Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

«Αλλαγή φρουράς» στο «Ρήγας Φεραίος»

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011


Κόσοβο: Αναδιατάσσονται οι ελληνικές δυνάμεις- «αλλαγή φρουράς» στη διοίκηση του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚΟ2 «Ρήγας Φεραίος»

Η σημαντική παρουσία της ελληνικής δύναμης στο Κόσοβο, στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής της KFOR στην περιοχή, τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εδραίωση της ειρήνης όσο και στη στήριξη -σε ανθρωπιστικό επίπεδο- των κατοίκων για τη δημιουργία ενός «καλύτερου αύριο», τονίστηκε στη σημερινή, επίσημη τελετή λήξης της ελληνικής συμμετοχής στο Βόρειο Πολυεθνικό Τακτικό Συγκρότημα, που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Belvedere της Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο.
Υπό τους ήχους στρατιωτικών εμβατηρίων, να παιανίζουν από νωρίς, και το γαλανόλευκο της ελληνικής σημαίας να κυριαρχεί στους χώρους του στρατοπέδου, έκλεισε σήμερα ένα κεφάλαιο της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Κόσοβο (σήμερα αριθμεί περί τα 680 μέλη) και σε λίγες ημέρες ανοίγει ένα άλλο, με τη σταδιακή μεταστάθμευση -σε πρώτη φάση- των ελληνικών δυνάμεων από το Belvedere στο στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» της ΕΛΔΥΚΟ2, στο Φεριζάι/Ουρόσεβατς (σ.σ. η πρώτη είναι η αλβανική και η δεύτερη η σερβική ονομασία της περιοχής).
Επί 11 χρόνια, πέντε ελληνικά τάγματα εναλλάσσονταν αρχικά στο στρατόπεδο «Αλέξανδρος ο Μέγας» στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και από το Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους στο στρατόπεδο Belvedere, επίσης στο βόρειο τμήμα, συνεισφέροντας στις προσπάθειες για τήρηση της τάξης και της ειρήνης, στην «ευαίσθητη» αυτή περιοχή του Κοσόβου.
Η ελληνική αποστολή ολοκλήρωσε την παρουσία της στο βορρά και σταδιακά θα «κατηφορίσει» προς το στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος», στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάταξης των δυνάμεων της KFOR.
Απ' αυτή την αναδιάρθρωση των ελληνικών δυνάμεων στο Κόσοβο, αναμένεται να εξοικονομηθούν, μόνο για φέτος, περί τα 11.000.000 ευρώ, ενώ για την επόμενη χρονιά η πρόβλεψη είναι για εξοικονόμηση κονδυλίων ύψους 14.000.000 ευρώ (με τα σημερινά δεδομένα).
Η μεταστάθμευση των ελληνικών δυνάμεων εντάσσεται στο πλαίσιο των αλλαγών που προβλέπει η 2η φάση της αποστολής της KFOR στο Κόσοβο, που αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου και στο πλαίσιο της οποίας η KFOR θα έχει πλέον δύο πολυεθνικά τακτικά συγκροτήματα, τα οποία θα ενεργούν σε όλο το Κόσοβο και πέντε μεικτά περιφερειακά αποσπάσματα, των οποίων οι περιοχές ευθύνης θα είναι αυτές που κάλυπταν τα αντίστοιχα προηγούμενα πολυεθνικά συγκροτήματα.
Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Κοσόβου, υπογράμμισε, με ομιλία του στην τελετή, ο επικεφαλής του Γραφείου του Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, πρέσβης Δημήτριος Μοσχόπουλος, ενώ απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής, τούς κάλεσε να βλέπουν την Ελλάδα ως μια γείτονα, φίλη χώρα. Συνεχάρη δε τους Έλληνες στρατιώτες για την παρουσία και τη δράση τους.
«Θα συνεχίσουμε, με σεβασμό προς όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους, την πολύ σημαντική αποστολή μας σε όλο το Κόσοβο, μέχρι την ολοκλήρωσή της», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Διοικητής του Β Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Θεόκλητος Ρουσάκης, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αποδοχή της ελληνικής δύναμης από όλους ανεξαρτήτως τους κατοίκους της περιοχής, που όπως είπε, «αποτελεί απόδειξη της σημαντικής μας συνεισφοράς στην ευαίσθητη αυτή περιοχή των Βαλκανίων».
Στο αξιέπαινο των ελληνικών δυνάμεων στο Κόσοβο αλλά και στην ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφεραν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο λαό του Κοσόβου, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο υποδιοικητής της KFOR, ταξίαρχος Μάρκο Σερόνα, ενώ για την άρτια επαγγελματική κατάρτιση των Ελλήνων στρατιωτών, αλλά και τη συμβολή τους στην επιτυχία της αποστολής της διεθνούς δύναμης στο Βόρειο Κόσοβο μίλησε ο διοικητής του Βόρειου Πολυεθνικού Συγκροτήματος της KFOR, συνταγματάρχης Μπενουί Ρου.
Για μια ξεχωριστή μέρα, «διότι θυμίζει την πολύχρονη προσφορά της Ελλάδας στον ιδιαίτερο αυτό τομέα του Κοσσυφοπεδίου (το βορρά)», έκανε λόγο ο διοικητής του 645 Μ/Κ Τάγματος Πεζικού, αντισυνταγματάρχης Γρηγόριος Μπουντλιάκης.
 
«Αλλαγή φρουράς» στο «Ρήγας Φεραίος» 
Λίγη ώρα αργότερα, στο στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» έκλεινε ένα άλλο κεφάλαιο, με την αποχώρηση του διοικητή της ΕΛΔΥΚΟ2, συνταγματάρχη Γιώργου Χατζηθεοφάνους, ύστερα από 19 μήνες μιας θητείας απόλυτα επιτυχημένης, όπως τόνισε και ο αντιστράτηγος Θεόκλητος Ρουσσάκης, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής.
Τα «ηνία» του στρατεύματος ανέλαβε ο συνταγματάρχης Λάμπρος Τζούμης, ο οποίος παραλαμβάνοντας τη διοίκηση δεσμεύτηκε για «αποτελεσματική συνεργασία με τους συμμάχους και όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της περιοχής».
Ο αντιστράτηγος Ρουσσάκης -μεταξύ άλλων- εξήρε τις σχέσεις που ανέπτυξε ο συνταγματάρχης Χατζηθεοφάνους, με την τοπική κοινωνία, η οποία σήμερα αποχαιρέτισε έναν φίλο, όπως έδειξε η παρουσία του δημάρχου της περιοχής, αλλά και κάποιων απλών πολιτών στην τελετή και ευχήθηκε "καλή επιτυχία" στο νέο διοικητή.
Παρόντες στην τελετή ήταν -μεταξύ άλλων- ο Έλληνας πρέσβης κ. Μοσχόπουλος, ο διοικητής της KFOR, στρατηγός Ερχαρντ Μπούλερ, αλλά και ο επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος, ο μουφτής του Κοσόβου και ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στο Κόσοβο, σε μια μοναδική διαθρησκειακή συνύπαρξη.
Ο συνταγματάρχης Χατζηθεοφάνους αποχαιρέτισε το στράτευμα, αλλά και τους πολλούς φίλους που, όπως τόνισε, κατάφερε να κάνει κατά τη διάρκεια της 19μηνης θητείας του στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου