Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε η άσκηση SEVEN STARS 2014 της SEEBRIG στον Τύρναβο


ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ * ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Του Δημήτρη Βάλλα

Ολοκληρώνεται σήμερα με επιτυχία η μεγάλη άσκηση SEVEN STARS 2014 που εδώ και δώδεκα ημέρες τώρα διεξάγεται από την Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG) που εδρεύει στον Τύρναβο.
Οι δραστηριότητες της άσκησης κορυφώθηκαν χθες με την επίσκεψη στην έδρα του Στρατηγείου που βρίσκεται στο Στρατόπεδο Σχοινά στον Τύρναβο αντιπροσωπείας με υψηλόβαθμους αξιωματικούς-επιτελείς από διάφορες χώρες και συγκεκριμένα από Αμερική, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Σκόπια, Ρουμανία, Τουρκία, Ισπανία, Βοσνία, Πολωνία, Γαλλία και Σερβία.
Οι αξιωματικοί ενημερώθηκαν από τους επιτελείς για τις λεπτομέρειες της άσκησης SEVEN STARS 2014 που ειδικά φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί γίνεται στο πλαίσιο της άσκησης TRIDENT LANCE 2014 που είναι μια από τις σημαντικότερες Νατοϊκές ασκήσεις, ενώ περιηγήθηκαν και σε όλους τους χώρους όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διάφορες φάσεις της άσκησης με ξεναγό και οικοδεσπότη τον διοικητή του Στρατηγείου Tούρκο ταξίαρχο Hakan Eser που είχε και την ευθύνη της διεξαγωγής της.
 ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ-ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αυτή την άσκηση κλήθηκε να δοκιμάσει το προσωπικό της, αλλά και να εφαρμόσει μια σειρά διαδικασιών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές ενόπλων συρράξεων ή φυσικών καταστροφών.
 Σχεδόν όλα τα σενάρια αποσκοπούσαν στην εξέταση θεμάτων που έχουν να κάνουν με την δημιουργία κατάλληλων καταυλισμών για την κάλυψη βασικών αναγκών όπως διαμονή και διατροφή σε ανθρώπους που προσωρινά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Τελικά επιβεβαιώθηκε ότι η SEEBRIG εάν παραστεί ανάγκη έχει τη δυνατότητα να διαθέσει το κατάλληλο προσωπικό και τα απαραίτητα υλικά για την δημιουργία καταυλισμών με όλες τις απαραίτητες υποδομές (ηλεκτρισμό, ύδρευση, αποχέτευση κ.τ.λ.), τη διάνοιξη δρόμων, την επισκευή ή κατασκευή γεφυρών, την επεξεργασία νερού ώστε να γίνει πόσιμο, αλλά και τη δημιουργία πρόχειρων νοσοκομειακών μονάδων και την ιατρική περίθαλψη όλων όσοι θα διαμένουν στους καταυλισμούς.
Στο Στρατηγείο του Τυρνάβου παρευρέθηκαν εκτός των άλλων ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Δημήτρης Ρέσκος, ο υποδιοικητής του ΑΤΑ υποπτέραρχος Συμεών Αστρεινίδης και ο Γάλλος υποστράτηγος διοικητής του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου Philippe Pontie,
ΙΣΤΟΡΙΕΣ «ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
Παρά βέβαια το γεγονός ότι το τμήμα της άσκησης στο Στρατηγείο του Τυρνάβου είχε καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα με την έννοια ότι θα αναλάμβανε το… περιμάζεμα των φυγάδων, την περίθαλψή τους και την αποκατάσταση βασικών υποδομών στις πληγείσες περιοχές, το ερώτημα που τίθεται είναι πού πιθανόν να βρίσκονται αυτές οι περιοχές.
Την απάντηση μας τη δίνει το γεγονός ότι η άσκηση SEVEN STARS 2014, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης νατοϊκής άσκησης της TRIDENT LANCE 2014 που και αυτή με τη σειρά της είναι η συνέχεια άλλων ασκήσεων που έχουν σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και τα όσα «παίζονται» εκεί…
Όλα άρχισαν όταν οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια διαδικασία υπό την ηγεσία της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Διοίκησης, του Υπουργείου Άμυνας , αλλά και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, για να βελτιωθεί η ικανότητα του ουκρανικού στρατού με σκοπό την μακροπρόθεσμη συνεργασία στον τομέα της άμυνας.
Αυτή η διαδικασία περιλάμβανε αρκετές πρόσφατες αλλά και συνεχιζόμενες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, κατά μήκος του νέου ανατολικού μετώπου του αμερικανικού στρατού.
Αρχίζοντας από την πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα, οι συμμετέχοντες από 15 χώρες, εκπαιδεύτηκαν από 15 -26 Σεπτεμβρίου, σε δύο επιχειρήσεις, με τις ονομασίες «Steadfast Pyramid-2014» και «Steadfast Pinnacle-2014», προετοιμαζόμενοι για «την άσκηση διοίκησης και ελέγχου κατά το σχεδιασμό, και την προετοιμασία για την διεξαγωγή των σημερινών και των μελλοντικών ενεργειών». Αυτές οι ασκήσεις αποτελούν την «πρώτη γραμμή» της απάντησης του ΝΑΤΟ στην κατάσταση στην Ουκρανία.
Περίπου 900 χιλιόμετρα νότια, 1.300 στρατιώτες του ΝΑΤΟ διεξήγαγαν ασκήσεις κοντά στο Lviv της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της υπό αμερικανική διοίκηση άσκησης «Rapid Trident».
Εκτός όμως από τη συνεργασία με την χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ, και το ουκρανικό ναυτικό συμμετείχε σε ναυτική άσκηση με συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ισπανία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την ονομασία « Sea Breeze-2014». Αυτές οι ασκήσεις, που διεξήχθησαν από τις 8-10 Σεπτεμβρίου επιτρέπουν στις συμμετέχουσες χώρες την διενέργεια αποστολών « ναυτικής αποτροπής, επικοινωνιών, έρευνας και διάσωσης, προστασίας πλοίων και ελεύθερης ναυσιπλοΐας», με την συμμετοχή τεσσάρων φρεγατών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Πριν από τις ασκήσεις του Σεπτεμβρίου, ο ουκρανικός στρατός συμμετείχε μαζί με 13 χώρες του ΝΑΤΟ τον προηγούμενο Μάρτιο, 900 χιλιόμετρα νότια της πόλης Yavoriv, στην άσκηση « Saber Guardian» στο πεδίο βολής Novo Selo, στη Βουλγαρία. Εκεί, 16 ανώτεροι αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού εκπαιδεύονταν υπό την αιγίδα ενός κοινού κέντρου διοίκησης, το οποίο διασυνδέεται απευθείας με τα κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ σε Σόφια, Βουκουρέστι, και με την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Rammstein στην Γερμανία.
Η νατοϊκή άσκηση «Trident Juncture», που πραγματοποιήθηκε στο Stavanger, της Νορβηγίας, από τις 3-18 Νοεμβρίου και η άσκηση «Trident Lance», που ολοκληρώνεται σήμερα στο Grafenwoehr, στην Γερμανία, όσο και οι στρατιωτικές ασκήσεις (ΤΑΑΣ) με ηλεκτρονικούς υπολογιστές , ήταν αρκετά μεγάλες σε συμμετοχή προσωπικού και μέσων αλλά και πιο περίπλοκες σε σχέση με παλαιότερα .
Σύμφωνα με νατοϊκούς αξιωματικούς η στρατιωτική άσκηση «Trident Lance», ήταν η μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη άσκηση για τις χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ρωσία όμως και αυτή με την σειρά της διεξάγει, την μεγάλη διακλαδική άσκηση «vostok-2014», με την συμμετοχή 100.000 στρατιωτών και 1500 αρμάτων μάχης, ΤΟΜΑ, 300 μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, καθώς και πολεμικών πλοίων…
ΠΗΓΗ: http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=41&aid=86296#.VIsH9smT6as

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου