Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Προωθημένη άμυνα για να αποφευχθούν εκπλήξεις τύπου "Ιμίων" - Μαζικές διακλαδικές ασκήσεις ανακοινώθηκαν στο Αιγαίο



 
Oλόκληρο τον Στόλο βγάζει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στο Αιγαίο σε τέσσερις μεγάλες ασκήσεις, οι οποίες πρακτικά είναι διακλαδικές, δηλαδή θα διεξαχθούν με την συμμετοχή του Στρατού και της Αεροπορίας και βέβαια αυτή η εξέλιξη μόνο τυχαία δεν είναι: Τόσο το ΓΕΕΘΑ, όσο και τα άλλα τρία Επιτελεία, από χθες το βράδυ συνδέουν τις πολιτικές εξελίξεις και την ρευστότητα που θα επικρατήσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας το επόμενο χρονικό διάστημα είτε εκλεγεί Πρόεδος της Δημοκρατίας, είτε όχι, με πιθανή κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, ανάλογη με εκείνη των Ιμίων του 1996.
Οταν επάνω στην κυβερνητική αλλαγή, με τον Α.Παπανδρέου να βρίσκεται άρρωστος κι ετοιμοθάνατος στο κρεβάτι του "Ωνάσειου" και τον Κ.Σημίτη πρωθυπουργό λίγων ημερών, προχώρησαν στην ενέργεια που πρακτικά άλλαξε το status quo του Aιγαίου και οδήγησε την Ελλάδα στο να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, "θεσμοποίησε" τις "γκρίζες ζώνες" κλπ..
Τα Επιτελεία αποφάσισαν από χθες μέχρι και την ημέρα που θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό και αναλάβει μια σταθερή κυβέρνηση την εξουσία, να διεξάγουν "προωθημένες" μείζονας ασκήσεις σε όλο το μήκος και το πλάτος της γραμμής αντιπαράθεσης με την Τουρκία για μία σειρά λόγων.
Πρώτον για να είναι σε πλήρη ετοιμότητα μεγάλος αριθμός δυνάμεων. Πρακτικά όσες έχουν διαθεσιμότητα. Δεύτερον για να στείλουν μήνυμα "στην άλλη πλευρά του Αιγαίου" ότι η πολιτική αστάθεια δεν έχει μεταδοθεί και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τρίτον γιατί δεν θέλουν να αιφνιδιαστούν από ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού που μπορούν να εξελιχθούν σε αρνητικό τρόπο.
Τα χθεσινά επεισόδια σε Ελλάδα και Κύπρο, έχουνν θορυβήσει τα Επιτελεία που βλέπουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αποθρασύνονται μέρα με την ημέρα.
ΟΙ ασκήσεις που θα εκτελεστούν είναι
>ΑΣΤΡΑΠΗ 3/14 με το σύνολο σχεδόν του Στόλου και της ΠΑ
>ΟΡΜΗ 6/14 με την συμμετοχή της Αεροπορίας
>ΑΙΓΙΑΛΟΣ 3/14 αποβατική άσκηση με την συμμετοχή Στρατού και Αεροπορίας
>ΒΡΟΝΤΗ 1/14 με την συμμετοχή της ΠΑ
Η εν λόγω εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε περιοχές Βόρειου, Κεντρικού, Νότιου Αιγαίου με τη συμμετοχή Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Γενικής Υποστηρίξεως, Αρματαγωγών, Κανονιοφόρων, Υποβρυχίων, Ελικοπτέρων και Ομάδων της ΔΥΚ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου