Η Δύναμη Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου έχει ωφεληθεί από τη συνεργατική σχέση με την Τουρκία. [AFP]
|
Ο Μέντρο Βραγιόλι, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στους SETimes πως η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ το Φεβρουάριο στην Πρίστινα άνοιξε ένα σημαντικό κεφάλαιο μεταξύ των δυο χωρών.
Το Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιεί στρατηγική αναθεώρηση του τομέα ασφάλειάς του, και κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών αναμένεται πως η διαδικασία θα οδηγήσει σε μετασχηματισμό της Δύναμης Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου σε στρατό της χώρας.
"Παρά το μέγεθος, η δημιουργία του στρατού έχει το δικό της κόστος", δήλωσε ο Βραγιόλι στους SETimes.
"Συνεπώς, η στήριξη του Τουρκικού στρατού ή οποιαδήποτε στήριξη από κάποιο άλλο μέλος του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντική για το Κοσσυφοπέδιο σε αυτό το στάδιο".
Με το Κοσσυφοπέδιο σε κρίσιμο σημείο καμπής στις συζητήσεις με τη Σερβία σχετικά με το μέλλον του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, ο Γιλμάζ παρείχε πλήρη στήριξη στην Πρίστινα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, δήλωσε στον υπουργό της Δύναμης Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου Αγκίμ Τσέκου πως το Τουρκικό κοινοβούλιο έχει συμφωνήσει να παρέχει άγνωστο ακόμα ποσό σε μορφή οικονομικής στήριξης προς τη δύναμη.
"Η δυνατότητα διαλόγου δεν πρέπει να εκλείψει ποτέ καθώς νέες δυσαρέσκειες μπορούν να προκαλέσουν νέες εχθρότητες", δήλωσε ο Γιλμάζ. "Για μας, η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου και η πολιτική κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου είναι ζωτικές και πρέπει να υποστηρίζονται και προστατεύονται. Πιστεύουμε πως το Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσει σύντομα τη θέση του στη διεθνή κοινότητα".
Ο Γιλμάζ πρόσθεσε: "Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί ανεξάρτητη και ίση χώρα στα Βαλκάνια. Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να έχει το δικό του στρατό, όπως συμβαίνει με όλες τις ανεξάρτητες και κυρίαρχες χώρες".
Ο Τσέκου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η στήριξη της Τουρκίας είναι "πολύ συγκεκριμένη, εξαιρετικά πολύτιμη και ιδιαιτέρως απαραίτητη μελλοντικά".
Η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και έχει στηρίξει το Κοσσυφοπέδιο στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, της παιδείας, του στρατού και της γεωργίας.
Ως χώρα μέλος του NATO, η Τουρκία έχει περίπου 350 στρατεύματα που υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο ως ειρηνευτικές δυνάμεις στην KFOR. Υπάρχει επίσης Τουρκική αστυνομική και πολιτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο των EULEX, ΟΑΣΕ και UNMIK.
"Κοσσυφοπέδιο και Τουρκία μοιράζονται στενές σχέσεις αδελφικότητας και φιλίας οι οποίες πηγάζουν από τη μακρά κοινή ιστορία και τον πολιτισμό τους. Ως Βαλκανική χώρα και η ίδια, η Τουρκία θεωρεί την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα του Κοσσυφοπεδίου ουσιαστικό στοιχείο για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια", δήλωσε η Τουρκική Πρεσβεία στην Πρίστινα στους SETimes.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου