Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Πραγματοποιήθηκε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφέδρων Αξιωματικών


Πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας  στις 17-18-19 Μαρτίου 2017 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφέδρων Αξιωματικών. Στο συνέδριο συμμετείχαν έφεδροι αξιωματικοί από τους ΣΕΑΝ όλης της χώρας καθώς και πολλοί έφεδροι αξιωματικοί από την Κύπρο. Από την πολιτειακή ηγεσία συμμετείχαν ο  υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Κόκκαλης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Απ.Καλογιάννης, οι βουλευτές του νομού Λάρισας και από την Στρατιωτική ηγεσία ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντγος κ. Δ. Ζερβάκης, οι Δκτές Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Αεροπορίας πολλοί αξιωματικοί εν ενεργεία και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Στρατού Λάρισας. 
Από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας συμμετείχαν επτά έφεδροι Αξιωματικοί οι κ.κ. Καραδήμας Κων/νος, Μπάτης Αθανάσιος, Νάσιος Αθανάσιος, Σιαφάκας Βασίλης, Νασιάκος Δημήτριος, Χουλιάρας Αριστοτέλης, Ανδρινός Στέφανος.
Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς των επισήμων και μετά ο πρόεδρος της Ανωτάτης Ομοσπονδίας εφέδρων Αξιωματικών  καθηγητής φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ κ. Γρηγόριος Κωσταράς ανέπτυξε το θέμα : " Ο Έφεδρος Αξιωματικός ως μοχλός του κοινωνικού γίγνεσθαι".
Κατόπιν ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και ομιλίες των Σ.Ε.Α.Ν. όλης της χώρας. Πρώτος μίλησε στο συνέδριο ο πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας Έφ. Ταγματάρχης (ΠΖ) κ. Κων/νος Καραδήμας με θέμα: " Απόψεις, προβληματισμοί  & προτάσεις για την βελτίωση του ρόλου του Εφέδρου Αξιωματικού και των ΣΕΑΝ". Παραθέτουμε πιο κάτω όλη την ομιλία του προέδρου μας προς ενημέρωση των μελών μας.


«Απόψεις – προβληματισμοί-προτάσεις  για τη βελτίωση του ρόλου
του Εφέδρου Αξιωματικού

  Κων/νος Γ. Καραδήμας                    Εφ. Ταγματάρχης (ΠΖ)                  Πρόεδρος ΣΕΑΝ Μαγνησίας


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΑΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι θα ήθελα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΑΝ Μαγνησίας να ευχαριστήσω το Δ.Σ. του ΣΕΑΝ Λάρισας για την υποδοχή και τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε για την επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου καθώς και την ΑΠΟΕΑ για την απόφασή της να πραγματοποιηθεί επιτέλους το εν λόγω συνέδριο.

Μέσα στον λίγο χρόνο που έχω θα ήθελα να αναφέρω τις απόψεις – τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας για το θεσμό του εφέδρου αξιωματικού, του εφεδρικού κινήματος και των ΣΕΑΝ.
Προτείνουμε την ανανέωση των σκοπών και στόχων των ΣΕΑΝ ώστε αυτοί να καταστούν πιο ενεργοί, δημιουργικοί και αποτελεσματικοί στις μέρες που ζούμε.

Πρέπει κ. συνάδελφοι να δώσουμε δυναμικό παρόν στα τοπικά και εθνικά δρώμενα του τόπου. Οι καιροί που έρχονται το απαιτούν και αν έρθει η ώρα εκείνη θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εκπαιδευμένοι. 

Ζητούμε την αμεσότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι προτάσεις των μελών μας, που καθημερινά ακούμε, είναι η μετεκπαίδευση τους, η ενημέρωσή τους σε θέματα διοίκησης και η επαφή τους με το στράτευμα με ένα θεσμικό – νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη συμμετοχή μας σε αυτά. Υπάρχουν προτάσεις και μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό.

Ζητάμε από την ΑΠΟΕΑ να επιμείνει στο ΥΕΘΑ για την περίθαλψη, νοσηλεία, εξετάσεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας των μελών των ΣΕΑΝ.

Αυτό που διαπιστώνουμε έπειτα από συχνή επαφή με τις στρατιωτικές μονάδες της περιοχής μας είναι η άγνοια που έχουν για τους ΣΕΑΝ, οι εκάστοτε δκτές μονάδων ή σχηματισμών, με αποτέλεσμα την  επιφυλακτικότητα στη συνεργασία & λόγω φυσικά και μη ύπαρξης πλαισίου συνεργασίας & κάλυψής τους νομοθετικά από το ΥΕΘΑ. 

Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην εθιμοτυπία πρέπει ο σκοπός των ΣΕΑΝ, που λέει συνεργασία-επαφή με τις ένοπλες δυνάμεις, να πάρει σάρκα και οστά στην ουσία του θέματος όχι μόνο σε επισκέψεις και φιλοφρονήσεις  και μέχρι εκεί. Η ΑΠΟΕΑ σε συνεργασία με τους ΣΕΑΝ πρέπει να βρουν τις προτάσεις εκείνες που θα γίνουν στη ΔΕΠΑΘΑ και στο ΥΕΘΑ ώστε οι ΣΕΑΝ να γίνουν στην πράξη γνωστοί και χρήσιμοι. 

Στην εποχή που διανύουμε δυστυχώς μας δεν περισσεύει κανείς και όλοι θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι και ενεργοί  προς όφελος της πατρίδας μας.

Να υπάρχουν και να δίνονται κίνητρα στους ΣΕΑΝ για παραγωγή και προαγωγή εθελοντικού έργου στην κοινωνία και να αμείβονται με ηθικές αμοιβές από το ΥΕΘΑ/ΔΕΠΑΘΑ/ΔΙΣΠΡΟ.

Οι επιχορηγήσεις των ΣΕΑΝ να γίνονται στην ώρα τους και όχι μετά από τρία και πλέον χρόνια. Φανταστείτε γραφεία με ενοίκια, κοινόχρηστα να χρωστούν τόσα χρόνια. Όλα λοιπόν από τα τσέπες του Δ.Σ . Ως πότε αυτά.

Θα μου πείτε υπάρχει υποστελέχωση των υπηρεσιών της ΔΕΠΑΘΑ και όλα όσα εννοούνται. Υπήρξε μια διαταγή περί αλλαγής των ταυτοτήτων μας. Δεν καταλάβαμε το νόημα της. Οικονομικά λένε τα κίνητρα. Αν τις δείτε είναι μεν πιο μικρές αλλά τα γράμματα στις περισσότερες από αυτές δεν φαίνονται. Η πλαστικοποίηση άλλες φορές  ανοίγει και καταστρέφεται.  Προς τι η αλλαγή?
Έπρεπε με περισσότερη σοβαρότητα και μελέτη και τη βοήθεια της ΑΠΟΕΑ και των ΣΕΑΝ να γίνουν πιο καλές. Υπήρχε και τεχνογνωσία και τρόπος να γίνουν όπως π.χ. κάρτες τραπεζών ή διπλώματα αυτ/του. (τέτοια ποιότητα)
Προτείνουμε συναντήσεις των προέδρων των ΣΕΑΝ ανά περιφέρεια σε ημερομηνίες που θα ορίσει η ΑΠΟΕΑ για συζητήσεις και επιλύσεις προβλημάτων  προς όφελος των ΣΕΑΝ. Οι προτάσεις να συζητιούνται στο ΚΔΣ της ΑΠΟΕΑ και να παίρνονται άμεσα αποφάσεις.

Εκσυγχρονισμός της ιστοσελίδας της ΑΠΟΕΑ και συνεχής ανανέωση της με θεματολογία σε όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τον έφεδρο αξιωματικό και τους ΣΕΑΝ.

Συμμετοχή των ΣΕΑΝ σε συνεργασίες με εφεδροπολεμικές ενώσεις του εξωτερικού για συνεργασία και δραστηριότητες που θα έχουν ως σκοπό την ανταλλαγή απόψεων-προτάσεων-εμπειριών,  για την ενίσχυση και ποιοτικότερη αναβάθμιση του εφεδρικού  κινήματος.

Το πρόβλημα με τις ΛΑΦ, ΚΑΑΥ ποια θα είναι επιτέλους η κοινή γραμμή μας περί εφέδρων αξιωματικών. Σε άλλες λέσχες πληρώνουμε ετήσια συνδρομή και σε άλλες όχι. Ας εξετάσει η ΑΠΟΕΑ το θέμα που είναι σοβαρό στην εποχή που ζούμε και να μιλήσει με την ηγεσία. Γνωρίζετε όλοι σας ότι πολλοί έφεδροι αξιωματικοί έρχονται και ζητάνε τρόπο για να τρώνε στις ΛΑΦ.
Επειδή με την απόλυση των εφέδρων ανθυπολοχαγών από τις τάξεις των ΕΔ δεν υπάρχει ενημέρωση για την ύπαρξη των ΣΕΑΝ προτείνουμε να επιδίδεται σε κάθε έφεδρο αξ/κό μαζί με το απολυτήριο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, που θα καταρτίσει η ΑΠΟΕΑ, που να προτρέπει τους εφ. Αξκούς να εγγράφονται στους ΣΕΑΝ κατοικίας τους.

Επίσης κάθε ΣΕΑΝ που έχει στην περιφέρειά του στρατιωτική μονάδα, έπειτα από σχετική άδεια του Δκτή της μονάδας ή του σχηματισμού να γίνονται ομιλίες στους Δ.Ε.Α. για τους σκοπούς, στόχους, εγγραφές, δραστηριότητες, μετά τη θητεία τους στους ΣΕΑΝ.

Θέλουμε να βλέπουμε πιο συχνή επαφή την ΑΠΟΕΑ με την ηγεσία των ΕΔ και του ΥΕΘΑ για την επίλυση χρόνιων  και σοβαρών θεμάτων, που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα οι ΣΕΑΝ.       Να ανεβάσουμε τον πήχη, το γόητρο, το θεσμό μας ψηλότερα Μπορούμε και είμαστε ικανοί.

Εφεδρεία είναι ένα σύνολο στρατιωτών, συμπληρωματικό της κύριας στρατιωτικής δύναμης, που βρίσκεται σε ετοιμότητα στα μετόπισθεν, έτοιμο να επέμβει, αν χρειαστεί.
Με δεδομένο ότι η αποτελεσματικότητα ενός στρατού στηρίζεται στα οπλικά συστήματα, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και φυσικά την εφεδρεία απαιτούνται:

α. Τακτική κλήση των εμπλεκομένων σε ασκήσεις μετεκπαίδευσης για ενημέρωση στα νέα συστήματα
β. Πρόσκληση περισσοτέρων εφέδρων σε διακλαδικές ασκήσεις τύπου ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ με την εξεύρεση των σχετικών κονδυλίων.
Γ. Δραστηριοποίηση και βελτίωση των διαφόρων θεσμών εφέδρων και
Δ. Η διάρθρωση του συστήματος γενικότερα θα πρέπει να στηρίζεται στην ενεργή δύναμη του στρατού, την εθνοφυλακή και την εφεδρεία.
Η. Η θέση της χώρας απαιτεί διαρκή ετοιμότητα και άσκηση για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τους γνωστούς μας γείτονες.
Ελπίζουμε να λυθούν χρόνια προβλήματα που απασχολούν το εφεδρικό κίνημα και τους ΣΕΑΝ και να μην χρειάζεται σε κάθε συνέδριο να λέμε συνέχεια τα ίδια προβλήματα και να μην δίνουμε λύση. Θα «κλέψω» μια φράση που άκουσα προχθές στην παράδοση της 32 ΤΑΞΠΝ από τον παραδίδοντα Δκτή Τξχο Αναστάσιο Πάτσαλο ότι: « Ο Στρατός μας δεν βρίσκεται σε κρίση και παράγει ακούραστα ασφάλεια».
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου."

Μετά τις εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου ακολούθησε δείπνο στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας. Εκεί τιμήθηκαν από την ΑΠΟΕΑ και τον ΣΕΑΝ Λάρισας ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Απ. Καλογιάννης ο Δκτής 1ης Στατιάς κ. Δ. Ζερβάκης, ο Δκτής ΑΤΑ, ο πρόεδρος ΣΕΑΝ Λεμεσού κ. Τσιγκρής, ένας παλαίμαχος αγωνιστής του Υψώματος 731 εν ζωή 102 χρονών σήμερα ,που με πολλή συγκίνηση παρέλαβε τη διάκριση της ΑΠΟΕΑ.

Το πρόγραμμα  της  επόμενης μέρας του συνεδρίου περιελάμβανε εκκλησιασμό στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εφέδρων Αξιωματικών.
Στη συνέχεια στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου και βγήκαν τα συμπεράσματα με την έγκριση ψηφίσματος.
Να πούμε ότι το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα από όλη την Ελλάδα και Κύπρο.
Τα συνοδά μέλη των Εφέδρων Αξιωματικών όλες τις μέρες του συνεδρίου είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, την κοιλάδα των Τεμπών και τα ιστορικά Αμπελάκια και να περιηγηθούν στον Αρχαιολογικό χώρο Λάρισας και στην πόλη της Λάρισας.
Θέλουμε από την ιστοσελίδα του ΣΕΑΝ Μαγνησίας να συγχαρούμε τον Πρόεδρο κ. Απ. Βερέμη και όλα τα μέλη του  Δ.Σ. του ΣΕΑΝ Λάρισας για υποδειγματική προετοιμασία και οργάνωση του 10ου ΠΑΣΕΦΑ  καθώς και την ΑΠΟΕΑ για την υλοποίηση του Συνεδρίου.

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου

Από την ομιλία του Πρόεδρου μας κ. Κων/νου Καραδήμα στο 10ο ΠΑΣΕΦΑ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Στο φουαγιέ του Δημοτικού Ωδείου με τα μέλη της αποστολής του ΣΕΑΝ Μαγνησίας κατά την διάρκεια του Συνεδρίου από αριστερά οι κ.κ. Νάσιος Α. Σιαφάκας Β. Καραδήμας Κ., Μπάτης Α., Στέφανος Ανδρινός 


Στο μνημείο πεσόντων έξω από τον Άγιο ΑχίλλιοΆποψη της αίθουσας του συνεδρίου παρουσία πολιτειακών & στρατιωτικών αρχών και Εφέδρων ΑξιωματικώνΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου