Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Με επίσκεψη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Κύπρο ο Αλ. Τσίπρας


Το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου(ΕΛΔΥΚ) ήταν ο τελευταίος σταθμός της μονοήμερης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Λευκωσία. Μιλώντας στους αξιωματικούς και οπλίτες της Δύναμης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΛΔΥΚ «είναι ταγμένη να υπερασπίζεται στην Κύπρο, τις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης στη βάση του διεθνούς δικαίου». Επίσης, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπηρετούν σε μια χώρα όπως η Κύπρος, της οποίας όλοι γνωρίζουν τη σημασία και εξέφρασε ικανοποίηση για το αξιόμαχο της Δύναμης.

Τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη και τον πρέσβη της Ελλάδος Βασίλη Παπαϊωάννου, υποδέχθηκε ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχης Εμανουήλ Θεοδώρου, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

Ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ ξενάγησε τον πρωθυπουργό στο μουσείο της Δύναμης και αναφέρθηκε στην ιστορία της από το 1960, με την υπογραφή της Συνθήκης Ζυρίχης- Λονδίνου, έως σήμερα.

Το κόστος της ΕΛΔΥΚ σε ανθρώπινες απώλειες κατά την τουρκική εισβολή, ήταν σαράντα επτά πεσόντες αξιωματικοί και οπλίτες και πενήντα οχτώ αγνοούμενοι.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απότισε φόρο τιμής στους Ελλαδίτες και Κύπριους πεσόντες στο στρατιωτικό κοιμητήριο «Τύμβος» Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσε στεφάνι. Εκεί συνομίλησε με συγγενείς αγνοουμένων, τους οποίους διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί και σε διεθνή φόρουμ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των προσφιλών τους προσώπων. Ο πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τους συγγενείς των αγνοουμένων λέγοντας τους: «Έχετε την αγάπη και τη συμπαράστασή μας».


Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε νωρίτερα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται θαμμένοι και οι Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Τούρκων εισβολέων το καλοκαίρι του 1974.








Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου