Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων

Απόλυτη είναι η δικαίωση της στρατηγικής και της τακτικής του Αντώνη Σαμαρά και των ανθρώπων που τον συμβουλεύουν στο θέμα με το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, αφού αποδεικνύεται η ορθότητα του συλλογισμού όσων «φώναζαν» εδώ και χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν έχει να αγωνιά για τίποτα και ότι το πρόβλημα αφορά την άλλη πλευρά…
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Η πλευρά των Σκοπιανών πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες «προσαρμογές» στην πολιτική της, εάν επιθυμεί να λήξει το θέμα και να απολαύσει όσα – πολλά – θα μπορούσε να της προσφέρει η συμμαχία με μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα, μέλος των δυτικών θεσμών συνεργασίας και ασφάλειας. Μια χώρα με αποδειγμένα μη αναθεωρητική πολιτική, σε αντίθεση με άλλους ευκαιριακούς «φίλους και συμμάχους» των γειτόνων στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι «καρφώνονται» από μόνοι τους, όσον αφορά στους μεγαλοϊδεατικούς οραματισμούς, οι οποίοι εμπνέονται από εθνικιστικά και θρησκευτικά ιδεώδη…

Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις διαβάζοντας στα πρακτορεία και τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας τις αντιδράσεις μετά την παραλαβή και ανάγνωση της απάντησης που έλαβε ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε στείλει αρχικά επιστολή. Οι Σκοπιανοί κατηγορούν για «αλαζονεία και υπεροψία» τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος απέρριψε την πρόταση για σύσταση δυο ομάδων με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Τα σλαβικά – φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η απάντηση Σαμαρά απλώς επιβεβαιώνει την αδιαφορία της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος. Ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι «δεν επιδεικνύει διάθεση για συμμετοχή σε στοχευμένο και εντατικό διάλογο για την υπέρβαση της διαφοράς στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ, επιχειρεί δε να μεταθέσει στην ΕΕ την ευθύνη για την παρεμπόδιση της ενταξιακής πορείας της χώρας».
Αρνητική στάση βέβαια τήρησε απέναντι στην Ελλάδα και το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, κάνοντας λόγο για «έλλειψη εποικοδομητικής διάθεσης» από την ελληνική πλευρά.
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά για τους φίλους – ειλικρινά – Σλαβομακεδόνες ου αποφάσισαν να απαρνηθούν την καταγωγή τους σε μια ακατανόητη ενέργεια (για ποιον λόγο κάποιος να ντρέπεται για την καταγωγή του): Η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να δεχθεί την παραχάραξη της Ιστορίας, ακόμη κι αν όλη η υφήλιος το πράξει.
Η επιστημονική κοινότητα έχει δώσει τις απαντήσεις της και μόνο επιμέρους γεωστρατηγικοί υπολογισμοί και σχεδιασμοί έδωσαν τη δυνατότητα βραχυπρόθεσμα στην ανάπτυξη αυτού του νοσηρού φαινομένου του «μακεδονισμού», με τα τόσο φαιδρά χαρακτηριστικά που έδωσαν οι ίδιοι (σα να κυκλοφορούν Έλληνες και Ιταλοί με αρχαίες χλαμύδες για να διαφημίσουν την Αθήνα και τη Ρώμη και για να πείσουν ότι η κληρονομιά τους ανήκει…).
Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Αρχαίοι Μακεδόνες είναι κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού και της παγκόσμιας Ιστορίας. Ουδείς θα εμπόδιζε τους φίλους Σλάβους της ΠΓΔΜ που κατοικούν σε μια γεωγραφική περιοχή – τμήμα του εδάφους που ονομάζεται Μακεδονία, τμήματα της οποίας εμπεριέχονται στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, να λατρεύουν ακόμα αν το επιθυμούν, τους μεγάλους στρατηλάτες και τον πολιτισμό που ανέπτυξαν και διέδωσαν στην ανθρωπότητα. Τουναντίον, αυτό θα έφερνε τους δυο λαούς πολύ πιο κοντά.
Ας το σκεφτούν σοβαρά κι ας συνειδητοποιήσουν ότι οποιαδήποτε «νίκη» και να θεωρήσουν ότι έχουν σημειώσει, ακόμα κι αν ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι νομοτελειακό το ότι όσα χρόνια και να περάσουν, όσες γενιές, θα έρθει η ώρα που θα πληρώσουν δυσανάλογα ακριβά την παραχάραξη της Ιστορίας, διότι όταν οι υπολογισμοί διαφόρων… κυνικών και αδιάφορων για την Ιστορία αλλάξουν, τότε θα «ανακαλύψουν» ξανά την αλήθεια, οι περιπέτειες θα είναι μεγάλες και οι συνέπειες πολυεπίπεδες…


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου