Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Τα Ελληνοτουρκικά … εισέρχονται σε βαρομετρικό χαμηλό!!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουλγαράκης
Υποναύαρχος ε.α ΠΝ
Κάποτε, ως Κυβερνήτης σε μια Κανονιοφόρο, έλαβα διαταγή να πάω να παρακολουθήσω μια μεγάλη διακλαδική Τούρκικη Άσκηση. Πριν αποπλεύσω, πήγα να δω τον Διοικητή Φρεγατών (στην Διοίκηση του οποίου υπαγόμουνα)... για να τον χαιρετίσω και να πάρω τυχόν προφορικές οδηγίες!!
Θυμάμαι λοιπόν ότι, ο Διοικητής (γνωστός για το ορμητικό και ατίθασο πνεύμα του, που τελικά …. έγραψε Ιστορία), μου είπε αποχαιρετώντας με:
«Κώστα, καλό ταξίδι νάχεις!! Εκεί που πας, απέναντι στους Τούρκους, κοίταξε να κρατήσεις ψηλά τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας, αλλά ΠΡΟΣΕΞΕ …. μην με μια ενέργεια σου, οδηγήσεις τη Χώρα σε πόλεμο, τη στιγμή που δεν πρέπει»!!
Έκτοτε, είδα, ένιωσα, χειρίστηκα και κατάλαβα πολλά!!
Σήμερα λοιπόν, θα πρέπει να ξαναπώ ότι:
«Ατυχήματα συμβαίνουν μόνο στους απρόσεκτους, αιφνιδιασμοί μόνο στους απροετοίμαστους και τραγωδίες μόνο στους επιπόλαιους»!!

Η συμπεριφορά της Τουρκίας, έχει αναλυθεί πολλαπλώς και οι ενέργειες της …. είναι πλήρως αναμενόμενες!!  Ομοίως και η συμπεριφορά του «Διεθνούς Παράγοντα», σε σχέση με τις δεδομένες γεωπολιτικές συνθήκες, θα έπρεπε να αναλύεται συνεχώς, με ευρύτητα και ρεαλισμό!! Ο «Διεθνής Παράγοντας», κυριολεκτικά και μεταφορικά, νιώθει και συμπεριφέρεται …. σαν «ταύρος», που μπορεί μεν να είναι γραφικός και τελείως ακίνδυνος, αλλά και ξαφνικά, να γίνεται πολύ επικίνδυνος!!
Είναι από τον Μάρτιο, που επιμένω ότι :
α. Δεν πρέπει να εμπλέκουμε τα γεωπολιτικά θέματα, με την οικονομική κρίση. Αυτοί που ενδιαφέρονται και έχουν συμφέροντα, τα γνωρίζουν και τα ζυγίζουν πάντοτε. Κάθε τι παραπάνω, λειτουργεί αντίστροφα και αρνητικά.
β. Ένα ενδεχόμενο και απευκταίο Grexit, θα συνδυαστεί και με ένα ταυτόχρονο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.  
Στη διπλωματία, όσο εύκολα δίδονται τα χαμόγελα και οι χειραψίες, άλλο τόσο εύκολα δίδονται οι πισώπλατες μαχαιριές και οι τρικλοποδιές. Ο κανόνας δε, πάντα είναι ότι …. «όσα δεν λύονται, κόπτονται»!!

Αν αναγκαστούμε να πολεμήσουμε, ας το κάνουμε, ακόμα και με πέτρες και ρόπαλα, με αυταπάρνηση και με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά, αν εμείς είναι που θα το επιλέξουμε, τότε ας το κάνουμε …. σωστά (ΠΟΤΕ-ΠΟΥ-ΠΩΣ)!! 
Στον πόλεμο σήμερα, πρέπει να εμπνέεσαι από το θάρρος και την αυταπάρνηση του Λεωνίδα και την οξυδέρκεια και την ευελιξία του Θεμιστοκλή!! 
Οι συμπεριφορές και οι αντιλήψεις του «κοπρόσκυλου», που ξέρει να αγριεύει και να γαβγίζει, μέχρι να κάνεις πως σηκώνεις μια πέτρα, για να το βάλει στα πόδια με την ουρά στα σκέλια, είναι μόνο για γέλια .... στα θέατρα!!!
Λάβετε υπόψη σας ότι το πρόσφατο «επεισόδιο» στην Άνδρο, σηκώθηκε και φούσκωσε από τα Social Media και ΟΧΙ …. από τα αρμόδια Επιτελεία.
Χωρίς να το υποτιμούμε, ας σοβαρευτούμε επιτέλους, έστω γι’ αυτό και μόνο το Εθνικό θέμα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου