Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Τιμητική διάκριση στον Δεκανέα (ΠΒ) Κων/νο Γκαβέρα Αγωνιστή του 1940-41


Μέσα σε έντονο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα την Πέμπτη 30/6/2016, η τελετή απονομής μεταλλίων στους αγωνιστές που συμμετείχαν στον ελληνοιταλικό πόλεμο 1940-41, στον πόλεμο της Κορέας, καθώς και στον πόλεμο της Κύπρου το 1974.
Στη  κατάμεστη από κόσμο αίθουσα και παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου κ. Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντχου κ. Βαϊτση και του Αρχηγού ΓΕΝ κ. Γιακουμάκη ΠΝ και του Αρχηγού του ΓΕΣ κ. Αντγου κ. Τελλίδη και πλήθους Αξιωματικών, των πολεμιστών στις ανωτέρω επιχειρήσεις, συγγενών των πολεμιστών άνοιξε η εκδήλωση με ομιλία του ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου ο οποίος αφού συνεχάρει τους αγωνιστές και τους συγγενείς των μεταξύ άλλων ζήτησε συγνώμη από όλους τους παρευρισκομένους που η πολιτεία δεν απέδωσε τις πρέπουσες τιμές πολύ πιο πριν, όπως τους άξιζε.
Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ από τους τρεις πολέμους που αναφέραμε και ξεκίνησε η απονομή των μεταλλίων. Μεταξύ αυτών βραβεύτηκε με το μετάλλιο 1940-41 και ο Δεκανέας (ΠΒ) κ. Κων/νος Γκαβέρας ο οποίος πολέμησε με τη  έναρξη του ελληνοιταλικού πολέμου στην πρώτη γραμμή του μετώπου και ήταν αυτός που εκτελών χρέη χειριστή τηλεπ/νιών άκουσε πρώτος την Δγή επιθέσεως από τους Ιταλούς και ενημέρωσε τον Διοικητή της πυροβολαρχίας ότι ξεκίνησε η επίθεση των Ιταλών. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διετέλεσε φιλόλογος στην Εμπορική Σχολή Ρόδου, στο Γυμνάσιο Χάλκης, Γυμνασιάρχης στη Λαμία, Λυκειάρχης στο Λύκειο Θήβας, και βοηθός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας. Απεβίωσε στις 15/6/2014 σε ηλικία 102 ετών. Βραβεύτηκε το 2012 από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς Ν. Μαγνησίας με αναμνηστική πλακέτα από τον Πρόεδρό της Υποστράτηγο Αθ. Γκουζή, στο πνευματικό κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος.
Το μετάλλιο παρέλαβε η κόρη του κα Μαρία Γκαβέρα μέσα σε κλίμα συγκίνησης από το Αρχηγό ΓΕΝ κ. Γιακουμάκη, ο οποίος και της ανέφερε: "Να είστε υπερήφανη που είχατε τέτοιο πατέρα, που αγωνίστηκε ηρωικά για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι". Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Μαγνησίας κ. Κων/νος Καραδήμας, ο οποίος τυγχάνει να είναι γαμπρόςτου τιμώμενου πολεμιστή.  













Παρουσία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην τελετή απονομής μεταλλίων στρατιωτικών επιχειρήσεων και εξόχου πράξεως στη ΛΑΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ, απένειμε μετάλλια σε βετεράνους του Στρατού Ξηράς που συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κορέα και στην Κύπρο. Επίσης, απένειμε μετάλλιο εξόχου πράξεως στον θανόντα Στρατιώτη (ΠΖΝ) Ευστάθιο Κρόκο.


                                                                                  

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:


«Αγαπητοί βετεράνοι,


Αγαπητοί συγγενείς των παλαίμαχων πολεμιστών μας,


Κυρίες και Κύριοι,


Ο Περικλής, στον περίφημο «Επιτάφιό» του, λέει: «Θα αρχίσω από τους προγόνους». Είναι αλήθεια, δίκαιο μαζί και ταιριαστό σε τέτοια τελετή να τους δίνεται η τιμή αυτής της μνημόνευσης. Γιατί ζώντας στη χώρα αυτή, οι ίδιοι πάντα, η µια γενιά ύστερα απ’ την άλλη, χάρη στην αντρεία τους, µας την παρέδωσαν ελεύθερη ως σήμερα».



Κάθε φορά που το χρέος μας καλεί να τιμήσουμε αυτούς που έγιναν προσφορά θυσίας, με την απώλεια της ζωής ή της σωματικής αρτιμέλειας, πρέπει να μνημονεύουμε τους λόγους μεγάλων ανδρών, διότι μόνον αυτών η φωνή μπορεί να υψωθεί ως το οριακό σημείο, στο οποίο καταλήγει «ο τραχύς και δύσκολος της αρετής δρόμος», όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Κάλβος.



Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, δέους και εθνικής περηφάνιας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, σε αυτή τη σεμνή τελετή, για να αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και τον προσήκοντα σεβασμό στους πρόμαχους της κάθε εθνικής προσπάθειας.

Με τέτοια ιδανικά οφείλουμε εμείς οι γονείς να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Τέτοια πρότυπα πρέπει να προβάλλονται στο χώρο της παιδείας.

Το χρέος μας  δεν εκπληρώνεται μόνο από τη σημερινή εκδήλωση.
Είναι ιερό καθήκον μας να δικαιώσουμε τη θυσία τους, υπερασπιζόμενοι την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα, τις αξίες και τον πολιτισμό μας.

 

Είμαστε δέσμιοι αυτής της ιερής υποχρέωσης και η εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης ταυτίζεται με την εθνική επιβίωση.



Ως πολιτεία και ως κυβέρνηση θεωρούμε υψίστης σημασίας έργο την απόδοση των οφειλομένων τιμών σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, γι’ αυτό άλλωστε το θέσαμε στην κορυφή της ατζέντας μας από τον Ιανουάριο του 2015.


Θεωρούμε, επίσης, ηθικό χρέος μας, την αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος. Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα γεγονότα της Κύπρου. Και θα το πράξουμε.

Απαντώντας σε ερώτημα ενός εκ των αγωνιστών που σήμερα τιμούνται, σας λέω ότι θα τιμήσουμε και όλους αυτούς που δεν είναι σήμερα εδώ.

 

Εγώ, πέραν του ηθικού χρέους και την αποκατάσταση των αδικιών, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας οφείλω και ένα μεγάλο συγγνώμη, απέναντι σε εσάς που πολεμήσατε για την πατρίδα και που μέχρι σήμερα η πατρίδα δεν απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές ή τον οφειλόμενο δημόσιο σεβασμό.
 
Ήδη οι ανάπηροι πολέμου, αγωνιστές του 1974, παρέλασαν στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου, αποκαθιστώντας σε ένα βαθμό την 41χρονη κωλυσιεργία της πολιτείας στο θέμα αυτό. Τιμήσαμε τον Κυβερνήτη της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» Πλοίαρχο Δημήτριο Μητσάτσο. Σήμερα, με την τελετή αυτή, δείχνουμε σε όλους, ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αποτίνουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες και στους αγωνιστές, που μάχονται για τα ιδανικά του Έθνους μας.


Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσα στις 26 Μαΐου 2016, στην εκδήλωση για το Κίνημα του Ναυτικού και το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ», τη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Βετεράνων, που θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη διοίκηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου