Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην Μυτιλήνη




Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, επισκέφθηκε την Μυτιλήνη όπου μετέβη στην 98ΑΔΤΕ, σε φυλάκια του νησιού, προσκύνησε στον Ταξιάρχη και συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς για το μεταναστευτικό. Στην συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταβαίνει στην Χίο.


Σε συνέντευξη τύπου, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στη Μυτιλήνη σε έναν τόπο και ένα νησί το οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω επί δύο χρόνια, από το 2007 μέχρι το 2009. Βλέπω ανάμεσά σας φίλους δημοσιογράφους με τους οποίους συνεργαστήκαμε άριστα αυτά τα χρόνια.


Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την παρουσία τους τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον κ. Γιάννη Γιαννέλλη και τον Δήμαρχο Λέσβου, τον κ. Σπύρο Γαληνό, αλλά και τα στελέχη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, γιατί η επίσκεψή μου έχει χαρακτήρα πρώτα απ’ όλα υπηρεσιακό ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά παράλληλα επισκέπτομαι το νησί και ως πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, του Κινήματος που είναι αυτή τη στιγμή στην Κυβέρνηση ως κυβερνητικός εταίρος. Θα απαντήσουμε, λοιπόν, στις ερωτήσεις και με τις δύο ιδιότητες.


Κατ’ αρχήν, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισκέπτομαι τις Μονάδες του νησιού, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Θέλω να πω ότι το ηθικό βρίσκεται σε άριστο επίπεδο. Οι πρωτοβουλίες που πήραμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης της ευθύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ενισχυθούν οι Μονάδες στην παραμεθόριο, στον Έβρο και τα νησιά, έχουν αποδώσει. Ήδη, με τις καινούργιες σειρές κατάταξης, θα βρισκόμαστε πλέον για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, στη δύναμη που απαιτείται από τον σχεδιασμό.


Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κοινωνία της Μυτιλήνης για τη φιλοξενία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Αξιωματικών, των Υπαξιωματικών και ιδιαιτέρως των Οπλιτών, γιατί πράγματι αντιμετωπίζονται σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Διαβεβαίωσα το προσωπικό για την εγγύηση την οποία δίνει αυτή η Κυβέρνηση όσον αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων - γιατί ακούγονται και διάφορα πράγματα – ότι δεν πρόκειται να θιχτεί από οποιεσδήποτε απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και από τις τελευταίες συμφωνίες.


Δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Διαβεβαίωσα ιδιαίτερα τους Υπαξιωματικούς ΕΠΟΠ, αλλά και τους Αξιωματικούς ότι δεν θα υπάρξει και καμία επίπτωση στους μισθούς και τις συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ίσα – ίσα, θα διεκδικήσουμε να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση των οφειλομένων προς τα στελέχη από τις επιπτώσεις τις οποίες δημιούργησαν τα προηγούμενα μνημόνια. Τα ποσά δε αυτά, με τη Στρατιωτική Ηγεσία, τα έχουμε αποδεσμεύσει προς το Υπουργείο Οικονομικών και το κράτος έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Η τελευταία συμφωνία προβλέπει μείωση των δαπανών σε σχέση με την πώληση αμυντικού υλικού. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί τα 100 εκατομμύρια ευρώ του 2015, από παλιό αμυντικό υλικό το οποίο έχει ήδη πωληθεί και τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια για τα επόμενα χρόνια έχουν εξασφαλιστεί από τέτοιου είδους υλικό, όπως βλήματα τα οποία βρίσκονται προ της λήξεώς τους από την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς.


Θέλω ακόμα να πω ότι είμαι υπερήφανος για την αποτελεσματικότητα των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων. Προχθές από φυλάκιο εδώ στη Μυτιλήνη εντοπίστηκε η είσοδος διακινητή με ταχύπλοο - με jet ski - που αντιμετωπίστηκε από το Λιμενικό Σώμα.


Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις τοπικές αρχές, τον Δήμαρχο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία για όλη αυτή την προσπάθεια που έχουν καταβάλει σε σχέση με το τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό με την παράνομη είσοδο μεταναστών στο νησί.


Είναι πρωτοφανές το φαινόμενο αυτό. Έχουμε 90.000 εισόδους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, όσος δηλαδή είναι ο πληθυσμός της Μυτιλήνης. Πρόκειται για αύξηση 1566%. Το φαινόμενο αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην τοπική κοινωνία και για αυτό πραγματοποίησα μία συνάντηση με τους τοπικούς φορείς παρουσία του Ταξιάρχου της Ελληνικής Αστυνομίας, του Αρχιπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος και του Λιμενάρχη, του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου.


Για το θέμα αυτό θέλω να πω ότι η θέση μου στην Κυβέρνηση, αλλά και ως προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ήταν από την αρχή ίδια, ότι δηλαδή δεν πρέπει να παραμένουν μετανάστες ή πρόσφυγες στα νησιά μας ούτε μία μέρα. Θα πρέπει άμεσα να μετακινούνται με πλοία, τα οποία θα καλύπτουν το τόξο από την Κω προς τη Σάμο, καλύπτοντας και τη Λέρο, αλλά και τις βραχονησίδες από τις οποίες έχουμε είσοδο μεταναστών, τη Χίο, τις Οινούσες και τη Μυτιλήνη, με σκοπό να γίνεται εντός των πλοίων η καταγραφή των μεταναστών και των προσφύγων, να δίνονται τα πιστοποιητικά που θα τους παρέχουν τη δυνατότατα να ταξιδέψουν εντός των πλοίων, για να μην επηρεάζουν με την παραμονή τους τον τουρισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει πληγεί όχι όσον αφορά τον αριθμό των τουριστών, αλλά περισσότερο σε οικονομικό αποτέλεσμα και από την οικονομική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας.


Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να πω ότι αυτή η λύση έγινε αποδεκτή. Ήδη, με απόφαση της Κυβέρνησης, το πρώτο πλοίο, το «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο απέπλευσε από την Κω, παρότι δεν ικανοποίησε τις ανάγκες του συνόλου της Μυτιλήνης, μετέφερε περίπου 2.000 μετανάστες. Πιστεύω, όμως, ότι πρέπει άμεσα να ενισχυθεί η μεταφορά των μεταναστών τουλάχιστον με άλλα δύο πλοία. Το ένα πλοίο που γνωρίζω ότι είναι διαθέσιμο είναι το «Κρήτη Ι» ή το «Κρήτη ΙΙ» από την ίδια εταιρεία και πιστεύω ότι πρέπει να ενταχθεί ένα ακόμα πλοίο, έστω και με την έννοια της λειτουργίας ως μόνιμου σταθμού δηλαδή ένα πλοίο που ίσως να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει τη μεταφορά, αλλά να λειτουργεί ως σταθμός για την καταγραφή των μεταναστών και των προσφύγων.


Και - γιατί όχι – θα πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα - με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - να κινητοποιηθούν και τα πλοία της ΝΕΛ τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν ακινητοποιηθεί λόγω μη καταβολής χρημάτων προς τους εργαζόμενους. Θέλω να πω ότι είμαι δίπλα στους εργαζόμενους και στους ναυτεργάτες της ΝΕΛ οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους.


Χαίρομαι που οι μη κυβερνητικές οργανώσεις συμφώνησαν με αυτή την πρόταση, όπως συμφώνησαν ο Δήμαρχος και η Περιφέρεια. Θα επιδιώξω στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στην Κυβέρνηση αυτή η πρόταση να υλοποιηθεί. Θέλω να σας πω ότι πριν λίγη ώρα ενημερώθηκα ότι χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Ναυτιλίας να υπογράψει την έκτακτη δρομολόγηση πλοίων και την πληρωμή τους και πιστεύω ότι αυτό θα δώσει τη λύση στο τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε.

Θέλω να διατυπώσω την πάγια άποψή μου - τη γνωρίζετε εδώ και πολλά χρόνια - ότι η δημιουργία σταθμών φιλοξενίας στο νησί όχι απλώς δεν βοηθά, αλλά ενισχύει το πρόβλημα, διότι δυστυχώς υπάρχει ο διάδρομος επικοινωνίας με την απέναντι πλευρά. Θέλω, τώρα, κλείνοντας και περνώντας στις ερωτήσεις, να θέσω στη διάθεσή σας ακόμα ένα υλικό, το οποίο πιστεύω ότι είναι αρκετά χρήσιμο και θα ζητήσω από τα τοπικά μέσα της Μυτιλήνης να το προβάλλετε, είναι πρώτα ένα βίντεο το οποίο αποδεικνύει ότι οι τουρκικές ακταιωροί της ακτοφυλακής όχι απλώς δεν αποτρέπουν τη διακίνηση των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά τη διευκολύνουν. Και θέλω να θυμίσω στους παλαιότερους δημοσιογράφους - βλέπω ότι είστε όλοι υγιείς και δυνατοί - ότι αυτό γινόταν και στο παρελθόν και αυτό ήταν που σταμάτησε ουσιαστικά με τη μεγάλη επιχείρηση που είχαμε κάνει τότε και τη σύλληψη των διακινητών.


Πιστεύω ακόμα ότι είναι χρήσιμο να δείξουμε προς τη διεθνή κοινή γνώμη - γιατί τα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης είναι εδώ - φωτογραφίες που είναι στη διάθεσή σας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι ταξιδιωτικά γραφεία στην απέναντι πλευρά και ιδιαίτερα στη Σμύρνη προμηθεύουν τους πρόσφυγες μετανάστες με όλο εκείνο το υλικό που είναι χρήσιμο για να περάσουν στην απέναντι πλευρά. Έχω φωτογραφίες που τους δείχνουν μέσα σε σκάφη με εξωλέμβιες μηχανές. Τους δίνουν σωσίβια και βάρκες έτοιμες από ταξιδιωτικό γραφείο, πληρώνοντας τα ναύλα, εντός 20 ωρών, για την παράνομη διακίνηση.

Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία, αποδεδειγμένα πλέον, όχι απλώς δεν σέβεται την συνθήκη επαναπροώθησης, αλλά αντίθετα διευκολύνει τους παράνομους διακινητές ανθρώπων. Και αυτό τη φέρνει πλέον σε θέση να κριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από το ΝΑΤΟ, όπου εμείς θα θέσουμε θέμα στην επόμενη άτυπη Σύνοδο Υπουργών, που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Σεπτεμβρίου.


Θα ζητήσω δε από τον Επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο, την άμεση παρέμβαση για το θέμα αυτό και να ξεκαθαρίσουμε - επειδή ακούστηκαν αρκετά τις τελευταίες ημέρες - μίλησαν κάποιοι για αποτροπή εισόδου. Αποτροπή εισόδου δεν γίνεται. Τι σημαίνει αποτροπή εισόδου; Αποτροπή εισόδου σημαίνει ότι θα πρέπει ένας στρατιώτης ή ένας Υπαξιωματικός να ανοίξει πυρ για να αποτρέψει την είσοδο μετανάστη στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα αποτρέψει την είσοδο ενός μικρού παιδιού ή μιας εγκύου γυναίκας. Κανείς Έλληνας στρατιώτης δεν μπορεί ποτέ να ανοίξει πυρ σε ένα ανήλικο ή σε άμαχο πληθυσμό. Κανένας Έλληνας αξιωματικός δεν μπορεί να διατάξει τέτοιου είδους επιχείρηση.

Άρα αυτοί που μιλούν για αποτροπή, θα πρέπει να ξανασκεφθούν τη λέξη αυτή. Τέτοιου είδους αποτροπή δεν μπορούν να κάνουν, ούτε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ούτε το Λιμενικό Σώμα. Αποτροπή θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν από την απέναντι πλευρά εφαρμόζονταν οι διεθνείς και οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παίρνει επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την «ευρωπαϊκή» της ολοκλήρωση. Αυτό βέβαια την ώρα που συνεχίζει να σκοτώνει άμαχους στα κουρδικά χωριά. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, εγώ βρίσκομαι εδώ στο νησί τρεις ημέρες. Μέσα σε λίγες μέρες έχω δει 1.800 να έχουν καταγραφεί την πρώτη ημέρα που ήρθα, 2.700 τη δεύτερη ημέρα και νομίζω ότι σήμερα έχουν καταγραφεί 2.100. Είδα μπροστά μου, μέσα σε 20 λεπτά, τρία δρομολόγια - δεν μιλάω για αποτροπή, ούτε παρεμπόδιση - είδα τρία δρομολόγια στην Σκάλα Συκαμιάς, αν το λέω σωστά, είδα μία γαλάζια παραλία να είναι πορτοκαλί από τα σωσίβια και είδα και ένα «νεκροταφείο» με βάρκες, που σημαίνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε πολύ μεγάλη εισροή μεταναστών, προσφύγων, όπως θέλετε πείτε το.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, έχει μια διαφορά. Οι πρόσφυγες είναι άλλο πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω πολύ καλά, για αυτό και οι Σύροι έφυγαν πολύ πιο γρήγορα από ότι οι άλλοι μετανάστες, γιατί έχουν το πραγματικό πρόβλημα. Δεν είδα πουθενά, λοιπόν, ούτε Αστυνομία, ούτε Λιμενικό, ήδη στις Σκάλες Συκαμιάς, το χωριό που σας ανέφερα, οι άνθρωποι έχουν επαναστατήσει, γιατί τους βρίσκουν στα σπίτια τους, είναι τουλάχιστον 45 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν από εκεί στη Μυτιλήνη, οι εικόνες που βλέπουμε είναι τριτοκοσμικές. Δεν είδα, λοιπόν, σε αυτήν την ώρα που έμεινα εκεί ούτε έναν αστυνομικό, ούτε έναν λιμενικό, γιατί στον στρατό, προς Θεού, δεν αναφέρομαι. Εάν υπήρχε μία παρουσία, τίποτε άλλο, θα υπήρχε αυτή η αποτροπή τουλάχιστον και θα μπορούσε να είναι εντελώς αναίμακτη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω, οι οδηγίες που παίρνουν από τους διακινητές είναι σαφείς. Με το που εμφανίζεται το Λιμενικό Σώμα εντός των εθνικών χωρικών υδάτων μετατρέπουν την επιχείρηση παράνομης εισόδου σε επιχείρηση ένοπλης διάσωσης. Πάμε να δούμε εκεί τι δυνατότητες υπάρχουν. Καταρχήν, όταν βρίσκεται άνθρωπος στη θάλασσα και κινδυνεύει η ζωή του, υπάρχει κατεύθυνση - και αυτό το κάνουμε και λόγω της ελληνικής ναυτοσύνης - να τον διασώσεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε άνθρωπο στη θάλασσα.


Δεύτερον, ας πούμε ότι στο πλαίσιο της αποτροπής, στην οριογραμμή, εμφανιζόταν το πλοίο του Λιμενικού Σώματος, όπου έκανε την επιχείρηση αποτροπής, δηλαδή για να τους πει «σταματήστε εδώ». Εκείνη την ώρα σκίζουν τη βάρκα, πέφτουν στη θάλασσα και κολυμπούν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εκεί, λοιπόν, υπάρχουν δύο δυνατότητες: είτε θα κάνει το Λιμενικό Σώμα την έρευνα και τη διάσωση είτε θα τους αφήσει εκεί, όπου τότε θα περιμένουν την τουρκική Ακτοφυλακή, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, να κάνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όπου θα καταγράψει την εντός εισαγωγικών ανικανότητα της Ελλάδος να κάνει έρευνα και διάσωση στα δικά της εσωτερικά ύδατα, την οποία πρέπει να κάνει η Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά είμαστε «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είμαστε «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Επειδή υπήρξα και πολιτικός προϊστάμενος του Λιμενικού Σώματος, τα περισσότερα από τα παιδιά που βρίσκονται στα πλωτά και στο Λιμεναρχείο τους ξέρω  προσωπικά. Τα παιδιά αυτά έχουν υπερβεί τις δυνατότητές τους και μάλιστα  -θέλω να σας πω- ότι έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση είναι πέρα των ορίων τους. Είναι εργαζόμενοι των 750 -800 ευρώ, κάνουν τεράστιο αγώνα να διασώσουν ζωές. Πάνε στο σπίτι τους και έχουν ψώρα, έχουν ηπατίτιδα Γ, δεν έχουν όλοι εμβολιαστεί όπως θα έπρεπε.

Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία το Λιμενικό Σώμα και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μαζί με το δήμο και την Περιφέρεια έχουν διαθέσει όλα τα μέσα τα οποία έχουν στη Μυτιλήνη για να γίνονται δρομολόγια από τον Μανταμάδο προς τα κάτω  και από τη νότια πλευρά της Μυτιλήνης προς εδώ για να γίνεται η μεταφορά των μεταναστών. Ο αριθμός των μεταναστών  που αυτή τη στιγμή διακινούνται είναι πέρα των δυνατοτήτων όλης της δύναμης του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Θέλω βέβαια να σας πω ότι έχουν βγει μεταθέσεις ενίσχυσης του Λιμενικού και της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή. Όσοι όμως και να έρθουν δεν επαρκούν.

Οι αριθμοί που σας δίνω αυτή τη στιγμή είναι του Στρατού. Τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2015 είχαμε 90.240 παράνομες εισόδους μόνο στη Λέσβο. Οι κάτοικοι λένε για 92.000. Έχουμε δηλαδή τον πληθυσμό όλου του νησιού να έχει μπει μέσα σε ενάμισι μήνα στο νησί. Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι διαχειρίσιμοι. Όσες δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού και να υπήρχαν, το πρόβλημα δεν είναι διαχειρίσιμο. Και πάλι καλά που με την ψυχραιμία την οποία έχουν και την προσπάθεια την οποία καταβάλλουν μαζί με τους κατοίκους των νησιών μας αντιμετωπίζουν το φαινόμενο αυτό.

Εδώ, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, έχουμε διακινητές. Σας διαβεβαιώνω ότι οι αρχές και οι Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο. Δεν μπορούμε, όμως, να αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών. Αν τα πλοία είναι εδώ και τους στέλνουμε κατευθείαν από το νησί προς τη χερσαία Ελλάδα και στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού τους δίνουμε τα έγγραφα, τα οποία χρειάζονται - ιδίως στους πρόσφυγες - για να πηγαίνουν σε άλλους τόπους, είναι η μόνη προσωρινή λύση την οποία μπορούμε να δώσουμε.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Από πότε πιστεύετε ότι θα γίνει αυτό; Γιατί μιλάμε για δέκα χιλιάδες κόσμο που είναι εδώ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χθες το βράδυ έγινε το πρώτο δρομολόγιο. Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου υπέγραψε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη δυνατότητα μίσθωσης πλοίων. Ελπίζω και θα πιέσω και εγώ με όλες τις δυνάμεις που έχω από σήμερα και τις επόμενες ώρες να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Θέλω να σας πω δε, ότι θα πρέπει να συνδυαστεί αυτό σε όλο το Αιγαίο για να μην έχουμε μονομερείς πιέσεις. Έχουμε και εμείς θέματα σε στρατιωτικές περιοχές. Αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα στρατόπεδο οι στρατιώτες έχουν ένα σύνθημα και ένα παρασύνθημα. Και δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν αυτός που έρχεται είναι πολίτης ή ένοπλος εισβολέας. Εκεί, λοιπόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε αυτές τις περιοχές και να σταματήσουμε τη διακίνηση των παράνομων που μπαίνουν μέσα. Αλλά η πολιτική που ακολουθούν από απέναντι είναι πλέον μια πολιτική η οποία θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα. Και δεν είναι θέμα ελληνικό, είναι θέμα ευρωπαϊκό.

Εγώ αυτό που ζητώ από δω, από τη Μυτιλήνη, είναι την άμεση ενεργοποίηση, πρώτα - πρώτα, του κ. Αβραμόπουλου ως επιτρόπου για να μπορέσουμε να πάρουμε άμεση χρηματοδότηση. Ένα πλοίο την ημέρα κοστίζει γύρω στις 30.000 ευρώ. Μπορούν να δοθούν άμεσα τα χρήματα αυτά, να μπουν τα πλοία και υπάρχουν πλοία. Ήδη, εγώ γνωρίζω τέσσερα πλοία τα οποία μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Και βεβαίως όσο περνάει ο καιρός, που θα μειώνεται η τουριστική κίνηση, αυτό θα μπορέσει να κινηθεί ακόμα περισσότερο. Όμως, το θέμα της εισόδου είναι ένα θέμα που αφορά δύο εκατομμύρια υποψήφιους μετανάστες που βρίσκονται στην απέναντι όχθη. Πρέπει να αντιμετωπισθεί επειγόντως. Με μέτρα στις χώρες τους, με τη δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να γυρίζουν στις εστίες τους και να παραμείνουν εκεί. Δεν μπορούμε με αποτροπές να λύσουμε το θέμα

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Για ποιο λόγο κ. Υπουργέ υπάρχει η ανάγκη χρηματοδότησης των πλοίων, όταν οι επιβάτες που μετακινούνται για παράδειγμα στον Πειραιά πληρώνουν εισιτήριο και μάλιστα χθες πληροφορηθήκαμε ότι το πληρώνουν και με «καπέλο» 25%. Η ΑΝΕΚ, η διαχειρίστρια ιδιοκτήτρια του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος» επέβαλε τιμή εισιτηρίου 60 ευρώ το άτομο, αντί για 47 που είναι η τιμή της οικονομικής θέσης και επέβαλε ολόκληρο εισιτήριο 60 ευρώ σε όλα τα παιδιά άνω των δύο ετών, όταν παιδιά έως πέντε ετών μετακινούνται δωρεάν και τα παιδιά ηλικίας από πέντε έως και δέκα ετών πληρώνουν μισό εισιτήριο. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο υπάρχει με την ανοχή του κράτους αυτός ο μαυραγοριτισμός.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν συμβαίνει αυτό, γιατί και εγώ έχω καταγγελίες ότι πωλούν νερά με 3,5 ευρώ, θα πρέπει άμεσα να παρέμβουν οι αρχές.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ EΛΛΗΝΕΣ θα κατέβουμε αυτόνομοι στις εκλογές με τη δέσμευση, όπως το ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Φλαμπουράρη, αλλά και τις συνομιλίες που είχα με τον κ. Τσίπρα, ότι μετά τις εκλογές θα συνεργαστούμε ξανά με το ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου