Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Η Ελλάδα ψωνίζει από Ισραήλ: Από UAV και αντιαρματικά μέχρι «εθνικό τυφέκιο» και νέα «καναδέζα»

 

Η Ελλάδα ψωνίζει από Ισραήλ: Από UAV και αντιαρματικά μέχρι «εθνικό τυφέκιο» και νέα «καναδέζα»

Η συμμαχία Αθήνας  - Ιερουσαλήμ και τα νέα όπλα που αγοράζει η Ελλάδα προκαλούν εκνευρισμό στον «σουλτάνο» - Η συνεργασία με τα πολλαπλά κέρδη.

Με δεδομένη τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με βασικό υπαίτιο το τουρκικό καθεστώς, η Ελλάδα προχωρά με στοχευμένες κινήσεις στην στρατηγική συνεργασία με χώρες – «κλειδιά».

Με βασική στρατηγική τη συνεχή διπλωματική κινητικότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στις επιθετικές πρακτικές της Τουρκίαςη χώρα μας επιλέγει τη σύναψη συμμαχιών με ευθύνη, σοβαρότητα και γνώση της γεωπολιτικής συγκυρίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι καλές σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ αποτελούν τη βάση για ευρύτερη αμυντική και ενεργειακή συμμαχία, σε μια περιοχή που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι.

Στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών αναφέρθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που παραχώρησε από κοινού με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση τους την Δευτέρα (08.02), χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά σημαντική, ενώ επισήμανε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν οι συνομιλίες για την εμβάθυνση της συνεργασίας και στον τομέα των εξοπλιστικών, με τις δύο πλευρές να συζητούν για μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα προερχόμενα από το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ήδη συμφωνήσει για τη δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας στην Βάση Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, με την επένδυση να φτάνει τα 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια για 20 χρόνια. Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni) καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Οι σχέσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή είναι ήδη πολύ στενές και αποτελούν ίσως τον πλέον ισχυρό πυλώνα της στρατηγικής σχέσης στον τομέα της Άμυνας.

Υπενθυμίζουμε πως η ΕΛΒΟ αναμένεται να περάσει στην εταιρεία PLASAN SASA Ltd ισραηλινών συμφερόντων, η οποία και θα αναλάβει να τρέξει μια σειρά από φιλόδοξα προγράμματα, φιλοδοξώντας να… αναγεννήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

Εξελίξεις υπάρχουν στο πρόγραμμα απόκτησης των Ισραηλινών UAV Heron για τη Πολεμική Αεροπορία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα δύο πρώτα αροσκάφη θα φτάσουν στη χώρα μας τον Απρίλιο. Μέχρι τότε θα είναι έτοιμο και εκπαιδευμένο το προσωπικό που θα τα χειριστεί. Οι δυνατότητες των UAV Heron είναι εντυπωσιακές. Μπορούν να πετούν για 45 ώρες σε ύψος μεγαλύτερο των 35.000 ποδιών. Μπορούν να φέρουν ποικιλία εξοπλισμού, υπερσύγχρονο ραντάρ, συστήματα υποκλοπών και δυνατότητα μετάδοσης εικόνας τόσο στο έδαφος όσο και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Με πυρετώδεις ρυθμούς τρέχουν οι διαδικασίες ετοιμασίας των τριών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδώ και χρόνια παραμένουν παρκαρισμένα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Οι μεθοδικές κινήσεις τόσο του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, όσο και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη φέρνουν τις λύσεις που με αγωνία περιμένουν τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με αναλυτικό ρεπορτάζ είχαμε αναφερθεί επίσης στο ελληνικό ενδιαφέρον για το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Spike/NLOS. Πρόκειται για ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον πύραυλο Spike NLOS μοναδικό, εκτός από την κορυφαία του ακρίβεια, είναι οι πολλαπλές χρήσεις του καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς, ενώ επίσης μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορα οχήματα του Ελληνικού Στρατού και να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης. Μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και από μικρά τεθωρακισμένα και είναι εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του. Το βλήμα βάρους 70 κιλών μπορεί να κατευθύνεται εύκολα από τον χειριστή και να αλλάζει συνεχώς πορεία, ακολουθώντας στόχους που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και πλήττοντάς τους με απόλυτη ακρίβεια.

Όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του Στρατού Ξηράς, το Spike NLOS αποτελεί το ιδανικό όπλο τόσο για την περιοχή του Έβρου, όσο και για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν ανάγκη από ευέλικτα οπλικά συστήματα με μεγάλη δύναμη πυρός. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΝΙΚΑ Spike NLOS

Επιπροσθέτως, το Ισραήλ μέσω της ΕΛΒΟ συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης για το «εθνικό τυφέκιο», έχοντας προτείνει το Tavor 7, αλλά και το Tavor X95. Τα δυο όπλα δεν διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους, καθώς το πρώτο έχει διαμέτρημα 7,62X52, ενώ το δεύτερο το 5,56X45.

Αντίτυπα των δυο όπλων δοκιμάστηκαν σκληρά από τα έμπειρα στελέχη του Στρατού Ξηράς, προκειμένου να βαθμολογηθούν για το πρόγραμμα του Εθνικού Τυφεκίου. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο όπλο, που με τα μέχρι στιγμής επιχειρησιακά δεδομένα δείχνει να είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και με απροβλημάτιστη λειτουργία. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Ισραηλινοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για το «εθνικό όχημα», έχοντας προτείνει την σειρά οχημάτων SandCat που έκτοτε έχει εξελιχθεί σε 4 “γενεές” καλύπτοντας διαφορετικές απαιτήσεις και με διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΟΧΗΜΑ

Η Αθήνα μάλιστα, φέρεται να έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες συμπαραγωγής που μπορεί να υπάρξουν, τόσο για το τυφέκιο όσο και για το νέο «εθνικό όχημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου