Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Μονοήμερη Εκδρομή στο Οχυρό Ρούπελ. Αναβίωση της Μάχης των Οχυρών


Φωτογραφία του χρήστη Ρουπελ 1941 - Η Αναβιωση.


Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας οργανώνει στις 13 Μαΐου 2018 εκδρομή - προσκύνημα στο Οχυρό Ρούπελ. Την περίοδο αυτή θα γίνει η Αναβίωση της μάχης του Οχυρού Ρούπελ αλλά και πολλές άλλες παράλληλες εκδηλώσεις  για να γνωρίσουμε όλοι την ιστορία του Οχυρού με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο. Πολλοί φορείς συμμετέχουν σε  αυτή την οργάνωση όπως ο Δήμος Σιντικής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΥΕΘΑ και πολλοί άλλοι.
Είναι μια ευκαιρία να δείτε το Οχυρό όπως δεν το έχετε γνωρίσει άλλη φορά. Θα γίνει αναπαράσταση της μάχης  αφού υπάρχουν ομάδες ανθρώπων ντυμένες Γερμανοί και Έλληνες με πολλά πολεμικά εφέ.
Το πρόγραμμα θα το διαβάσετε παρακάτω. Τα έξοδα συμμετοχής θα περιλαμβάνουν μόνο το λεωφορείο. Το φαγητό θα κανονιστεί  στη Λ.Α.Φ. Σερρών όπου θα συναντηθούμε με τον ΣΕΑΝ Σερρών για γνωριμία με το Δ.Σ. και ανταλλαγή πλακετών.
Για το λόγο αυτό δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 26/4/2018. Μπορείτε να φέρετε μέλη της οικογένειάς σας και φίλους σας.


Πρόγραμμα εκδηλώσεων «ΡΟΥΠΕΛ 1941.
Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» στις 13/5/2018, στο χώρο του οχυρού Ρούπελ

    ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ την ΚΥΡΙΑΚΗ  13/5/2018


    ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΧΗΣ ΟΧΥΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ 1941 – ΚΥΡΙΑΚΗ 13/5/2018 (11.30)
    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ. Οι Ομάδες αναβιωτών -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, θα αναπαραστήσουν τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το οχυρού – Σύμβολο, τις στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας άλλων οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», καθώς και το τέλος του αγώνα με τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση του Ρούπελ μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και την παύση των εχθροπραξιών. Κορυφαία στιγμή αποτελεί η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ από τους εισβολείς –κατακτητές στη φρουρά του Ρούπελ, η οποία αποχωρεί ΑΗΤΤΗΤΗ ουσιαστικά, κερδίζοντας την αναγνώριση του εχθρού και τον σεβασμό των συμμάχων.

    〉〉〉 Ζωντανά διοράματα στον κεντρικό χώρο (09.30 – 16:00)
    〉〉〉 Εκθέσεις στον κεντρικό χώρο (09.30 – 16:00)
    • ΟΧΗΜΑΤΩΝ Σ.Ι.Σ.Ο. Ιστορικά Στρατιωτικά Οχήματα, μελών του Σ.Ι.Σ.Ο της Θεσσαλονίκης.
    • ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ. Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, μέσω του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει μέρος της συλλογής του, που σχετίζεται με τη «Μάχη των Οχυρών».
    〉〉〉 Εκθέσεις στο κεντρικό υπόγειο συγκρότημα του οχυρού Ρούπελ (09.30 – 16:00)
    • ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΜΑΧΗΣ ΟΧΥΡΩΝ. Έκθεση Κειμηλίων «Μάχης Οχυρών» (1941), από το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο.
    • ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΡΑΤΑΣ. Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων (εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, σελίδες ημερολογίων, αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα κ..α) που βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς.
    • ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ. Ο Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών και μοντελιστές από τη βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζουν δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τη «Μάχη των Οχυρών» και γενικότερα τον Β΄ Π.Π.
    • «ΟΧΥΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ». Τα οχυρά του Μπέλλες και του Αγκίστρου, με τον φακό του Άνθιμου Γεωργιάδη (ευγενική χορηγία Αratos Group)
    • ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 1941  Πως κατέγραψαν και παρουσίασαν την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων της εποχής. Η γερμανική επίθεση και ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών, μέσα από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων του 1941.
    • ΓΕΛΟΙΓΡΑΦΙΕΣ & ΣΚΙΤΣΑ. Πως είδαν Έλληνες και ξένοι σκιτσογράφοι, την επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων κατά της Ελλάδας, στη διάρκεια του Β΄Π.Π.
    • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την γερμανική επίθεση και την αντίσταση των οχυρών, από το αρχείο του ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη.
    • METAXAS LINE INFOGRAPHICS. Tο μεγάλο τεχνικό έργο της «Γραμμής Μεταξά» με αριθμούς και μεγέθη.



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου