Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Τα όπλα είναι έξι:

Όπλα 

Τα όπλα είναι έξι:
  • Το Πεζικό, το οποίο αποτελεί τη βάση του Σ.Ξ. και διακρίνεται σε απλό και μηχανοκίνητο, αν και το πρώτο τείνει να καταργηθεί. Οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων (καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες) θεωρούνται μονάδες πεζικού, αν και έχουν ξεχωριστή διεύθυνση στο Γ.Ε.Σ..
  • Τα Τεθωρακισμένα, τα οποία αποτελούν εξέλιξη του ιππικού.
  • Το Πυροβολικό, το οποίο έχει κρίσιμο ρόλο. Αποστολή του είναι να κάνει ευκολότερη τη λειτουργία των δύο πρώτων και ορισμένες φορές να δρα ανεξάρτητα, επιφέροντας συντριπτικά πλήγματα από μεγάλη απόσταση. Το Πυροβολικό είναι το όπλο που έχει αναδείξει τους περισσότερους αρχηγούς Γ.Ε.Σ..
  • Το Μηχανικό διευκολύνει όλα τα παραπάνω σε θέματα οδοποιίας, γεφυροποιίας, ναρκοπεδίων και καταστροφών, κατασκευής οχυρωματικών έργων, παραλλαγής κ.λπ.
  • Οι Διαβιβάσεις - Ηλεκτρονικός Πόλεμος αναλαμβάνουν το ζωτικής σημασίας πρόβλημα της επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων κλιμακίων και μονάδων του Σ.Ξ., αλλά και των υπολοίπων Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Η Αεροπορία Στρατού προσφάτως (1998) έγινε αυτοτελές όπλο. Έως τότε επανδρωνόταν με προσωπικό από όλα τα όπλα και σώματα του Σ.Ξ.. Η αποστολή της είναι τόσο επιθετική όσο και υποστηρικτική σε θέματα αερομεταφοράς και εναέριας παρατήρησης.
HellenicArmySeal.svg
Τα τρία πρώτα όπλα (Πεζικό, Τεθωρακισμένα και Πυροβολικό) ονομάζονται όπλα μάχης ενώ τα υπόλοιπα όπλα υποστήριξης μάχης
ΥπουργείοΕθνικής Άμυνας
ΥπουργόςΠάνος Παναγιωτόπουλος
Αρχηγός Γ.Ε.Σ.Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς
Γενικός επιθεωρητής ΣτρατούΑντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης
Α΄ υπαρχηγός Γ.Ε.Σ.Υποστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης
Β΄ υπαρχηγός Γ.Ε.Σ.Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κουτρουμπέλης
Έτος ίδρυσης1824
Δύναμη101.724 [1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου