Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

πρώτη τακτική μονάδα του Ελληνικού στρατού θεωρείται ο Ιερός Λόχος , που δημιουργήθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη τ


Το φύλλο Τιμής των Φιλελλήνων .
Σαν πρώτη τακτική μονάδα του Ελληνικού στρατού θεωρείται ο Ιερός Λόχος , που δημιουργήθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη τον Φεβρουάριο του 1821 στη Μολδαβία και τη Βλαχία. Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση τακτικής μονάδας στην Ελλάδα ανήκει στον αδελφό του, τον Δημήτριο. Το πρώτο τακτικό τάγμα ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1821 στην πόλη της Καλαμάτας και πρώτος διοικητής της ο Κορσικανός Ιωσήφ Βαλέστ .
Οι ιστορικοί του ελληνικού Γενικού Επιτελείου θεωρούν σαν ημερομηνία της δημιουργίας του τακτικού στρατού την 1 Απριλίου 1822, με την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου για τη δημιουργία τακτικού στρατού. Το τάγμα μετονομάστηκε σε σύνταγμα. Το τάγμα - σύνταγμα αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες του εξωτερικού και περίπου εκατό φιλέλληνες. Πρώτος διοικητής της νέας μονάδας διορίστηκε ο συνταγματάρχης Ταρέλλα. .

 

 

Μάχη του Πέτα

Η εκστρατεία του Α.Μαυροκορδάτου στην Ήπειρο είχε ένα πραγματικό στόχο – το Σούλι. Αλλά η εκστρατεία είχε καί πολιτικά κίνητρα Ο Μαυροκορδάτος ήθελε να εδραιωθεί ως στρατιωτικός στην πολιτική αντιπαράθεσή του με τον Δημήτρη Υψηλάντη. Ωστόσο, στη μάχη του Πέτα 4 - 18 Ιουλίου, ο Μαυροκορδάτος βρέθηκε μακριά από το πεδίο της μάχης . Ο συνολικός αριθμός των τακτικών και ατάκτων Ελλήνων ήταν περίπου 1.500 . Ο Ταρέλλα απέρριψε την συμβουλή του Γώγου για κατασκευή ταμπουριών , λέγοντας, «Τα στήθη μας – τα ταμπούρια μας» Στις 4 - 18 Ιουλίου 8 χιλ. Οθωμανοί, ως επί το πλείστον Αλβανοί, επιτέθηκαν στις ελληνικές θέσεις. Ο Ταρέλλα έδωσε μάχη σε ανοικτό χώρο. Σχηματίζοντας τετράγωνο, το τάγμα "πολέμησε γενναία, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει βήμα-βήμα", αφού έχει χάσει τα τρία τέταρτα των μελών του. Από τους 93 φιλέλληνες σώθηκαν μόνο 21. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Ταρέλλα Από φύλλο Τιμής των φιλελλήνων που δημοσιεύθηκε μετά το τέλος του Αγώνα το όνομα του Ταρέλλα γράφτηκε δεύτερο, μετά το όνομα του Βαλέστρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου