Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

το πρώτο μνημείο προς τιμήν στρατιωτικών σκύλων στον κόσμο!!

Το πρώτο μνημείο στρατιωτικών σκύλων Ντόμπερμαν!!
Μετά από σχεδόν 50 χρόνια, στις 21-7-1994, ο βετεράνος λοχαγός - κτηνίατρος πολεμικών σκύλων των πεζοναυτών στα νησιά Γκουάμ του Ειρηνικού, William Putney, καταφέρνει να κινητοποιήσει την Αμερικάνικη κυβέρνηση ώστε να ανεγερθεί στο Γκουάμ, στον τόπο που θάφτηκαν τα σκυλιά, ένα μνημείο για τα 25 dobermanns που έδωσαν τις ζωές τους ελευθερώνοντας το Γκουάμ το 1944. Χρησίμευαν ως σκοποί, αγγελιοφόροι και ανιχνευτές. Είναι το πρώτο μνημείο προς τιμήν στρατιωτικών σκύλων στον κόσμο!! Παρακολουθείστε πώς γίνεται και μάλιστα υπό βροχή η απόδοση τιμών σαν να πρόκειται για ανθρώπους κι όχι για σκύλους με άγημα το οποίο πυροβολεί δις στον αέρα αποδίδοντας τον στρατιωτικό φόρο τιμής και πως στο τέλος οι βετεράνοι επιζώντες καταθέτουν στεφάνια στους τάφους των σκύλων και στέκονται χαιρετώντας στρατιωτικά!!! Οφείλουν τις ζωές τους στην ανδρεία και τη θυσία αυτών των γενναίων ζώων.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι καμιά μονάδα από αυτές που οδηγούσαν τα dobermanns δεν έπεσε ποτέ σε ενέδρα!!
Tα Ντόμπερμαν που χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ στον Β παγκόσμιο πόλεμο, ήταν κυρίως σκυλιά που παραχωρήθηκαν από το κοινό, αξιολογήθηκαν οι ιδιαίτερες τάσεις τους και τους ανατέθηκαν καθήκοντα ανάλογα με αυτές. Στο Γκουάμ ιδιαίτερα πολύτιμα ήταν τα σκυλιά που χρησιμοποιούνταν για τον εντοπισμό τυχόν ενέδρας των Ιαπώνων μέσα στην άγρια ζούγκλα.


Υπέρτατο τεκμήριο της ανωτερότητάς τους είναι το γεγονός ότι το στρατιωτικό σώμα των αμερικανών πεζοναυτών στο Β’Π.Π. επέλεξε το dobermann ως τον επίσημο σκύλο του (αν και το 1941 υπήρχαν μόλις 1637 dobermans στις Η.Π.Α). Υπηρέτησαν στο Ν.Ειρηνικό ως αγγελιοφόροι (μετέφεραν μηνύματα, πολεμοφόδια ή φάρμακα έχοντας μάθει να αποφεύγουν εχθρικά πυρά), ως ανιχνευτές και σκοποί (προειδοποιούσαν για τη παρουσία των αντιπάλων χωρίς να γαβγίζουν έχοντας κάθε σκύλος τον δικό του τρόπο επικοινωνίας με το χειριστή του).

Μετά τη λήξη του πολέμου κάποια επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες τους, κάποια τα κράτησαν οι χειριστές τους ενώ κάποια άλλα θανατώθηκαν επειδή κανείς…δεν τα ήθελε! Οι σκύλοι που έσωσαν τη ζωή τόσων ανθρώπων πέρασαν στην ιστορία και δυστυχώς ξεχάστηκαν. Όχι όμως και απ΄ το βετεράνο λοχαγό W.Putney (κτηνίατρο στρατ.σκύλων στο Γκουάμ.) χάρη στον οποίο στις 21-7-1994 ανεγέρθηκε το πρώτο μνημείο στρατιωτικών σκύλων, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των 25 dobermans που έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών στο νησί Γκουαμ, κατά τον Β
παγκόσμιο πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου