Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Διακλαδική Διοίκηση

Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων



DDED 1 copyΔεν είναι… γρίνια αλλά απλή παρατήρηση. Μας πήρε σχεδόν δώδεκα χρόνια από την αρχική εξαγγελία αλλά τελικά αποκτήσαμε Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) που έχει πλέον  -αρχική- υπόσταση από  χθες Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013  με την απονομή Θυρεού από τον  Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό  Μιχαήλ Κωσταράκο, σε τελετή που  πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».
Έτσι, με την απονομή του εμβλήματος, που φέρει το ρητό «Φοβού τους Δαναούς», εμφανίστηκε και επίσημα η νέα διοίκηση που δημιουργήθηκε κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) με υπουργική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου και  σκοπό τη υποβοήθηση διεξαγωγής διακλαδικών ειδικών επιχειρήσεων.
DDED 4 copyΗ ΔΔΕΕ θα διοικείται από ανώτατο αξιωματικό με βαθμό ταξιάρχου και θα  υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ κάτω από αυτή θα βρίσκονται σχηματισμοί και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και των τριών κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων της Ζ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ ΜΑΚ), του Ειδικού  Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), των ομάδων της Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου, της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) της ΠΑ κ.ά.
DDED 2 copyΗ σύσταση της διοίκησης θέτει επιτέλους το σαφές πλαίσιο κάτω από το οποίο θα διεξάγονται διακλαδικές ειδικές επιχειρήσεις, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο από την «ομίχλη» που υπήρχε και εκμεταλλευόντουσαν κατά καιρούς και οι κλάδοι  και που ελπίζεται ότι πέραν  του επιχειρησιακού κομματιού και της συνεπαγόμενης εκπαίδευσης, θα επεκταθεί μελλοντικά και σε άλλους τομείς όπως ο εξοπλισμός.
DDED 3 copyΠάντως, έστω και με τόση καθυστέρηση, το πρώτο και μεγάλο βήμα έγινε,  ανοίγοντας την προοπτική μεγιστοποίησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων μέσω των συνεργειών των κλάδων και μονάδων στο  ενιαίο περιβάλλον επιχειρησιακής δράσης. Από την άλλη οι ελλείψεις μέσων είναι μεγάλες και οι καιροί δύσκολοι για να καλυφθούν.  Χωρίς καμιά διάθεση… λιβανίσματος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι σε μεγάλο βαθμό έργο του νυν ΑΓΕΕΘΑ που πρεσβεύει την  θέση ότι υπό το παρόν δυσμενές κλίμα για περαιτέρω ενίσχυση της ισχύος των ΕΔ με νέα μέσα, την «διαφορά» για ένα μεγάλο φάσμα σεναρίων κρίσης μπορεί να κάνει μια μικρή δύναμη στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου