Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Εκδρομή του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας στο Οχυρό Ρούπελ

Πραγματοποιήθηκε στις 13/5/2018 εκδρομή - προσκύνημα του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας στο Οχυρό Ρούπελ στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε από το Δ.Σ. του Συνδέσμου μιας και αυτή τη μέρα εδώ και τρία χρόνια γίνεται η αναβίωση - αναπαράσταση της καθοριστικής μάχης των οχυρών Ρούπελ στο σημείο αυτό. Η αποστολή μας ξεκίνησε με ένα γεμάτο λεωφορείο 50 θέσεων στις 5.30 π.μ. από το Βόλο με προορισμό το Οχυρό Ρούπελ. Στην διαδρομή μας ο πρόεδρος κ. Κων/νος Καραδήμας ενημέρωσε τα μέλη μας αναλυτικά για την ιστορία των οχυρών με κάθε λεπτομέρεια, ώστε όλοι να μπούμε στο κλίμα και στο νόημα του ΑΝΣΚ. Φθάνοντας στο σημείο η αγωνία μας είχε κορυφωθεί για να δούμε από κοντά όλα όσα είχαμε αφηγηθεί.
Χιλιάδες κόσμου είχαν κατακλύσει την περιοχή του Οχυρού από όλη την Ελλάδα για να δουν από κοντά την ηρωικότερη μάχη που έδωσαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κατά των Γερμανών κατακτητών. Αμέσως σταθήκαμε στη σειρά μας για να ενημερωθούμε από τους στρατιώτες του Οχυρού για την ιστορία του, το τρόπο κατασκευής και άλλες σημαντικές ιστορικές λεπτομέρειες και μετά μπήκαμε στον χώρο εσωτερικά του οχυρού όπου αμέσως βιώσαμε λίγες από τις στιγμές που έζησαν και βίωσαν οι στρατιώτες μας τότε. Πολλά αντικείμενα, οπλισμό, σημαίες, κ.α υπήρχαν στις αίθουσες και στους χώρους του. Μετά ανηφορίσαμε στο λόφο όπου πήραμε τη θέση μας για να αρχίσει η ιστορική αναβίωση. Πολλοί οι επίσημοι καλεσμένοι, από την κυβέρνηση, την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, το Δήμο Σιντικής, ακούραστο υποστηρικτή της εκδήλωσης κ.α.
Έτσι και φέτος σε μια μεγαλειώδη προσπάθεια πολλών συντελεστών και χορηγών που στήριξαν την διοργάνωση αυτή στήθηκαν πολλές και αξιόλογες εκθέσεις- διοράματα γύρω από το χώρο του Οχυρού, όπως κινητό νοσοκομείο, ένα στόλος οχημάτων του Β΄ΠΠ από την Σ.ΙΣ.Ο.( σύνδεσμος αναβίωσης ιστορικών οχημάτων του Β'ΠΠ), σκηνές, σταθμός διαβιβάσεων , ιστορικά κειμήλια της εποχής, κινητό στρατιωτικό μαγειρείο που έφτιαχνε και φαγητό(συγκεκριμένα τη μέρα εκείνη τη παραδοσιακή φασολάδα), αντικείμενα - στρατιωτικός ρουχισμός, κ.α.
Επίσης υπήρχε γερμανικό και ελληνικό στρατόπεδο,  με άνδρες ντυμένους με τις στρατιωτικές στολές της εποχής του 1941, όπου οι ίδιοι αποτέλεσαν τους συντελεστές της αναβίωσης της μάχης του οχυρού, μέσα σε μια ρεαλιστική και άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα που  εξαπλώθηκε άμεσα και αυθόρμητα σε όλο το κοινό που την παρακολουθούσε, με πολλά ξεσπάσματα χειροκροτημάτων και ιαχών ενθουσιασμού. Συγκινητικότερη στιγμή αυτή της παράδοσης του οχυρού από τον τότε Δκτή Ανχη(ΠΖ) Γεώργιο Δουράτσο στον Γερμανό Διοικητή και οι οφειλόμενες τιμές των όπλων από τους Γερμανούς στους γενναίους υπερασπιστές των οχυρών.
Ρεαλιστική και επιτυχημένη στάθηκε η συμμετοχή της Αερολέσχης Σερρών η οποία συμμετείχε με 4 αεροσκάφη, παριστάνοντας τα γερμανικά στούκας που εφορμούσαν στο οχυρό. 
Με ανάμεικτα συναισθήματα και γεμάτοι συγκίνηση πήραμε το δρόμο για τις Σέρρες και τη Λ.Α.Φ. Σερρών, όπου γευματίσαμε με το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Ν. Σερρών και μια αποστολή του Σ.Ε.Α.Ν. Λάρισας. Αφού γνωριστήκαμε και μιλήσαμε ανταλλάξαμε τιμητικές πλακέτες και ευχαριστήσαμε τους συναδέλφους μας του Σερρών για την χαρά να συναντηθούμε από κοντά. Απευθύναμε δε, ανοικτή πρόσκληση να επισκεφθούν το Βόλο.
Αξιολογώντας την εκδρομή-προσκύνημα στο Οχυρό Ρούπελ, όπως κάνουμε πάντα μετά από κάθε μας εξόρμηση είναι να αποτυπώσουμε την προστιθέμενη αξία της επίσκεψης αυτής που κατά κοινή ομολογία ήταν από τις σημαντικότερες και συναισθηματικά φορτισμένες επισκέψεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από το όλο πρόγραμμα της εκδρομής αυτής που ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο και μεθοδικά σχεδιασμένο με κάθε λεπτομέρεια. Πρέπει να συγχαρούμε όλο το Δ.Σ. που εργάστηκε πολύ καιρό πριν για να πραγματοποιηθεί όπως πρέπει η εκδρομή αυτή.


Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου