Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Χαιρετισμός ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στον εορτασμό της Προστάτιδας του Πυροβολικού Αγ. Βαρβάρας


Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας, παρέστη στον εορτασμό της Προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο Αττικής.
Ο Υπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Αγνώστου Πυροβολητού και στη συνέχεια έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ταγματάρχη (ΠΒ) Δημητρίου Κωστάκη, ο οποίος διακρίθηκε στα πεδία των μαχών κατά τις επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πολέμων, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της εποποιΐας 1940 – 1941. Ακολούθως, ο κ. Δένδιας και η στρατιωτική ηγεσία παρακολούθησαν σύντομη επίδειξη οπλικών συστημάτων Πυροβολικού.
Τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς. Στον εορτασμό της Προστάτιδας του Πυροβολικού παρέστησαν επίσης εκπρόσωπος της Βουλής, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Διπλωμάτες και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων κρατών.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο προσωπικό της Σχολής μετά την τελετή, ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Σχολή Πυροβολικού, για να εορτάσω μαζί σας τη μνήμη της Προστάτιδος του Όπλου του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας. Ημέρα μνήμης και τιμής, όχι μόνο για τους εκατοντάδες Πυροβολητές που μετείχαν ενεργά στους αγώνες του έθνους, αλλά και όλους εσάς, τους σύγχρονους Πυροβολητές, που συνεχίζετε αθόρυβα, αλλά επάξια το έργο τους.
Αναφέρομαι πρωτίστως στο ανθρώπινο στοιχείο, διότι όπως έχει καταδείξει περίτρανα η ιστορία μας, το πυροβολικό διέπρεψε στους αγώνες του Έθνους, από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι την τραγωδία της Κύπρου, όχι χάρη στην τελειότητα των όπλων, αλλά χάρη  σε Αξιωματικούς και οπλίτες που ξεχώριζαν για την άριστη στρατιωτική και επιστημονική γνώση του αντικειμένου τους. Στελέχη και κληρωτοί που τιμούσαν στο έπακρο το εμβληματικό απόφθεγμα των πυροβολητών, «Ισχύς δια της Γνώσεως» και αποτελούσαν υπόδειγμα όχι μόνο για το στράτευμα αλλά για ολόκληρη την κοινωνία της εκάστοτε εποχής.

Αυτή η διαπίστωση, που ισχύει για το σύνολο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, αποτελεί απόδειξη ότι η πατρίδα παραμένει όρθια και αξιοπρεπής, ότι έχει τη δυνατότητα να προασπίσει τα εθνικά δίκαια, να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Ελλάδα διαθέτει, κυρίες και κύριοι, αποτρεπτικό σύστημα ισχυρό και αξιόπιστο.
Αναγνωρίζω ότι σε αυτή την κρίσιμη, εθνικά, συγκυρία, κρατάτε ψηλά τη σημαία. Το σύνολο του προσωπικού, σε όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες και σε κάθε εσχατιά της ελληνικής γης, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την προηγούμενη εβδομάδα, δίνει τον καλύτερο εαυτό του για την Πατρίδα, μια προσφορά που σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε όλοι.

Γνωρίζω δε, πολύ καλά ότι αδιαμαρτύρητα συνεισφέρατε στην προσπάθεια για την εθνική ανασυγκρότηση και με αξιοπρέπεια υπομένετε τις μισθολογικές περικοπές που έχουν επιβληθεί. Αυτή η στάση σας τιμά και γι’ αυτό, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το σύνολο της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας στεκόμαστε αρωγοί και επιδιώκουμε να επιτύχουμε το πρέπον και αναγκαίο επίπεδο ανταπόδοσης σε εσάς και κυρίως και στις οικογένειές σας.  
Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, πέρα από κάθε κομματική λογική και σκοπιμότητα, πέρα από πολιτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς.

Σε αυτή την προσπάθεια και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν παράδειγμα. Εκπροσωπούν την Ελλάδα της προσήλωσης και του χρέους. Λειτουργούν με σεβασμό στις δομές και τους θεσμούς, με τρόπο ουσιώδη, αναδεικνύοντας στάση ομοψυχίας και ευσυνειδησίας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν και στην παρούσα συγκυρία να κινηθούν και πέρα τον παραδοσιακό τους ρόλο, διευρύνοντας τα όρια του παραδείγματος το οποίο παρέχουν. Μπορούν να αποτελέσουν εκμεταλλευόμενοι το εξαιρετικής ποιότητας και εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό, κύτταρο παραγωγής, τεχνολογίας και καινοτομίας.
Εφ’ όσον ο χρόνος υπάρξει, είναι πρόθεσή μου να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί σαφής οδικός χάρτης που θα μετατρέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις από απλό καταναλωτή σε σημαντικό παραγωγό καινοτομίας και τεχνολογίας.

Δεν χρειάζεται, κυρίες και κύριοι, να επανεφεύρουμε τον τροχό. Αρκεί να εκμεταλλευθούμε τα επιτυχημένα διεθνή παραδείγματα και το λαμπρό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε.

Η υπεράσπιση των πατρίων συνδυάζεται άριστα με την ευκαιρία ανάδειξης των Δημιουργικών Δυνάμεων των στελεχών μέσω της παραγωγής, καινοτομίας και τεχνολογίας. Αυτό εξυπηρετεί την κάλυψη κατ’ αρχήν των ιδίων αναγκών, τεράστιων λόγω της συγκυρίας της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδος, και του μεγέθους των πιθανών μας αντιπάλων.
 
Καλύπτει λοιπόν ανάγκη της Εθνικής Επιβίωσης, δίνει όμως και την ευκαιρία της παροχής στην Ελληνική εξωτερική πολιτική μηχανισμών προβολής ισχύος, όχι μόνο μέσω των υλικών μέσων, αλλά μέσω της εθνικής γνώσης και της τεχνογνωσίας.
 
Επιτρέψτε μου λοιπόν, να σας συγχαρώ για τη σημερινή εορτή και να σας προτρέψω να συνεχίσετε και να διευρύνεται το έργο σας, μνήμονες της ιστορικής παρακαταθήκης, των αγώνων και των θυσιών των προκατόχων σας.
 
Εύχομαι η Αγία Βαρβάρα να παραστέκει το νου και τα πυροβόλα σας και να χαρίζει υγεία και δύναμη σε εσάς και τις οικογένειές σας.
Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου