Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ασκήσεις καταστροφής των ελληνικών τεθωρακισμένων σχηματισμών από την τουρκική 1η Στρατιά (φωτό)

  

Σε μείζονες ασκήσεις προχώρησαν πριν λίγες ημέρες οι σχηματισμοί της 1ης Στρατιάς της Ανατολικής Θράκης «μακριά» από αδιάκριτα  μάτια.  Πιο συγκεκριμένα τις στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποίησαν η 18 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού η οποία εδρεύει στην Καλλίπολη, και η 54 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού η οποία βρίσκεται στην Αδριανούπολη.Τα βασικά σενάρια των τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων ήταν η καταστροφή Τεθωρακισμένου  σχηματισμού του εχθρού που επιχειρεί  αντεπίθεση προς ανακατάληψη εδάφους το οποίο έχουν  καταλάβει οι τουρκικές δυνάμεις σε προγενέστερο  στάδιο.
Στην άσκηση εκτός των δύο Μηχανοκίνητων σχηματισμών  μετείχε και το 2 σύνταγμα Μηχανικού το οποίο προορίζεται για γεφύρωση υδάτινων κωλυμάτων και για την προετοιμασία επιχειρήσεων στο Έδαφος  του αντιπάλου.
Όλα αυτά  έγιναν την ίδια ώρα που στην Τουρκία ο Τύπος της χώρας καλλιεργεί  κλίμα πολεμικής σύγκρουσης χαρακτηρίζοντάς την Ελλάδα ως επικίνδυνη και ότι προκαλεί την Τουρκία στο Αιγαίο!
Σε άρθρο με τίτλο «Η Εξωτερική πολιτική της Ελλάδας γίνεται επικίνδυνη», η αρθογράφος της κυριακάτικης τουρκικής εφημερίδας Sabah, Tulu Gümüştekin, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι έχει αρχίσει και παίζει πολύ επικίνδυνα παιχνίδια για την ειρήνη στο Αιγαίο!
Η δύναμη  της 1ης Στρατιάς
 H 1η Στρατιά (Birinci Ordu) με έδρα την Κωνσταντινούπολη θεωρείται ο σημαντικότερος Μείζων Επιχειρησιακός Σχηματισμός του Τουρκικού Στρατού (Türk Kara Kuvvetleri) με κύρια Ζώνη Ευθύνης τα Στενά και την Ανατολική Θράκη.
Η 1η Στρατιά έγινε «γνωστότερη» από την εμπλοκή της στο σχέδιο Βαριοπούλα (Balyoz) η οποία και θα πραγματοποιούσε, σύμφωνα με αυτό, εισβολή στον Έβρο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή βόρεια του ποταμού Άρδα, γνωστής και ως «Τρίγωνο του Έβρου».
Η Στρατιά περιλαμβάνει 2 σώματα Στρατού το 2ο (2. Kolordu) νότια  και το 5ο (5. Kolordu) κεντρικά με την επιθετική του τελευταίου  αιχμή να έχει ως προσανατολισμό  το βόρειο τμήμα του Έβρου. Πίσω από τις δύο αυτές μονάδες  βρίσκεται το 3ο Σώμα Στρατού (3. Kolordu) με έδρα την Κωνσταντινούπολη αποτελώντας και την εφεδρεία της 1ης Στρατιάς.
Σε ότι αφορά το 2ο τουρκικό Σώμα Στρατού αυτό περιλαμβάνει στην σύνθεσή του 3 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού, μια Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, και τρία Συντάγματα (Πυροβολικού, Καταδρομών, Μηχανικού). Αυτά είναι η  4η Μ/Κ ταξιαρχία Πεζικού, με  έδρα στην  Κεσσάνη, την  8η Μ/Κ ταξιαρχία Πεζικού  στη Ραιδεστό, την  18η Μ/Κ ταξιαρχία Πεζικού  στα Δαρδανέλια, την   95η ΤΘΤ στα Μάλγαρα, το 102 Σύνταγμα Πυροβολικού στη Μακρά Γέφυρα, το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού στην Καλλίπολη και το 5ο Σύνταγμα Καταδρομών στην Ίμβρο.
Το 5ο ΣΣ με έδρα τη Τυρολόη περιλαμβάνει 3 Μ/Κ ταξιαρχίες Πεζικού, 2 ΤΘΤ, και 2 συντάγματα (Πυροβολικού, Μηχανικού). Οι μονάδες αυτές είναι η 54η Μ/Κ ταξιαρχία Πεζικού με έδρα  στην Αδριανούπολη, η 55η ταξιαρχία Πεζικού στο Ασβεστοχώρι, η 65η Μ/Κ ταξιαρχία Πεζικού στην Αρκαδιόπολη, η 1η ΤΘΤ στη Βουργουδισσό, η 3η ΤΘΤ στο Κουπέριο, το 105 σύνταγμα Πυροβολικού  στη Τυρολόη και το 5ο σύνταγμα Μηχανικού  στη Βρύση.
Το 3ο ΣΣ με έδρα το Σισλί/Şişli της Κωνσταντινούπολη  αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Στρατιάς και λειτουργεί ως ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο (NRDC-T) με την 23η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού, , τη 2 ΤΘΤ και την 66η Μ/Κ ταξιαρχία Πεζικού, όλες στην ευρύτερη περιοχή της Κων/πολης. Η 1η Στρατιά υποστηρίζεται από το 4ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στην αεροπορική βάση Samandıra και την 15η Μεραρχία Πεζικού με έδρα το Κιοσεκιοϊ.
Έτσι συνολικά ο ΤΣ διαθέτει ως κύριες μονάδες στο «μέτωπο» της Α. Θράκης 7 Μ/Κ ταξιαρχίες και 4 ΤΘΤ.
Φωτογραφίες
Από την άσκηση βαρέων όπλων της 18ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην περιοχή της Καλλίπολης. Η μονάδα έχει έδρα την περιοχή των στα Δαρδανελίων και αποτελεί μέρος του 2ου ΣΣ το οποίο έχει ως αποστολή την κάλυψη και την εκτέλεση επιθετικών ενεργειών του Νοτίου Έβρου.
Η  άσκηση περιελάμβανε βολές κατευθυνομένων πυραύλων BGM-71 TOW, MBDA ERYX και MILAN.



Βολές βαρέων όπλων της 3ης Τεθωρακισμενης ταξιαρχίας στην περιοχή της Ραιδεστού. Η μονάδα ασκήθηκε στις βολές όλμων των  81mm και 107mm




Άσκηση τεθωρακισμένων της 54ης μηχανονικήτης ταξιαρχίας στην περιοχή της Αδριανούπολής . Η μονάδα βρίσκεται στην περιοχή της εξέχουσας του Κάραγατς και καλύπτει την Βόρεια πλευρά του Έβρου όπως και όλο το 5ο ΣΣ και είναι εξοπλισμένη με 54 εκσυγχρονισμένα άρματα Leoprad-1T με ΣΕΠ VOLKAN.








Galeri Görseli 1
Galeri Görseli 1
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου