Ο Κωνσταντίνος Λιάνης γεννήθηκε το 1912 στην Κλεισούρα του Νομού Καστοριάς. Μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο, στο Αμύνταιο. Αμέσως μετά εισήχθη απ’ τους πρώτους και αριστεύσαντες, στη Σχολή Ευελπίδων.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έφυγε κρυφά από τη Θεσσαλονίκη και πέρασε στις ακτές της Αιγύπτου, όπου εισήλθε στην ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (Ταξιαρχία του Ρίμινι) κι έγινε Υπασπιστής του Στρατηγού Τσακαλώτου.
Πολέμησε στη μάχη του Τομπρούκ και του Ρίμινι και μετά τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, η Ταξιαρχία επέστρεψε στην Ελλάδα και συμμετείχε στις Επιχειρήσεις του Εμφυλίου Πολέμου. Ο Λιάνης διακρίθηκε σώζοντας ανθρώπους και από τα δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, γεγονός για το οποίο έτυχε της αναγνώρισης φίλων και αντιπάλων.
Κατά την είσοδο της Ταξιαρχίας στην Ελευσίνα γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, την Ξένη Φουρίκη, με την οποία παντρεύτηκε και απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, το Γιώργο και τη Δήμητρα.
Λίγο αργότερα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τελειώσει με απόλυτη επιτυχία τις Σχολές Πολέμου και Εθνικής Άμυνας. Στη μετέπειτα πορεία του, διορίσθηκε ως Αντισυνταγματάρχης, στην θέση του Διευθυντή Σπουδών στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία έδωσε «μάχες» προκειμένου να εισαχθούν «αντιφρονούντες»1, για την εποχή, αξιωματικοί και το πέτυχε.
Στη συνέχεια ακολούθησε μία περίοδος στην οποία ήταν Στρατιωτικός Ακόλουθος των Πρεσβειών της Ελλάδας στο Λίβανο, στη Συρία, στην Ιορδανία και στο Ιράκ. Το 1964,επέστρεψε στην Ελλάδα και μετατέθηκε ως Διοικητής Συντάγματος.
Το 1965, στην πρώτη κρίση με την Τουρκία, ήταν ο πρώτος αξιωματικός που οργάνωσε την Προκεχωρημένη Γραμμή. Κατόπιν μετατέθηκε ως Διοικητής Σχολής Πολέμου στη Χαλκίδα και πολύ γρήγορα έγινε Διοικητής της Σ.Ε.Α.Π (Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού) στο Ηράκλειο Κρήτης.
Με τα Ιουλιανά2 αποστρατεύτηκε ως Ταξίαρχος, αλλά επανήλθε, με την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου, ως Υποστράτηγος αναλαμβάνοντας τη Διεύθυνση Ιστορίας, στην Αθήνα. Το ’67 κι ενώ βρισκόταν σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έγινε το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Επέστρεψε άμεσα στην Ελλάδα και την επόμενη μέρα αποστρατεύτηκε.
Μετά από χρόνια κι ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, λίγο πριν τον θάνατο του, δικαιώθηκε παίρνοντας το βαθμό του Αντιστράτηγου.
Απεβίωσε στις 24 Ιουνίου 1987.
Ο Κωνσταντίνος Λιάνης ήταν δεινός Αλεξιπτωτιστής, αναγνωρισμένο πρότυπο αξιωματικού και μεγαλόψυχου ανθρώπου. Ήταν Δημότης Ελευσίνας και ήταν η θέληση του και η επιθυμία του να ταφεί στ’ αρχέγονα χώματα της…
Ευχαριστούμε την κα Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου και τον κ. Γεώργιο Λιάνη για τη βοήθεια τους!
1. Τότε τα φρονήματα αποτελούσαν κριτήριο για την εισαγωγή στη Σχολή Ευελπίδων.
2. Με τον όρο Αποστασία ή Ιουλιανά αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας η περίοδος πολιτικής ανωμαλίας που ακολούθησε την αποπομπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965 έως την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου