Οι ανησυχητικές διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και οι επιπτώσεις των Μνημονίων στις Ε.Δ.
Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας ή, εναλλακτικώς, η επί εθελοντικής βάσεως στράτευση των γυναικών είναι οι μοναδικές δυο λύσεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της «λειψανδρίας» και της... μειωμένης αποδόσεως των κλάσεων στρατευσίμων, σύμφωνα με σχετική μελέτη της αρμοδίου Διευθύνσεως Στρατολογίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ήδη εδώ και χρόνια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως ο Στρατός Ξηράς, όπου είναι ιδιαιτέρως οξυμμένο, και το οποίο με ορίζοντα δεκαετίας θα είναι πλήρως μη αναστρέψιμο. Με λίγα λόγια, αν δεν αντιμετωπιστεί όσο πιο έγκαιρα γίνεται, ει δυνατόν «χθες», σε δέκα χρόνια ο Ελληνικός Στρατός δεν θα έχει στρατιώτες να υπηρετούν τη θητεία τους και οι σκοπιές θα εκτελούνται από τους μόνιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Και μπορεί σήμερα η περιγραφή αυτή της καταστάσεως να φαίνεται λίγο «ακραία», όμως είναι απολύτως ρεαλιστική, συμφώνως προς κορυφαία στρατιωτική πηγή του ΓΕΣ με την οποία μιλήσαμε προσφάτως για το θέμα.
EUROSTAT. Πριν ασχοληθούμε με το εν λόγω ζήτημα, είχαμε υπόψη μας τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα πριν από ένα δίμηνο περίπου από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (Eurostat) αναφορικώς με τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού και είναι συγκλονιστικά. Τότε, όμως, στα στοιχεία αυτά και στις επιπτώσεις που έχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην άμυνα και ασφάλεια της χώρας είχε δοθεί ελάχιστη σημασία από τον Τύπο, όχι όμως και από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, που δεν είναι άλλοι από την ηγεσία των Ελληνικών Ε.Δ.
Συμφώνως προς τη Eurostat, την 1η Ιανουάριου 2013 ο πληθυσμός της Ελλάδας ανήρχετο σε 11.062.000 άτομα και έναν χρόνο αργότερα, την 1/1/2014, μειώθηκε στα 10.992.000, δηλαδή 70.000 λιγότεροι Έλληνες μέσα σε έναν και μόνο χρόνο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο, και αυτό ελέω... Μνημονίου!
ΑΡΙΘΜΟΙ. Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ε.Δ. γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι ετήσιες αποδόσεις της κάθε κλάσεως στρατευσίμων βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί βάσει των γνωστών και υπαρχόντων στρατολογικών και στατιστικών στοιχείων μέχρι και το έτος 2034. Αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, κάθε άρρεν τέκνο που γεννιέται καταχωρείται στρατολογικώς με την προσθήκη στο έτος γεννήσεώς του του αριθμού 21, οπότε ήδη η Στρατολογία γνωρίζει επακριβώς ποια θα είναι η απόδοση της κλάσεως στρατευσίμων του 2034, ήτοι του 2013 (έτος που έχει ολοκληρωθεί και είναι γνωστά τα στοιχεία αρρένων) +21 χρόνια = 2034, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι κλήσεις στρατευσίμων έως τότε είναι πλήρως ενήμερες και οι αρμόδιοι γνωρίζουν επακριβώς!
Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ως τότε (2034) ούτε σε μία χρονιά δεν υπάρχει αυξητική τάση. Όλες τις χρονιές οι αποδόσεις της κάθε κλάσεως είναι συνεχώς φθίνουσες!
Η ίδια κορυφαία στρατιωτική πηγή, υπό καθεστώς ανωνυμίας, μας έλεγε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η μόνη λύση είναι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, δηλαδή από τους 9 μήνες που είναι τώρα στον Στρατό Ξηράς να διπλασιαστεί και να ανεβεί στους 18, ή, εναλλακτικώς, να εξεταστεί ακόμα και η δυνατότητα εθελοντικής στρατεύσεως των γυναικών.
Συμφώνως δε προς τις πληροφορίες μας, για το οξύ αυτό ζήτημα, αλλά και για τις προτεινόμενες λύσεις, με έμφαση σε αυτή της αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας, ενημερώθηκε σχετικώς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την αντιπροσωπία του κόμματός του, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο ΥΠΕΘΑ, όπου τους έγινε πλήρης ενημέρωση από τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, συνολικής διάρκειας περίπου τρεισήμισι ωρών, χωρίς όμως από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να σημειωθεί οποιαδήποτε αντίδραση.
«Παγωμένες» προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. από το 2010
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της στελεχώσεως γενικότερα των μονάδων του Ε.Σ. στις ζώνες ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού στη Θράκη και της ΑΣΔΕΝ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκάνησου επιτείνεται ακόμα περισσότερο αν αναλογισθεί κανείς ότι από το 2010 και μετά δεν έχει προσληφθεί κανένας Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ.). Κανονικώς και με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψανδρίας και της μειωμένης αποδόσεως των κλάσεων, προβλεπόταν όπως το 2014 να υπηρετούν στον Σ.Ξ περίπου 44.000 ΕΠ.ΟΠ., όλων των Όπλων και Σωμάτων. Αντ’ αυτού του αριθμού, σήμερα στον Σ.Ξ. έχουν... απομείνει μόνο 18.000 ΕΠΟΠ, οι οποίοι ως θεσμός θεσπίστηκαν ακριβώς για να επιλύσουν το πρόβλημα των μειωμένων αποδόσεων των κλάσεων. Αυτή η τεράστια διαφορά, της τάξεως των 26.000 ΕΠ.ΟΠ., προέρχεται από τρεις αιτίες:
1) Απ το 2010 δεν προσελήφθη κανένας ΕΠ.ΟΠ. λόγω των όρων του Μνημονίου.
2) Συνταξιοδοτήσεις ΕΠ.ΟΠ. παλαιοτέρων σειρών.
3) Παραιτήσεις χιλιάδων άλλων, οι οποίοι είχαν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δεν ήθελαν να απολέσουν τα έως σήμερα εργασιακά τους (κεκτημένα) δικαιώματα.
Όλες αυτές οι αιτίες έχουν ανοίξει σε δυσθεώρητα ύψη την ψαλίδα μεταξύ των προβλεπόμενων και των υπαρχόντων ΕΠ.ΟΠ. Επειδή το πρόβλημα της λειψανδρίας στις Ε.Δ. και της μειωμένης αποδόσεως των κλάσεων είναι σοβαρό, η όποια λύση αποφασιστεί είναι καθαρά πολιτική και πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Οι άφρονες και χωρίς σκέψεις περικοπές της στρατιωτικής θητείας του παρελθόντος, που έγιναν για καθαρά πολιτικούς λόγους, απαιτούν τώρα πάλι πολιτική απόφαση για την επίλυσή τους. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»!
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 01/11/2014 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου