Κανόνες εμπλοκής έδωσε ο Τούρκος "βεζίρις" πρωθυπουργός Α.Νταβούτογλου στο τουρκικό Ναυτικό για το πως θα αντιδράσουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία σε περίπτωση που συναντηθούν με κάποιο δικό μας του Πολεμικού Ναυτικού ή με κάποιο ισραηλινό, σε μια δραματική εξέλιξη που έγνε γνωστή πριν λίγο.
Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό Ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα», ο Μποστάνογλου ρωτήθηκε αν οι ασκήσεις σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή και είπε πως αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και ότι αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους».
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού Ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ ο Τούρκος ναύαρχος είπε «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί.
Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού.
Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».
Τι είναι όμως οι κανόνες εμπλοκής; Οι Κανόνες Εμπλοκής είναι οι οδηγίες που καθορίζουν το βαθμό και τον ορθό τρόπο αντίδρασης των Ε.Δ. σε εχθρικές προθέσεις ή εκδηλούμενες εχθρικές ενέργειες, προκειμένου να τηρηθεί η κρίση στο επιθυμητό επίπεδο.
Οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι μεμονωμένα περιστατικά ή επεισόδια μείζονος σημασίας.
Στην περίπτωση μεμονωμένων περιστατικών οι κανόνες εμπλοκής παρέχουν οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους διοικητές Μονάδων, κυβερνήτες πολεμικών πλοίων, διοικητές ομάδων πλοίων, αρχηγούς σχηματισμών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Στην περίπτωση των επεισοδίων μείζονος σημασίας,αναφέρουν και αναλύουν τα επεισόδια, καθορίζουν με λεπτομέρεια τα προβλεπόμενα μέτρα αντίδρασης και τέλος ορίζουν τόσο τα εμπλεκόμενα Γενικά Επιτελεία όσο και το άμεσα να διατάξει την εφαρμογή των μέτρων επίπεδο διοίκησης.
Ο Μποστάνογλου είπε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 90 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η "Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου".
Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 90 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».
Σημειώνεται ότι στις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».
Κι αυτό με αφορμή της ένταση με τη Συρία. Ο Ερντογάν είχε πει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».
Οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές».
Με αυτήν την συγκεκριμένη φρασεολογία οι Τούρκοι θέλουν να μας πουν ότι θεωρούν κομμάτι της τουρκικής κυριαρχίας την κυπριακή ΑΟΖ και ότι θα αντιμετωπισθούμε ως "εξωτερική απειλή". Τα ψέμματα τελείωσαν, θα τεστάρουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ποντάροντας στη γνώση ότι δεν την διαθέτει, για να δημιουργήσουν τετελεσμενα.
Οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται στις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν.
Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας. Το ΝΑΤΟ φέρει μέγιστη ευθύνη καθώς παρέχει νομιμοποίηση των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας με την πραγματοποίηση της άσκησης αυτής λίγες μόνο μέρες από την διεθνή κταδίκη της Άγκυρας.
Οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται στις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.
Ουσιαστικά η Άγκυρα έχει μπει σε "ξενο σπίτι" και απειλεί τον ιδιοκτήτη οτι θα τον πυροβολήση αν μπει μέσα.Ο λόγος που μίλησε για "κανόνες εμπλοκής" εινια για να τεστάρει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά μετά το κοινό ανακοινωθέν με Αίγυπτο και Κύπρο. Γιατί αν το βάλει στα "πόδια" αυτομάτως το ανακοινωθέν γίνεται "πυροτέχνημα", και στα "mind games" η Άγκυρα είναι πολύ καλή με αιώνες εμπειρίας, λόγω οθωμανικου παρελθόντος.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου