Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ Σ.Ε.Α.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940-41


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - ιστορικό αφιέρωμα στους άταφους Έλληνες ήρωες του έπους 1940-41 την Τετάρτη 24/10/2018 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου VOLOS PALACE, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας. Κεντρικός ομιλητής ο Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το έπος 1940-41 κ. Γεώργιος Σούρλας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των πολιτικών - πολιτειακών και  όλων των στρατιωτικών αρχών του νομού, αλλά και του Διοικητού της 1ης Στρατιάς, ο Δκτής της 4 ΜΕ Σχης (ΠΒ) κ. Ζάχος Π., καθώς και με ιδιαίτερη χαρά παρέστησαν Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί έπειτα από πρωτοβουλία του Δκτή της 32 ΤΑΞΠΝ Ταξχου κ. Ε. Παπαδόπουλου, ο επίτιμος πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ν Μαγνησίας κ.Μαργαρίτης Δουμουσιάρης, o Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας κ. Αδάμος Μουζουρής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Μαγνησίας Ταξίαρχος (ε.α) κ. Τοσιλιάνης Γ.  πολλοί συγγενείς πεσόντων πολεμιστών κατά το έπος 1940-41, πολλά μέλη του Συνδέσμου μας με τις οικογένειές τους και πλήθος κόσμου.
Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπρόεδρος κ. Β. Σιαφάκας ο οποίος και καλωσόρισε του καλεσμένους. Την τελετή άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Εφ. Ταγματάρχης (ΠΖ) κ. Κων/νος Καραδήμας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό και την σημασία της εκδήλωσης αυτής καθώς και το χρέος μας ως Έλληνες να τιμούμε με κάθε τρόπο τους Έλληνες ήρωες πεσόντες πολεμιστές που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Γ. Σούρλα που αμέσως αποδέχθηκε την πρόταση του Προέδρου και του Δ.Σ. του Συνδέσμου για να μιλήσει για το αρκετά επίκαιρο ζήτημα των άταφων νεκρών ηρώων πολεμιστών στην Β. Ήπειρο και τα νεότερα στοιχεία που υπάρχουν.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το χρονικό του έπους 1940-41.
Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Γεώργιος Σούρλας, Πρόεδρος της Ένωσης Πεσόντων θυμάτων ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο καίριο αυτό ζήτημα κάνοντας μια ιστορική αναδρομή του θέματος, δηλ. ποια ήταν η αφορμή που ξεκίνησε, ο αγώνας που έδωσε εδώ και 13 χρόνια, τις συγκινητικές στιγμές που βίωσε όλον αυτό το καιρό, τις δυσκολίες, αλλά και την ανακούφιση για την δικαίωση που πήρε όλος αυτός ο αγώνας.
Ο Σ.Ε.ΑΝ Μαγνησίας τίμησε με την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση του Συνδέσμου, το αργυρούν μετάλλιο μετά διπλώματος τον 102 ετών κ. Δημήτριο Κάλμπαρη, έναν από τους λίγους εναπομείναντες πολεμιστές, για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του στην Πατρίδα και την προάσπιση του Υψώματος 731, ο οποίος με πολλή συγκίνηση παρέλαβε την τιμητική διάκριση και παίρνοντας το λόγο μπροστά στο κοινό με τρεμάμενη φωνή όλο συγκίνηση, αναφέρθηκε για τις κακουχίες και τα τις όσες δυσκολίες βίωσε στη δίνη του πολέμου και πολύ περισσότερο στο ύψωμα 731, βλέποντας τους περισσότερους συμπολεμιστές του να σκοτώνονται δίπλα του.
Επίσης τιμήθηκε στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Σούρλας, πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής, π. Υπουργός και Πρόεδρος της Ένωσης Πεσόντων Θυμάτων κατά το έπος 1940-41, που με τους συνεχείς και επίμονους αγώνες του για 13 χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εθνικής εκκρεμότητας. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των πεσόντων και από την χορωδία ακούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος. Στο χώρο της αίθουσας υπήρχε έκθεση ενθυμημάτων από τον Σύνδεσμό μας με στρατιωτικές στολές και είδη ενδιαίτησης αξιωματικών του 1940-41, καθώς και έκθεση στρατιωτικού γραμματοσήμου. 
Το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης άνοιξε το χορωδιακό και ορχηστρικό τμήμα υπό την Δνση της κας Αγγελικής Κοντοπούλου και με τραγούδια του έπους 1940 και στη συνέχεια έκλεισε με το Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού & Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βόλου υπό την Δνση του κ. Τριαντάφυλλου Γκογκινούδη με χορούς από την Ήπειρο εισπράττοντας & οι δύο φορείς το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού για την εξαιρετική τους παρουσίαση.
Το Δ.Σ. τους ευχαριστεί θερμά για την αγαστή συνεργασία
να συμμετάσχουν στην κατά κοινή ομολογία όλων των παρευρισκομένων εξαιρετική αυτή εκδήλωση, που ήταν ένα μικρό πρόσφορο στις ηρωικές αυτές ψυχές των ανθρώπων που αγωνίστηκαν με ιδανικά για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Επίσης ευχαριστίες στον Έφεδρο Αξιωματικό π. Γεώργιο Αναγνωστούλη  για την παραχώρηση της συλλογής στρατιωτικού γραμματοσήμου για τις ανάγκες της εκδήλωσης.











































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου