Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Περατώθηκε η επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Περατώθηκε η επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Η παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΦ ανάγκασε τον Τούρκο Διοικητή να αποχωρήσει

Με την παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Αντιστρατήγου Γεωργίου Μπασιακούλη, γεγονός που ανάγκασε τον Τούρκο διοικητή της Ταξιαρχίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG) Ταξίαρχο Χακάν Εσέρ να αποχωρίσει από το χώρο της τελετής, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα η τελετή περατώσεως της επιχειρήσεως της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία EUFOR RCA. Η κίνηση αυτή του Τούρκου διοικητή σχολιάστηκε ανεπισήμως με όχι τόσο κολακευτικά λόγια, καθώς αυτή πραγματοποιήθηκε την ημέρα της τελετής...
και λίγη ώρα προ της αφίξεως των επισήμων και της ενάρξεως αυτής, όταν ο Τούρκος ταξίαρχος πήρε τον υπασπιστή του και αποχώρησαν, γεγονός που θεωρήθηκε ως προσβολή κατά της ΕΕ.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου της ΕΕ στη Λάρισα, παρουσία του νυν προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Γάλλου Πτεράρχου (Ι) ντε Ρουισιέ και του διαδόχου του και Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, οι οποίοι και παρασημοφόρησαν τον διοικητή της Δυνάμεως Γάλλο Υποστράτηγο Φιλίπ Ποντιέ και τον Έλληνα Επιτελάρχη του Ταξίαρχο Δρίβα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αυτή που διοικήθηκε από την Ελλάδα με ένα επιτελείο 120 ατόμων από 20 ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ και περίπου 700 άλλους στρατιωτικούς κυρίως από Γαλλία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κόστισε τη ζωή ενός Γάλλου Δεκανέα και τον τραυματισμό άλλων 16 στρατιωτών, περατώθηκε επισήμως την περασμένη εβδομάδα με την αποχώρηση της δυνάμεως από την πρωτεύουσα Μπανγκουί.
Η επιχείρηση στηρίχτηκε στην απόφαση 2134/2014 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει της οποίας στις 10 Φεβρουαρίου 2014 αποφασίστηκε η δημιουργία της δυνάμεως της ΕΕ, η συγκρότηση της οποίας ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2014, προκειμένου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφαλείας στην πρωτεύουσα της πολύπαθης χώρας. Η επιχείρηση ήταν αρχικής διάρκειας έξι μηνών και η δύναμη απέκτησε την πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα (Full Operational Capabilities) στις 15 Ιουνίου 2014, που αργότερα επεκτάθηκε μέχρι της 15 Μαρτίου 2015. Η επιχείρηση αυτή ήταν η πρώτη χερσαία επιχείρηση της ΕΕ καθώς η πρώτη θαλάσσια επιχείρηση είναι αυτή της ΑΤΑΛΑΝΤΑ για την πάταξη της πειρατείας στη θάλασσα στο Κέρας της Αφρικής.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο οποίος ως πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς υποστήριξε την ευρωπαϊκή δύναμη, ο νυν διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Γιάννης Ηλιόπουλος, καθώς και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου.
Λ.Σ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου