Όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη το 1912 από τον Ελληνικό Στρατό, περιήλθε στην κυριότητά του και εγκαταστάθηκαν σε αυτό στρατιωτικές μονάδες. Ύστερα από μία περίοδο αχρησίας, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου αποφάσισε να στεγάσει εδώ το Πολεμικό Μουσείο της πόλης ως παράρτημα της Θεσσαλονίκης.
Οι εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής του άρχισαν το 1993. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2000.
Στο Μουσείο μας υποδέχθηκε ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου όπου και ανταλλάξαμε αναμνηστικές πλακέτες και στη συνέχεια μας πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από το προσωπικό του Μουσείου σε όλους τους χώρους του. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε προθήκες με σπάνια έγραφα, στολές, συλλογές όπλων και ξιφών, κ.λ.π
Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Αντιτορπιλικό Α/Τ "ΒΕΛΟΣ", όπου μας περίμενε ο Κυβερνήτης και το Επιτελείο του ο οποίος μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους του πλοίου.
Το «Κίνημα του Ναυτικού» και η διαφυγή του Α/Τ ΒΕΛΟΣ στην Ιταλία.Τις ημέρες αυτές θυμόμαστε και τιμούμε την επέτειο του «Κινήματος του Ναυτικού» και την διαφυγή του Α/Τ ΒΕΛΟΣ στην Ιταλία. Σύντομο ιστορικό: Κατά την διάρκεια της Δικτατορίας (1967 – 1974), το Πολεμικό Ναυτικό προέβη σε πολλές αντιδικτατορικές κινήσεις, με διάφορες μορφές και διακυμάνσεις, οι σημαντικότερες εκ των οποίων ήταν, η επί 5 χρόνια οργάνωση του «Κινήματος του Ναυτικού» και η διαφυγή του Α/Τ ΒΕΛΟΣ στην Ιταλία.
Στη συνέχεια όλοι μαζί γευματίσαμε σε εστιατόριο στην περιοχή "ΛΑΔΑΔΙΚΑ" και περπατήσαμε στα σοκάκια της.
Αφού απολαύσαμε στη συνέχεια το καφέ μας στην παραλία της Θεσσαλονίκης πήραμε το δρόμο της επιστροφής με τις καλλίτερες εντυπώσεις από όλους τους συμμετέχοντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου