ...».

Υπάρχουν άλλως τε, και αδιάψευστες ομολογίες ακόμη και Μουσουλμάνων Τσάμηδων κατατεθειμένες αρμοδίως, οι οποίες καταμαρτυρούν του λόγου του αληθές, όπως η παρακάτω, του Τσάμη Νουχτί Λατίφ, από τα Τρίκορφα Φιλιατών :

« Εμείς οι Μωαμεθανοί δεν είχαμε κανένα παράπονο κατά της Ελληνικής Διοικήσεως, ώστε να μην μπορώ να καταλάβω, γιατί με την Αξονική Κατοχή όλοι οι Μωαμεθανοί, όχι μόνον έγιναν όργανα των Ιταλών και Γερμανών, αλλά, ακόμη περισσότερο, με φόνους και άλλες εγκληματικές πράξεις, εξεδήλωσαν την πρόθεσή των να εξαλείψουν το Ελληνικό στοιχείο από την περιφέρεια της Θεσπρωτίας».

Αλλά και από τη νέα πατρίδα που επέλεξαν οι Τσάμηδες αυτοί, συνέχισαν τις ανθελληνικές ενέργειες ενισχύοντας και τον συμμοριτοπόλεμο με 5.700 άνδρες, ηλικίας 17-40 ετών, καθώς και με συχνές ενοχλήσεις εις βάρος των Βορειοηπειρωτών.
Picture
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ


Το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων των Ιωαννίνων, κατά πάντα νόμιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο, εκδίδει μέχρι το 1948, χίλιες επτακόσιες (1.700) και πλέον καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος των εγκληματιών Τσάμηδων. Γνωστότερη αυτών (των αποφάσεων) είναι η υπʼ αριθμ. 344/23-5-1945 απόφαση του, διεκτραγωδώντας έτσι τα αποδεδειγμένα αποτρόπαιά τους.

Επακολούθησε η στέρηση της Ελληνικής Ιθαγένειάς τους με την υπʼ αριθμ. Α.Π. 50862/47 απόφαση του Υπουργείου Στρατιωτικών, καθώς και η Δήμευση των Περιουσιών τους, (Β.Δ. 2185/1952 και Ν. 2781/54) που διατέθηκαν στα θύματα της θηριωδίας τους και σε ακτήμονες σύμφωνα με τις διεθνείς ανάλογες διατάξεις.

Όσοι απέμειναν στις εστίες τους (232 άτομα μέχρι το 1949) ζούσαν ανενόχλητοι και απελάμβαναν όλα τα δικαιώματα του Έλληνα Πολίτη.

Ό,τι αφορά την πληθυσμιακή κατάσταση, οι μωαμεθανοί της «Τσαμουριάς» με την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913) υπολογίζονταν σε 8.450 άτομα. Με την εθνική απογραφή στην Ελλάδα της 17ης Μαρτίου 1991 οι «Τσάμηδες» που ζουν σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται σε τρεις κοινότητες του νομού Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα αριθμούν 56 άτομα.

Αξιώσεις αποζημιώσεως της Ελλάδος κατά της Αλβανίας
Άρθρο Επιτίμου Δικηγόρου Αθανασίου Λέκκα (…)
Εφημερίδα «Βορειοηπειρωτικόν Βήμα» 1992

Κυρίως οι Αλβανοί επιδιώκουν την εξασφάλισιν αποζημιώσεως δια την περιουσίαν των Τσάμηδων. Και πάλιν όμως, ως εγκληματίαι πολέμου, ουδεμιάς αποζημιώσεως δικαιούνται. Αντιθέτως, η χώρα μας έχει αξιώσεις αποζημιώσεως εκ μέρους της Αλβανίας.

Από πλευράς της πατρίδος μας αι διεκδικήσεις μας έναντι της Αλβανίας συνίστανται :

1) Εις την αποζημίωσιν των οικογενειών των εκτελεσθέντων Ελλήνων υπό των Τσάμηδων και Αλβανών, των προμνησθεισών επαρχιών της Ηπείρου.

2) Εις την αποζημίωσιν των ιδιοκτητών των πυρπολειθεισών οικιών των Ελλήνων των ανωτέρω επαρχιών.

3) Εις την αποζημίωσιν των Ελλήνων υπηκόων εν Αλβανία, που υπέστησαν ζημίας λόγω του πολέμου, απελάθησαν η εξεδιώχθησαν.

4) Εις την απόδοσιν ποσού 218.000.000 δραχμών που κατέβαλεν η πατρίς μας εις την Αλβανίαν επί κατοχής, το έτος 1942, δια ζημίας που επροκάλεσε, δήθεν, ο Ελληνικός Στρατός. Η Ελλάς ήτο αμυνομένη και όχι επιτιθεμένη και ως εκ τούτου παρανόμως απεζημιώθησαν.

5) Εις απαιτήσεις Ελλήνων, που υπεχρεώθησαν από τους Αλβανούς εις καταναγκαστικά έργα.

6) Εις αποζημίωσιν δια την καταστροφήν των εκκλησιών και την λεηλασίαν του εξοπλισμού τούτων υπό των Αλβανών, κατά την περίοδον της διακυβερνήσεως της χώρας των υπό του Εμβέρ Χότζα.

7) Εις αποζημίωσιν δια την καταστροφήν των Σχολείων της Βορείου Ηπείρου κατά την περίοδον ταύτην.

8) Εις αποζημιώσεις δια τας καταστροφάς και ζημίας που υπέστησαν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.
Picture
ΕΤΣΙ....ΧΕΡΑΚΙ-ΧΕΡΑΚΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΚΛΥΣΜΑ
mathainoumeellinikiistoria
Βασ.Γεωργίου : "Βόρειος Ήπειρος"
Αθαν.Κόρμαλη : "Αντίσταση στην Βορειοηπειρωτική Γη"
Αθαν.Κόρμαλη : "Χειμάρρα"
Χρυσηίς Κακοφεγγίτου : "Αλύτρωτες Πατρίδες και Μεγάλη Ιδέα"
Περιοδικό ΤΟΤΕ : Τεύχη 44 - 46

Σχεδια Wieland

Σχεδια Wieland για «πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό»

EurActiv.gr 
EurActiv.gr
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Ένωσης Γερμανίας (EUD) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Rainer Wieland ζητά δημιουργία ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα συγκροτηθούν με την ενσωμάτωση των εθνικών στρατευμάτων.
«Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν πλέον τα χρήματα για τους δικούς τους στρατούς, οι οποίοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτούμενες ικανότητες για εθνικές στρατιωτικές αποστολές ή να  προσφέρουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε μεταβαλλόμενα σενάρια απειλών». Ούτε η ασφάλεια, ούτε ο δημόσιος προϋπολογισμός καθιστούν σκόπιμη μια εμμονή στις πατροπαράδοτες δομές, εξήγησε ο Wieland.
«Παράλογες πολλαπλές δομές»
Ο Wieland βλέπει ότι ήρθε η ώρα για μια κοινή πορεία των εθνικών ενόπλων δυνάμεων. «Δε θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε για πολύ ακόμα υπό τις παρούσες συνθήκες. Από τη μία μεριά μας λείπουν, στην Ευρώπη, στρατιωτικές ικανότητες και χρήματα για να διατηρήσουμε τις  εθνικές στρατιωτικές μας δομές. Αυτό κατέδειξε και η στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, που χωρίς την βοήθεια των Αμερικανών δεν θα ήταν δυνατή. Από την άλλη μεριά έχουμε τις παράλογες και πολυέξοδες πολλαπλές και αναπαραγωγικές δομές, εξαιτίας της οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων, με τον τρόπο που γινόταν στο παρελθόν».
Το Ευρωπαϊκό σώμα θα μπορούσε να παρέχει για την ήδη υπάρχουσα δομή, ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς.
Ο Wieland μιλάει  για έναν «αληθινό ευρωπαϊκό στρατό», ο οποίος θα αποτελείται από μέρη των εθνικών ενόπλων δυνάμεων. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποδίδουν μεμονωμένες ικανότητες, που δίνουν ως αποτέλεσμα ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Κάποιοι παρέχουν δυνατότητα μεταφοράς, άλλοι δυνατότητα αναγνώρισης. Κάποιοι κατασκευάζουν αεροπλανοφόρα, άλλοι ελικόπτερα μάχης. Ένας ευρωπαϊκός στρατός είναι η αποφασιστική προϋπόθεση και για μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Η πολιτική της ασφάλειας και η εξωτερική πολιτική είναι αναπόσπαστα δεμένες μεταξύ τους».
Η συνένωση των ενόπλων δυνάμεων, ισχυρίζεται, θα καθιστούσε δυνατό το σύνολο των αποταμιεύσεων και ταυτόχρονα τις στοχοθετημένες επενδύσεις, με περισσότερη ασφάλεια. Θα καθιστούσε την ΕΕ σύμμαχο με τις ΗΠΑ σε έναν παγκόσμιο παράγοντα, με ικανότητες παρέμβασης, και ταυτόχρονα θα ενίσχυε την αμυντική τους ικανότητα.
«Ο ευρωπαϊκός στρατός πρέπει να γίνει κοινοβουλευτικός στρατός»
«Οι ένοπλες διαμάχες μεταξύ των μεμονωμένων χωρών της ΕΕ θα γίνουν εντελώς αδύνατες. Για τις ένοπλες στρατιωτικές αποστολές θα πρέπει να αποφασίζουν από κοινού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Ο ευρωπαϊκός στρατός πρέπει να γίνει ένας κοινοβουλευτικός στρατός».
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή  Κοινότητα Άμυνας θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα και θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς ένα ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κράτος.
«Ο ευρωπαϊκός στρατός θα έρθει αργά ή γρήγορα. Η κρίση του δημόσιου χρέους θα διευκολύνει τον ερχομό του, αν δεν τον επιταχύνει κιόλας».

ΤΑΜΣ "ΟΡΕΙΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ"

ΠΕΝΕΦΥΟ - ΤΑΜΣ "ΟΡΕΙΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ"




Το Σάββατο 16/12 διεξήχθη στην Αττική η δεύτερη διασυλλογική Άσκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΟΕΕΦΕΔ)με την επωνυμία ΤΑΜΣ «Ορεινή Συμμαχία», στο πλαίσιο που καταβάλλεται ώστε, τουλάχιστον, τα σωματεία της ΠΟΕΕΦΕΔ που εδρεύουν στη Νότιο Ελλάδα, να συνασκούνται ανά δίμηνο, χωρίς ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά με σκοπό να δοκιμάζονται συλλογικά επί στρατιωτικών αντικειμένων, τα οποία διδάσκουν στα μέλη τους στο μεταξύ διάστημα..................................................................................
.............................................................................................

Στη συνέχεια, ο Διμοιρίτης εξέπεμψε περίπολο ασφαλείας – αναγνωρίσεως προς την κατεύθυνση που ανεμένετο να λάβει διαταγές για να κινηθεί τις επόμενες ώρες η Διμοιρία μετά την αντικατάστασή της. Η Ομάδα ασφαλείας – αναγνωρίσεως έπρεπε να διασχίσει ανοικτό πεδίο και να διέλθει από αστικό περιβάλλον, υποστηριζόμενη μόνον από την Ομάδα Υποστηρίξεως της Διμοιρίας με πυρά όλμων. Πράγματι, η υποστήριξη αυτή χρειάστηκε για να απεμπλακεί η Ομάδα από επαφή που είχε με ενεδρεύουσα δύναμη του εχθρού. Μετά την επιτυχή απόκρουση εχθρικής αντεπιθέσεως από τη Διμοιρία και αργά το απόγευμα δόθηκε το σύνθημα της λήξεως.
Κατά την διάρκεια της Ασκήσεως εκτός από τις άνω δοκιμασίες οι Εθελοντές Έφεδροι εκλήθησαν να εφαρμόσουν και επιμέρους αντικείμενα όπως ο προσανατολισμός με πυξίδα και χάρτη, οι πρώτες βοήθειες πεδίου μάχης, η άμεση αντίδραση σε πυρά, οι ενδοεπικοινωνίες, η χρήση συνθηματικών, η κατασκευή σχεδιαγράμματος επισημάνσεως, η προεπιλογή σταθερών στόχων πυροβολικού στον χάρτη και πολλά άλλα.

Η ανταπόκριση των Εθελοντών Εφέδρων της ΠΟΕΕΦΕΔ σε όλες αυτές τις προκλήσεις ήταν πράγματι αξιοθαύμαστη και η συνολική απόδοσή τους περισσότερο από ικανοποιητική, αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι δεν είχαν ξανασυναντηθεί μεταξύ τους αλλά και το ότι αρκετοί από αυτούς ήταν νέοι στο εφεδρικό κίνημα. Χάρις όμως στο γεγονός ότι τουλάχιστον οι Ομάδες ήταν στην πλειοψηφία τους ομοιογενείς και οι επικεφαλείς διέθεταν σχετική εμπειρία μέσα από την πολυετή συμμετοχή τους σε Ασκήσεις Εθελοντών Εφέδρων, ενσωμάτωσαν άμεσα και άνετα και τους νεοτέρους και λιγότερο έμπειρους. Εν ολίγοις, οι Εθελοντές Έφεδροι επιδεικνύοντας ενσυνείδητη πειθαρχία και ουσιαστικό πνεύμα ομάδος πολέμησαν όπως είχαν εκπαιδευθεί και παρά τις φυσικές ή τεχνητές «αντιξοότητες» αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η αποτελεσματικότητα του Έλληνα Εθελοντή Εφέδρου αναδύεται στα … δύσκολα, αφού διατηρεί ακόμα το χάρισμα να προσαρμόζεται σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Είναι φαίνεται στο DNA μας.
Η ΤΑΜΣ «Ορεινή Συμμαχία» έληξε με το σούρουπο με μία σύντομη απενημέρωση, με πολλά χαμόγελα, παρά την κόπωση και με την υπόσχεση ότι η ΠΟΕΕΦΕΔ θα ξανασυναντηθεί στο βουνό σύντομα, ώστε να διορθώσει τυχόν λάθη, να επαναλάβει τα σωστά και να επιβεβαιώσει το ρητό «Πολίτες - Οπλίτες για πάντα στη Ζωή – Πατρίδα, Θρησκεία Καθήκον και Τιμή».
Η τελευταία, για φέτος, Άσκηση της ΠΟΕΕΦΕΔ στη Ν. Ελλάδα αφιερώνεται στους ήρωες των Βαλκανικών Πολέμων που διπλασίασαν την Ελλάδα και στο Όπλο του Πεζικού, στο οποίο το ΓΕΣ έχει αφιερώσει το έτος 2012.

Άσκηση του Ρωσικού Στόλου

Άσκηση του Ρωσικού Στόλου στο Αιγαίο τα επόμενα 24ωρα

Στην μεγαλύτερη άσκηση που έγινε ποτέ στην περιοχή, αναμένεται να προχωρήσει σύμφωνα με το... RIA Novosti ο Ρωσικός Στόλος στο Αιγαίο τις παραμονές της πρωτοχρονιάς.Τα ρωσικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς την Συρία και δεν αποκλείεται πέρα από την ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο να επιλέγουν σαν πεδίο άσκησης το Αιγαίο...
για να στείλουν και εκείνοι τα δικά τους μηνύματα στους άμεσα ...«ενδιαφερόμενους» σε Δύση και Ανατολή.





Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Ρωσίας



 штаб-квартира Главное разведывательное управление (ГРУ) Генерального штаба Вооруженных сил РФ.

Η ρωσική σύντμηση "ΓΡΥ" (Главное Разведывательное Управление) αντιστοιχεί στα ρωσικά για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ήταν μια παντοδύναμη και "φοβερή" υπηρεσία στο παρελθόν που εκτός από το επιλεγμένο προσωπικό ειδικών πρακτόρων ασκούσε διοίκηση  και σε σχηματισμούς ειδικών επιχειρήσεων που αργότερα διατέθηκαν κάτω από αμιγώς στρατιωτικές διοικήσεις σε όλη την ρωσική επικράτεια. Τώρα, επανέρχεται η εισήγηση για την οργάνωση Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων που θα επικαλύπτει το "κενό" που δημιούργησε η προηγούμενη απόφαση!
Η νέα αυτή διοίκηση που θα αποτελείται από ιδιαίτερα επιλεγμένες ειδικές μονάδες, θα μπορεί να αναλαμβάνει συγκαλυμμένες ειδικές επιχειρήσεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε  για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας, σύμφωνα με τους ειδικούς μελετητές του θέματος.
Παίρνουν  σαν παράδειγμα την αμερικανική διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων (SOCOM) που ενεργεί σε στενή συνεργασία με  την Υπηρεσία Πληροφοριών Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (DIA),  και την  CIA, κάπως σαν ενδιάμεσος κρίκος!
Αλλά και  η γερμανική Bundeswehr οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις,  έχουν μια  διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων επιπέδου Μεραρχίας, που οργανώθηκε το 2001 και αποδείχτηκε  σαν μια πολύ καλή δύναμη!
Εδώ και 70 χρόνια οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τους φημιστούς SAS (Special Air Service) !
Ήλθε η σειρά της Ρωσίας να αποκτήσει μια ανάλογη όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Θα είναι μια διακλαδική διοίκηση με κατάλληλο επιτελείο για τον έλεγχο και τη διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων και θα περιλαμβάνει:
  • Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου Σπέτσναζ
  • Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών
  • Μοίρα ελικοπτέρων
  • Μοίρα μεταφορικών αεροσκαφών τύπου Il-76
Μελλοντικά, εξετάζεται η προσκόλληση των βατραχανθρώπων του ρωσικού ΠΝ αλλά και μονάδων Πεζοναυτών. Η μελέτη, βρίσκεται στο γραφείο του Ρώσου ΥΕΘΑ και περιμένει την έγκριση.
Στο μεταξύ στα πλαίσια του προγράμματος "Ratnik" (Μαχητής) που αφορά στη στολή-εξάρτηση και οπλισμό του στρατιώτη  γίνονται οι τελικές δοκιμές για το νέο αλεξίσφαιρο γιλέκο. Αν και το πρόγραμμα αφορά στον στρατιώτη πεζικού, θεωρείται βέβαιο ότι οι πρώτοι που θα χρησιμοποιήσουν το νέο εξοπλισμό θα είναι οι ειδικές δυνάμεις.
Το σετ περιλαμβάνει 40 ξεχωριστά απάρτια, που θα μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με το έδαφος τον καιρό και το είδος της αποστολής.
Το αλεξίσφαιρο γιλέκο με προστατευτικές πλάκες, (επιπέδου V), θα είναι ταυτόχρονα και η εξάρτηση μάχης του στρατιώτη. Μαζί με το κράνος, και απάρτια προστασίας ώμων και κάτω κοιλιακής χώρας μπορεί να φτάνει μέχρι και 20 κιλά. Με προστασία μόνο πλάτης/στήθους δεν θα υπερβαίνει τα 10 κιλά.
Βήμα ταχύ προς τον εκσυγχρονισμό για την αντιμετώπιση των σύγχρονων επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Η τελευταία «πτήση» του Υποπτέραρχου (Ι) Ηλία Καρταλαμάκη



Kartalamakis
Για το τελευταίο του ταξίδι «πέταξε» την Κυριακή ο Υποπτέραρχος (Ι) Ηλίας Καρταλαμάκης. Γεννημένος το 1916 στη Λιβαδειά, ήταν ένας από τους τελευταίους βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με πλούσια δράση στην Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή, την Ιταλία και ξανά στην Ελλάδα την περίοδο του Εμφυλίου, πριν αναλάβει σημαντικές διοικητικές θέσεις σε εθνικό και ΝΑΤΟικό επίπεδο, μέχρι την απροσδόκητη και άδικη αποστρατεία του το 1968. Από τη δεκαετία του 1980 και έπειτα ασχολήθηκε συστηματικά με τη συγγραφή βιβλίων, έργο που αναγνωρίστηκε όχι μόνο από την Ακαδημία Αθηνών, η οποία το βράβευσε, αλλά και από τους συναδέλφους του και τους φίλους της αεροπορίας. Είχαν βέβαια προηγηθεί, αρκετά χρόνια πριν, τα «Μέσα από το Σκοπευτικό μου» και «Εφόρμησις Αετών», τα οποία είχε γράψει μέσα στον πυρετό των μαχών του Β’ ΠΠ και του Εμφυλίου αντίστοιχα, ενώ το συγγραφικό του κύκλο ολοκλήρωσε η έκδοση του τόμου «Ο Γολγοθάς ενός Αεροπόρου» του 2008. Ο Ηλίας Καρταλαμάκης, ο «Αεροπόρος», όπως του άρεσε απλά να συστήνεται είχε αφοσιωθεί στο σκοπό της ζωής του, που είχε «ονειρευτεί ακόμη και πριν κάνει τα πρώτα του φτερουγίσματα στους ουρανούς του “Ναού των ωραίων μελλοθανάτων” στη Σχολή Αεροπορίας, όπως έκλεινε ο ίδιος τον επίλογο του τελευταίου του βιβλίου.
Στους νεότερους αφήνει σημαντική κληρονομιά, όχι μόνο την πλούσια αεροπορική και συγγραφική του δραστηριότητα, αλλά και τις αξίες με τις οποίες πορεύτηκε στην επαγγελματική και κοινωνική του ζωή και την αγάπη με την οποία υποδεχόταν κάθε φίλο της Πολεμικής Αεροπορίας που διψούσε να μάθει για την ιστορία της.

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Η τάφρος του Έβρου ......

Η τάφρος του Έβρου απασχολεί διαρκώς τα τουρκικά ΜΜΕ και τον μειονοτικό Τύπο που ψάχνουν αφορμή για να γράψουν.
Τη βρήκαν με την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου στη περιοχή.
Το δημοσίευμα και η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα Birlik που γράφει:

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μιχαήλ Κωσταράκος επιθεώρησε μονάδες που υπάγονται...
στο ευρισκόμενο στην Ξάνθη 4ο Σ.Σ. καθώς και την τάφρο που σκάβεται και ενημερώθηκε για τις εργασίες. Τον Κωσταράκο συνόδευε και ο αρχηγός του Σ.Ξ. Κωνσταντίνος Γκίνης. Ο Κωσταράκος συναντήθηκε με διοικητές που υπηρετούν στην περιοχή και σε ομιλία που τους έκανε εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι η μαχητική ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παρά την κρίση διατηρείται στο υψηλότερο επίπεδο, συνεχάρη το προσωπικό και ζητησε να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.  

Χαιρέκακες οι δηλώσεις Ερντογάν .....

Αβραμόπουλος: Χαιρέκακες οι δηλώσεις Ερντογάν ότι η Ελλάδα πουλάει τα νησιά της



«Kανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή»
Χαιρέκακες χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, επισημαίνοντας ότι αναπαράγουν ψευδή στερεότυπα και ανακριβή στοιχεία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ασκώντας κριτική στους οίκους αξιολόγησης...
είπε ότι ανεβάζουν κατά 6 μονάδες την Ελλάδα που εχει βουλιάξει, ενώ την Τουρκία, την ανεβάζουν, με το σταγονόμετρο.
Είπε ακόμα ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι ειλικρινείς και αυξάνουν κατά 6 βαθμίδες την αξιολόγηση μιας χώρας που πουλάει τα νησιά της... 
Στην ανακοίνωση του ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι τέτοιες δηλώσεις δεν ταιριάζουν σε ηγέτες, και μάλιστα γειτονικών κρατών, που λενε οτι επιθυμούν την οικοδόμηση σχέσεων φίλιας και εμπιστοσύνης.
Οι οικονομικές κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσουν την πόρτα γι΄ αυτό απαιτούνται μετρημένα λόγια, προσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Όσο για τα περί πώλησης νησιών, κατέληξε ο υπουργός,  όσοι συμβουλεύουν τον  κ. Ερντογάν δεν γνωρίζουν ή μάλλον κατασκευάζουν πληροφορίες.
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «κανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή».

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

απλά δωρα χαράς ...

                 Με ικανοποίηση παραδώσαμε 30 βιβλία γενικής γνώσης
                        
 Δημοτικού και Γυμνασίου στο ΕΙΔΙΚΌ ΣΧΟΛΕΙΌ του ιδρύματος  ανηλίκων που εδρεύει στην Πόλη  μας .(τέρμα Αναπάυσεως) .
Ανταλλάξαμε ευχές με τους  νεαρούς  οικότροφους , ακούσαμε με προσοχή τους σωφρονιστες υπαλλήλους και υποσχεθήκαμε να επανέλθουμε .Παιδιά του ίδιου πατέρα είναι.Εάν για μας η καθημερινότητα είναι δύσκολη ...γιαυτα τα παιδιά είναι ακόμη ποιο σκληρή η ζωή.Μέρες που είναι τους δώσαμε λίγη χαρά.Θα το επαναλάβουμε.Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Θ.Σ για την δωρεά των βιβλίων που έγινα πολύτιμα στα χέρια των νεαρών. Καλά Χριστούγεννα .

Το Διοικητικό Συμβούλιο .

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών

Θέση

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του (πρώην) Αεροδρομίου του Ελληνικού

Έτος Ίδρυσης            1925

Υπαγωγή

Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης

Αποστολή

Το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) έχει ως αποστολή την εκτέλεση επιθεωρήσεων, επισκευών και τροποποιήσεων επιπέδου εργοστασίου σε οπλικά συστήματα και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), την κατασκευή εξαρτημάτων – συστημάτων για τις Μονάδες της ΠΑ και την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τις Μονάδες ή τρίτους.

Ιστορία

Το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) ιδρύθηκε το 1925 με έδρα το Παλαιό Φάληρο, μετά από σχετική απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τη συνεργασία της Βρετανικής Εταιρείας BLACKBURN. Βρισκόταν υπό κρατικό έλεγχο και είχε σαν σκοπό την κατασκευή και τη συντήρηση των επιχειρησιακών και των εκπαιδευτικών αεροσκαφών της εποχής.
Το διάστημα 1926-1929 στις εγκαταστάσεις του ΚΕΑ πραγματοποιήθηκε η κατασκευή του πρώτου Τορπιλοφόρου-Υδροπλάνου τύπου Vellos για λογαριασμό της Ναυτικής Αεροπορίας, δέκα (10) Βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου ATLAS και δέκα (10) Εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου Auro Tutor.
Το 1938 η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του Εργοστασίου.
Το 1939 κατασκευάστηκε στο ΚΕΑ το πρώτο αεροσκάφος τύπου PZL Ρ-24, εξ' ολοκλήρου από μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του 1940. Επίσης, σχεδιάστηκε και ξεκίνησε η κατασκευή ενενήντα (90) αεροσκαφών τύπου HENSCHEL των οποίων όμως η παραγωγή διακόπηκε λόγω της εισόδου της χώρας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μεταπολεμικά το ΚΕΑ ανέλαβε την εργοστασιακή συντήρηση της πλειοψηφίας του αεροπορικού υλικού της ΠΑ.
Το 1952 εντάχθηκε στην 30η Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) και το 1957 μετονομάστηκε σε 202 Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων.
Μεταξύ των ετών 1958-1971 ιδρύθηκαν τα Παραρτήματα: Τ-Η στο Ελληνικό (1958), τα Συνεργεία Επισκευών Μηχανημάτων - Αυτοκινήτων (ΣΕΜΑ) στο Παλαιό Φάληρο (1961) και Αεροκινητήρων στην Ελευσίνα (1971).
Το 1974, όλα μαζί, μετονομάστηκαν σε Εργοστάσια και εντάχθηκαν στην Κεντρική Διεύθυνση του 202 ΚΕΑ που βρισκόταν στο Παλαιό Φάληρο. Η ίδρυση της ΕΑΒ απορρόφησε μέρος του προσωπικού καθώς και του φόρτου εργασιών του ΚΕΑ.
Την περίοδο 1979 - 1981 έγινε μετεγκατάσταση στην παρούσα θέση, δραστηριοτήτων που λειτουργούσαν στο Παλαιό Φάληρο και στην Ελευσίνα.
Το έτος 1982 αναδιοργανώθηκε στα πρότυπα τυπικής Μονάδος της ΠΑ, αφού καταργήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο και αντικαταστάθηκε ο Γενικός Διευθυντής από Διοικητή.
Το 1987 μετονομάστηκε σε Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ).
Το 1991 οι δραστηριότητες επίβλεψης (ΔΠΕ), οι παραγωγικές δραστηριότητες (Δ. ΜΕΛ) και τα συνεργεία του ΣΤ΄ Τομέα μετεγκαταστάθηκαν από την Ελευσίνα στο Ελληνικό.
Το 1999 το ΚΕΑ ανέλαβε την κατασκευή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Πήγασος καθώς και τις συνολικές απαιτήσεις των τροποποιήσεων και επισκευών τους.
Το 2002 αποδόθηκε το τελευταίο αεροσκάφος F-4E πριν τον περιορισμό στα 2000 μέτρα του διαδρόμου προσγείωσης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και την μετέπειτα οριστική αναστολή λειτουργίας του.
Παράλληλα συνεχίστηκαν τα προγράμματα επιθεώρησης και επισκευής των ελικοπτέρων AB-205 και B-212.
Το 2003 ανέλαβε τα προγράμματα επιθεωρήσεων και επισκευής των ελικοπτέρων Super Puma, την περιοδική επιθεώρηση 3000 ωρών των αεροσκαφών Τ-41, την επιθεώρηση Β1 Check των αεροσκαφών C-27J, ενώ παρέχει τεχνική υποστήριξη σε όλα τα πτητικά μέσα της ΠΑ.
Το 2009 ανέλαβε την εργοστασιακή σύντηρηση των αεροσκαφών PZL M-18.
Το Μάιο του 2009, με την κατάργση της 129 Πτέρυγας Υποστήριξης, το ΚΕΑ ανέλαβε την υποστήριξη της Αεροπορικής Βάσης Ελληνικού και των γύρω Μονάδων.

«Πήγασος ΙΙ»

«Πήγασος ΙΙ»: To ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας

Πήγασος μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Πλήρως επιχειρησιακό είναι το επανασχεδιασμένο και μεγαλύτερων δυνατοτήτων Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) «Πήγασος ΙΙ» της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία όπου σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα του ομολογουμένως μακρόχρονου ιστορικού δικαιώνει τα μέλη της ομάδας σχεδίασης και ανάπτυξης, αλλά και τις σχετικές επιλογές της ΠΑ.
Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά το καθιστούν κατάλληλο για επιτήρηση, στοχοποίηση και εκτίμηση ζημιών μάχης, ενώ έχει προβλεφθεί η χρήση του ως φορέας αισθητήρων ηλεκτρονικών υποκλοπών (ELINT).
Η μεγάλη διαφορά από το σύνολο σχεδόν των άλλων όπλων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) «Πήγασος ΙΙ» είναι ελληνικής ανάπτυξης, σχεδίασης και κατασκευής, με πολύ λίγες προσθήκες ξένης τεχνολογίας -κυρίως από το Ισραήλ.
Το πρώτο πλήρες σύστημα «Πήγασος Ι» παραδόθηκε στην 131 Σμηναρχία Μάχης του Άκτιου Πρέβεζας το 2002, όπου τον Ιανουάριο του 2003 με απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου ιδρύθηκε το Σμήνος Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣΜΕΑ/Φ). Τον Αύγουστο του 2005 ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του πρώτου «Πήγασος Ι» σε «Πήγασος ΙΙ» με άριστα αποτελέσματα στις πτητικές δοκιμές πιστοποίησης.
Τον Ιούλιο του 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποίησης του συνόλου των υφιστάμενων ΜΕΑ, καθώς και των αντίστοιχων Σταθμών Εδάφους (ΣΕΔ) ενώ από το 2007 το ΣΜΕΑ/Φ λαμβάνει μέρος στις Διακλαδικές Ασκήσεις «Ηνίοχος» και «Δούρειος Ίππος». Τον Δεκέμβριο του 2008 το Σμήνος αναβαθμίσθηκε σε Πολεμική Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΜΕΑ/Φ), με χαρακτηριστικό κλήσης «Αχέρων», υπαγόμενη διοικητικά στον Διοικητή της 131 ΣΜ και επιχειρησιακά στο ΑΤΑ. Από το 2009 βρίσκεται σε εξέλιξη η παραγωγή 12 επιπλέον αεροσκαφών με εμπλοκή του ΓΕΕΘΑ, λόγω της διακλαδικής αξιοποίησης του συστήματος.
Ο «Πήγασος ΙΙ» έχει μήκος 4,30 μέτρα, εκπέτασμα πτερύγων 6,22 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης 250 κιλά με ωφέλιμο φορτίο 40 κιλών, ταχύτητα 185 χλμ/ώρα, μέγιστο επιχειρησιακό ύψος 16.000 πόδια, εμβέλεια πάνω από 185 χλμ και αυτονομία 15 ώρες. Το αεροσκάφος χρειάζεται μήκος διαδρόμου 170 μέτρων για απογείωση και 500 μέτρων για προσγείωση.
strategyreports - hellarmforces

Σ΄ εκείνους που πολέμησαν στα χιόνια...



           εφ.Λοχίας Γεώργιος Παπάς,Γεννήθηκε στο Βόλο το το 1012.Έκανε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Παρίσι,στο ινστιτούτο Βενσάν.Έπειτα θα σπουδάσει χημικός -μηχανικός στην Ελβετία .Άνθρωπος με φοβερή ροπή στον αθλητισμό.Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίζεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους  στην Θεσσαλονίκη και θ΄ασχοληθεί με πολλά αθλήματα .Μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου θα διακριθεί σε τοπικούς και Πανελλήνιους αγώνες χιονοδρομίας .Χρυσά Βραβεία και το βάθρο του νικητή  στο ‘‘σύνθετο τεχνικής Κατάβασης‘‘ με τον συναθλητή Πλούτωνα Λογγίδη τους έκανε φίλους αχώριστους. 
           1940 μαζί με 28 συναθλητές του Ορειβατικού Ομίλου Βόλου συμπεριλαμβάνονται στην δύναμη του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων.Αποστολή τους η συνοδεία αιχμαλώτων,η διάνοιξη περασμάτων,η αποκατάσταση τεχνικών κωλυμάτων(σύρματα αγκαθωτά)η συνοδεία τραυματιών ,η αποκατάσταση τηλεπικοινωνιών και τέλος η επαφή με τα τμήματα μας από και προς το μέτωπο.
           4 Απριλίου 1941οι Έλληνες κάνουν αντεπίθεση και καταλαμβάνουν τις ιταλικές θέσεις.Έξι χιονοδρόμοι έλαβαν εντολή να μεταβούν προς μεταφορά τους στα μετόπισθεν.Παπ’ας και Λογγίδης άφοβοι και οι δύο τους προχώρησαν μονοι ποιο βαθιά στο μέτωπο και αιφνιδια΄ζοντας τους Ιταλούς σε άλλο χαρακώματα έπιασαν νέους αιχμαλώτους.(ο δνεας Λογγίδης γνώριζε άριστα τα Ιταλικά (ήταν μεγαλωμένος στην Τεργέστη) Ένας όλμος από την αντεπίθεση των Ιταλών βρίσκει θανάσιμα των Παπά και τραυματίζει τον δνεα Λογγίδη. Ο Βολιώτης χιονοδρόμος Μπάμπης Σοφιάδης παίρνει εντολή να εντοπίσει τους δυο χιονοδρόμους και τον Διοικητή τρχη Παπαζήση.Βρίσκει τραυματισμένο τον Παπαζήση στην κοιλιά ο οποίος του δίνει εντολή να μεταφέρει υπηρεσιακό σημείωμα στις ελληνικές γραμμές με λοχαγό τον Καλοκαιρινό.Ο Σοφιάδης παίρνει την ματωμένη διαταγή και σπεύδει προς εκτέλεση της........κάπου στη διαδρομή του φώναξε ο τραυματισμένος Λογγίδης μέσα από την ρεματιά τον οποίο σκέπασε με ενα Ιταλικό αντίσκηνο, για προστασία.
          Ο Σοφιανόπουλος ένας ακόμη σκιέρ τραυματίζετε για να μεταφέρει την διαταγή στον δεύτερο Λοχαγό ,στην δεύτερη γραμμή άμυνας των Ελλήνων.Ο Χιονοδρόμος Γεώργιος  Νικολούτσος σε αποστολή μεταφοράς της διαταγής εντοπίζει τον Σοφιανόπουλος και επιστρέφοντας ενημερώνει για την θέση των τραυματισμένων συμπολεμιστων.Βράδιασε και το χιόνι έπεφτε ακατάπαυστα .Την άλλη μέρα μια αποστολή τραυματιοφορέων φέρνει βαριά τραυματισμένο τον Λογγίδη περιγράφει ο Νικολούτσος τον οποίο συνόδευα στην Κορυτσά κι έπειτα στην Θεσσαλονίκη.Το λοχία Χιονοδρόμων Ν.Παπά βρήκαν οι τραυματιοφορείς στη θέση ‘‘Καμια‘‘ στο όρος Μνήμα της γριάς σκεπασμένο από χιόνι με βαριά τραύματα στο θώρακα και στο λαιμό.Έκαναν πρόχειρο μνήμα και για σταυρό έσπασαν τα χιονοπέδιλα. Άφησαν πίσω το άψυχο κορμί του συμπολεμιστή  με  λευκό  σάβανο από χιόνι σιωπηρό να πορεύεται στεφανωμένο στην ΄χωρα της γαλήνης ,ανάλαφρο ,αιθέριο ,φωτεινό ,αθάνατος και γενναίος  στη μνήμη όλων .
        Στα 1982 νομίζω με ενέργειές του ο Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου έφεραν τα οστά του πολεμιστή πίσω.Στο Χιονοδρομικό Κέντρο στις ‘Αγριόλευκες‘ υπάρχει  προτομή του  πολεμιστή Ν.Πάπα για να θυμίζει σε όλους εμάς εκείνους που πολέμησαν στα χιόνια ...για την δική μας Ελευθερία. Μπορούμε να φωνάξουμε προς κάθε κατεύθυνση ...‘‘οι ήρωες πολεμούν ως Ελληνες‘‘

                                                                          Εμμανουηλ Γ.Παυλής 
                                                                             παραγωγός της Ρ /Φ εκπομπής 
                                                                                   του ΣΕΑν Μαγνησίας 
                                                                             ‘‘ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΕΝ ΔΡΑΣΗ‘‘






Η γέννησις Σου Χριστέ ο Θεός υμών

Η γέννησις Σου Χριστέ ο Θεός υμών ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως.
Εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες υπό αστέρος εδιδάσκοντο.
Σε προσκυνείν τον ήλιον της δικαιοσύνης και σε γιγνώσκειν
εξ ύψους ανατολήν.
Κύριε δόξα Σοι. (Απολυτίκιο Χριστουγέννων)

Ο πρώτος εθνικός τουρκικός δορυφόρος παρατήρησης

παρατήρησης Göktürk-2

 Δεκεμβρίοσ 2012
Ο δορυφόρος Göktürk-2 τέθηκε σε ηλιοσύγχρονη τροχιά (SSO) από πυραυλικό φορέα δύο σταδίων CZ-2D.
Ο πρώτος εθνικός τουρκικός δορυφόρος παρατήρησης Göktürk-2 εκτοξεύθηκε χθες 18 Δεκεμβρίου σε τροχιά, από το διαστημικό κέντρο Τζιουκουάν της Κίνας με πυραυλικό φορέα «Μεγάλη Πορεία 2D» (Chang Zheng 2D: CZ-2D). Η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για την επομένη, αλλά η πρόβλεψη δυσμενών καιρικών συνθηκών προκάλεσε την προώθηση της αποστολής κατά 24 ώρες. Οι πρώτες απεικονίσεις αναμένονται μεταξύ 25 και 30 Δεκεμβρίου.
Η σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του δορυφόρου χρηματοδοτήθηκαν από κοινοπραξία του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBITAK) και της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ) με την υπογραφή σύμβασης στις 13 Απριλίου 2007. Κύριος σκοπός του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη των εθνικών ικανοτήτων σχεδίασης και παραγωγής δορυφορικών συστημάτων –τεχνολογίες, ανθρώπινο δυναμικό, ερευνητικές και παραγωγικές υποδομές– με δευτερεύοντα την κάλυψη των απαιτήσεων απεικόνισης τουρκικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Πρόσθετη επιδίωξη ήταν η καθιέρωση της σχεδίασης ενός δορυφόρου-φορέα για μελλοντικές αποστολές τηλεπισκόπησης.
Το κύριο φορτίο του Göktürk-2 είναι ένας στερεοσκοπικός Πολυ-Φασματικός Απεικονιστής (MSI) με ικανότητα διάκρισης 2,5m σε παγχρωματική λειτουργία, 10m σε πολυφασματική και 20m σε Βραχύ μήκος Κύματος Υπερύθρων (SWIR: 1,0-2,4μm). Η παγχρωματική λειτουργία χρησιμοποιεί ενιαία την ορατή περιοχή (0,45-0,90μm) του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, παρέχοντας απεικονίσεις όμοιες με κοινές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και είναι γενικά ακριβέστερη από άποψη διακριτικής ικανότητας εδάφους. Η πολυφασματική λειτουργία χρησιμοποιεί πολλαπλές διαφορετικές ζώνες της ορατής και της Εγγύς Υπέρυθρης (NIR) περιοχής του φάσματος, απεικονίζοντας με διαφορετικά χρώματα ενδείξεις για χαρακτηριστικά της γήινης επιφάνειας όπως βλάστηση, άσφαλτος ή σκυρόδεμα, ορυκτά, υπόγεια ύδατα κλπ. Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιούνται οι ζώνες μήκους κύματος 0,45-0,52μm (μπλε), 0,52-0,60μm (πράσινο), 0,63-0,69μm (κόκκινο) και 0,76-0,90μm (NIR). Η οδοντωτή λωρίδα (swath) κάλυψης εδάφους της απεικόνισης του Göktürk-2 είναι πλάτους 20km. Οι εφαρμογές των απεικονίσεων θα περιλαμβάνουν διαχείριση καταστροφών, επείγουσες καταστάσεις, περιβαλλοντικό έλεγχο, χαρτογράφηση και σχεδίαση, τοπογραφία, γεωλογία, παρακολούθηση παράκτιων ζωνών, οικοσυστημάτων και υδάτινων πόρων κλπ.
Η τροχιά του δορυφόρου είναι ηλιοσύγχρονη (SSO) σε ύψος 700km με κλίση 98° και περίοδο περιστροφής 98 λεπτά. Ο χρόνος επανεπίσκεψης ενός συγκεκριμένου σημείου στο έδαφος κυμαίνεται μεταξύ δύο και πέντε ημερών, με μέσο όρο 2,5 ημέρες. Ο δορυφόρος επικοινωνεί με το έδαφος για 42 λεπτά την ημέρα, ενώ η ημερήσια χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων είναι 15Gbyte, αντίστοιχη σε απεικονίσεις 14.400km² (720x20km). Η μάζα εκτόξευσης του Göktürk-2 ήταν 450kg, ενώ σε τροχιά περιορίζεται σε 400kg. Η προβλεπόμενη διάρκεια επιχειρησιακής ζωής του είναι 5 χρόνια.
Οι τρεις ηλιακές επιφάνειες φωτοβολταϊκών και ο μηχανισμός πυροτεχνικής τους ανάπτυξης προήλθαν από την εταιρεία SpaceTech GmbH του Ίμενσταντ της Γερμανίας. Ο πυραυλικός φορέας CZ-2D αναπτύχθηκε από την Ακαδημία Τεχνολογίας Διαστημικών πτήσεων της Σαγκάης και χρησιμοποιείται για δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, γεωσύγχρονης (LEO) ή SSO.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

το “μάτι του Καυκάσου”

Τέλος εποχής για το “μάτι του Καυκάσου”

Η Ρωσία διέκοψε τη λειτουργία του σταθμού ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στη Γκαμπάλα του Αζερμπαϊτζάν. Το συγκρότημα των ραντάρ στον Καύκασο, αποτελούσε επιχειρησιακά οργανικό τμήμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της αντιπυραυλικής ασπίδας τόσο επί ΕΣΣΔ, όσο και μετέπειτα. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη την 9η Δεκεμβρίου 2012, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.
Τέλος εποχής για το “μάτι του Καυκάσου”
Χωρίς τη ρωσική τεχνογνωσία και το λογισμικό, που διαθέτουμε μόνο εμείς και το οποίο θα καταστραφεί μόλις κλείσει την πόρτα του σταθμού ο τελευταίος ρώσος αξιωματικός, το ραντάρ θα είναι απλά ένας σωρός από μέταλλο. Ακριβό μέταλλο, αλλά άχρηστο στο έργο που πρέπει να εκτελέσει. Πηγή: Kommersant
 
 
Ο σταθμός ραντάρ «ΝΤΑΡΙΑΛ», που κατασκευάστηκε στην περιοχή Γκαμπάλα του Αζερμπαϊτζάν, τέθηκε σε λειτουργία το1985. Επρόκειτο για ένα κρίκο της αλυσσίδας του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για πυραυλικές επιθέσεις και απειλές εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, με ακτίνα δράσης έξη χιλιάδες χιλιόμετρα. Η εμβέλεια του σταθμού ραντάρ στον Καύκασο ήταν τέτοια, που ανίχνευε ραδιοσήματα που γεωγραφικά προέρχονταν από το σύνολο της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Ισραήλ,της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ, της περιοχής του Περσικού Κόλπου και του Αφγανιστάν. Οι δυνατότητες του ραντάρ έφταναν μέχρι και την Ινδική χερσόνησο και τις παρακείμενες θάλασσες του Ινδικού ωκεανού. Το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο σταθμός ραντάρ στη Γκαμπάλα πέρασε στην ιδιοκτησία της χώρας στην οποία ήταν εγκατεστημένος. Αλλά το Αζερμπαϊτζάν, για πολλούς και διάφορους λόγους δεν ήταν σε θέση να τον χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς που είχε κατασκευαστεί και συμφώνησε να μισθώσει το σταθμό στις ρώσικες Ενοπλες Δυνάμεις. Το κόστος για τη Ρωσία ήταν επτά εκατομμύρια δολάρια ετησίως, πλέον των δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Η Σοβιετική Ένωση διέθετε πάνω από 10παρόμοια συγκροτήματα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης όπως στη Γκαμπάλα. Μετά το1991, έμειναν σε λειτουργία τέσσερις σταθμοί. Οι άλλοι βρέθηκαν εκτός συνόρων της Ρώσικης Ομοσπονδίας. Και αν τον σταθμό στη Λευκορωσία, ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, τον άφησε στα χέρια της Ρωσίας, οι υπόλοιποι μεταβιβάστηκαν στα νέα κυρίαρχα κράτη. Στη Λετονία, οι δύο σταθμοί ραντάρ καταστράφηκαν από τις τοπικές αρχές, οι δύο σταθμοί στην Ουκρανία παραδόθηκαν στην εθνική διαστημική υπηρεσία. Η Ουκρανία ουδέποτε έδωσε την άδεια να τεθούν σε λειτουργία προς όφελος της Ρωσίας. Το Καζακστάν, από την άλλη πλευρά, δεν αρνήθηκε στη Ρωσία την ενοικίαση του σταθμού ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο Μπαλχάς.

Νέο δίκτυο ραντάρ

Στη Ρωσία, με την πάροδο του χρόνου κατέστη προφανές ότι προκειμένου να αποφευχθούν άσκοποι κίνδυνοι, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν νέοι σταθμοί ραντάρ εντός της επικράτειάς της. Και τα πρώτα συγκροτήματα έγκαιρης προειδοποίησης του συστήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας της χώρας, εμφανίστηκαν μέσα στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στην περιοχή Λεχτουσί, κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Στη συνέχεια, σταθμοί ραντάρ κατασκευάστηκαν στην πόλη Αρμαβίρ, στον οικισμό Πιονέρσκ κοντά στο Καλίνινγκραντ και στο Ουσόλιε-Σιμπίρσκ, που βρίσκεται κοντά στο Ιρκούτσκ.Υπάρχουν σχέδια για να κατασκευαστούν και άλλες μονάδες σε άλλα μέρη της χώρας και σταδιακά να αντικαταστήσουν όλα τα παλαιωμένα ραντάρ.

Γιατί, λοιπόν, ενώ η Μόσχα και το Μπακού διατηρούν φιλικές σχέσεις, δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε συμφωνία και να επεκτείνουν το χρόνο μίσθωσης του ραντάρ στην Γκαμπάλα; Σύμφωνα με πηγές στο ρώσικο υπουργείο Άμυνας, αυτό έγινε «λόγω της μη εποικοδομητικής προσέγγισης του Αζερμπαϊτζάν στη συμφωνία για τις προϋποθέσεις ανανέωσης της μίσθωσης».Σύμφωνα με τους ρώσους στρατηγούς, «προκαλεί εντύπωση, η αδικαιολόγητη αύξηση στο ετήσιο μίσθωμα κατά μερικές δεκάδες φορές (από επτά εκατομμύρια δολάρια στα 300 εκατ.) και το βραχυπρόθεσμο της μίσθωσης (μέχρι 3 χρόνια). Το προβλεπόμενο κόστος της ενοικίασης είναι συγκρίσιμο με το κόστος της κατασκευής δύο νέων παρόμοιων σταθμών στη Ρωσία», σημειώνουν οι αξωιματικοί.

Να σημειωθεί πως στη Λετονία, όταν έκλεισαν έναν παρόμοιο σταθμό στη Σκρούντα, μετά την ανατίναξή του, στην ίδια θέση χτίστηκε ένας αμερικανικός σταθμός ραντάρ που στοχεύει τη Ρωσία. Οσον αφορά τις καταγγελίες που γίνονταν για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία τέτοιου είδους σταθμών, σήμερα κανείς δεν τις θυμάται.

Αχρηστα παλιοσίδερα

Για τους ρώσους στρατιωτικούς, ο σταθμός ραντάρ στην Γκαμπάλα είναι ένα σημαντικό στοιχείο έγκαιρης προειδοποίησης στο αντιβαλλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο. Η Μόσχα διαθέτει ένα νέο, παρόμοιο με το «ΝΤΑΡΙΑΛ», σύστημα ραντάρ. Το ραντάρ στο Αρμαβίρ της περιφέρειας Κρασνοντάρ. Η εμβέλεια του είναι επίσης 6.000 km, καλύπτει τη Μέση Ανατολή, και ένα μεγάλο μέρος του Ινδικού Ωκεανού. Η δε, λειτουργία του κοστίσει πολύ λιγότερα.

Αλλά γιατί τότε, το ρώσικο υπουργείο Άμυνας, ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το σταθμό ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν; Οι στρατιωτικοί θα ήθελαν να ενοποιήσουν σε ένα σύστημα το «ΝΤΑΡΙΑΛ» και το«ΒΟΡΟΝΕΖ», διπλασιάζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ραντάρ. Πάντως,ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την κατάργηση του σταθμού στο Αζερμπαϊτζάν. Οσον αφορά την πιθανότητα, μετά την αποχώρηση των Ρώσων, να δοθεί η Γκαμπάλα στην Ουάσιγκτον για να παρακολουθεί το Ιράν, οι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Αμύνης είναι κατηγορηματικοί: «Χωρίς τη ρωσική τεχνογνωσία και το λογισμικό,που διαθέτουμε μόνο εμείς και το οποίο θα καταστραφεί μόλις κλείσει την πόρτα του σταθμού ο τελευταίος ρώσος αξιωματικός, το ραντάρ θα είναι απλά ένας σωρός από μέταλλο. Ακριβό μέταλλο, αλλά άχρηστο στο έργο που πρέπει να εκτελέσει».

Κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ουκρανία,όπου το Κίεβο διαπραγματεύονταν για καιρό την ανανέωση της μίσθωσης των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στο Μουκάτσεβο στα Καρπάθια και στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία και στη συνέχεια, τα πρόσφερε στο ΝΑΤΟ. Στο τέλος,δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ούτε για το Κίεβο, ούτε για τις Βρυξέλλες.Προφανώς, οι πολιτικοί του Αζερμπαϊτζάν είχαν τους δικούς τους λόγους, όταν αρνήθηκαν στη Μόσχα τις προτάσεις της. Δεν μπορούμε να μαντέψουμε ποιούς. Αυτό όμως που είναι σαφές, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν κέρδος από το κατέβασμα της μπάρας στην είσοδο του σταθμού ραντάρ στη Γκαμπάλα.