Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΦΕΔΡΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΤΟΥ 1974 & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ κ. ΑΔΑΜΟΥ ΜΟΥΖΟΥΡΗ



    Με ευκαιρία την τραγωδία του πραξικοπήματος στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, σας παραθέτουμε άρθρο του Προέδρου της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας Εφέδρου Αξιωματικού και πολεμιστή στα γεγονότα του 1974 κ. Αδάμου Μουζουρή.

 Αγαπητά Μέλη και Φίλοι,  
   
 Η Τουρκία που πάντα καιροφυλακτούσε, μετά προδοτικό πραξικόπημα, εισέβαλε στην Κύπρο  το  Σάββατο της 20ης Ιουλίου 1974. Η Τουρκία με την εισβολή και τις χιλιάδες νεκρούς και τους 1619 αιχμαλώτους πολέμου, έθεσε σε εφαρμογή τις  προμελετημένες ενέργειές της, τις προσχεδιασμένες αυθαιρεσίες του εγκλήματός της, που στο σύνολο συγκλίνουν στην προώθηση και υλοποίηση των προκαθορισμένων στόχων της. Ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους 200.000 ελληνοκύπριους. Μετέφερε και εγκατέστησε στα σκλαβωμένα χωριά και στις πόλεις μας χιλιάδες έποικους.

    Οργάνωσε και πραγματοποίησε τη συστηματική κατάστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και γενικά κάθε στοιχείου που θύμιζε και μαρτυρούσε την ελληνική ταυτότητα της σκλαβωμένης γης μας. Παραμόρφωσε το πρόσωπο των κατεχομένων εδαφών μας, γκρέμισε τις εκκλησίες  και τα μοναστήρια μας, σύλησε τα μνημεία του πανάρχαιου πολιτισμού μας, και μετέβαλε τεχνητά το δημογραφικό χαρακτήρα του τόπου μας, με την   εγκατάσταση  εποίκων  από  την  Ανατολία, που  σήμερα είναι  και  η  πλειοψηφία  στις κατεχόμενες  περιοχές.

      Το 1974 είχαμε μια Τραγωδία!  Έγινε μια Τραγωδία και Κάθαρση δεν έγινε! Έτσι δεν ήρθε και η Λύτρωση! Η Μητρόπολη οφείλει να θυμάται ότι η Δημοκρατία δεν ήρθε και πάλι το 1974 στην Ελλάδα μας αναίμακτα, όπως και κάποιοι πολιτικοί ανερυθρίαστα διατείνονται, αλλά μέσα από την τραγωδία της Κύπρου, και μέσα από το αίμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) και των Καταδρομέων που πέταξαν με τα  «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» το ξημέρωμα  της 22ης  Ιουλίου 1974.

Αγαπητά Μέλη και Φίλοι,

    Μνημονεύουμε Παιδικούς Αδελφικούς Φίλους, Συνοδοι-πόρους και Συμπολεμιστές, που παρά την προδοσία, αρνούμενοι να παραδώσουν αμαχητί την πατρίδα, πολέμησαν και έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των βαρβάρων Τούρκων εισβολέων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του  1974, και έγιναν  βράχοι στον γκρεμό για να κρατιέται η αξιοπρέπεια και η τιμή του Έθνους και να μην γκρεμίζεται!

   Μνημονεύουμε  Συμπολεμιστές των οποίων μετά από 40 – 46  χρόνια, ενταφιάζουμε τα «λείψανα - οστά» των. Συμπολεμιστών που έγιναν Φάροι και φωτίζουν το δρόμο της Αξιοπρέπειας, της Τιμής και του Χρέους!!! Μνημονεύουμε Συμπολεμιστές των οποίων  η θυσία  είναι το Συμβόλαιο του Λαού μας με την Ιστορία. Παραχάραξη της ιστορίας και ανοιχτή πληγή στην καρδιά μας είναι η τούρκικη σημαία στο σώμα του Πενταδά-κτυλου 

  Οι Σύγχρονοι Ήρωες της Κυπριακής Τραγωδίας με τον ηρωισμό τους έστησαν Τρόπαια Μίμησης για τις νέες γενιές!  Σημείο αναφοράς των μεγάλων διαχρονικών αξιών: δημοκρατία, εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, συνεργασία, αξιοπρέπεια, .. Αξίες διαχρονικές που λάμπρυναν και κόσμησαν τον Ελληνισμό.

    Κάποιοι δεν Ξεχνούν! Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε! Για τούτο Τους μνημονεύουμε αλλά και καταθέτουμε το Χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη θυσία των Παιδικών Αδελφικών Φίλων, Συνοδοιπόρων και Συμπολεμιστών,  στήνοντας Τρόπαιο – Μνημείο και εδώ στην Πόλη μας, το Βόλο,  γιατί εκεί που ορίζονται σπουδαία Έπαθλα εκεί  υπάρχουν  και οι Άριστοι – Χρηστοί   Πολίτες.

    Με τη συνείδηση να ξαγρυπνά και ακούγοντας το άγγελμά τους:  «την Κατεχόμενη Γη  μας δεν την αναπολούμε την Νοσταλγούμε», καταθέτουμε την αποφασιστικότητα μας ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για Λύση και όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και με  τη δυναμική της Λύσης  χωρίς το στρατό κατοχής (Αττίλα), χωρίς τα συρματοπλέγματα και χωρίς Εγγυήτριες Δυνάμεις, πιστεύουμε ότι είναι η ώρα  να  (επανα) τοποθετηθούμε  για μια  Λύση, Δίκαιη, Βιώσιμη και Λειτουργική, για το καλό όλων μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μια τέτοια Λύση είναι μόνο αυτή που θα προνοεί και θα διαφυλάττει το Ενιαίο, Κυρίαρχο (μια ιθαγένεια) και Ανεξάρτητο  της  Κυπριακής  Δημοκρατίας. Λύση σύμφωνη  με  τις αρχές  του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του  Ο.Η.Ε., της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και των αρχών της Ε.Ε. Λύση που  δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους  να ζήσουν ειρηνικά, Με ελευθερία Διακίνησης, Εγκατάστασης και Ιδιοκτησίας για όλους από την Κερύνεια μέχρι τη Λεμεσό και από την Πάφο ίσαμε τον Απόστολο Ανδρέα (Καρπασία).    

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κυπρίων την Κυριακή 19  Ιουλίου 2020 στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης (Αλυκές – Βόλου), μετά τη Θεία Λειτουργία, θα τελέσουμε  Μνημόσυνο για να τιμήσουμε τη Θυσία των Ηρώων της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, που έπεσαν για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την Εδαφική Ακεραιότητα της Κύπρου κατά τη Βάρβαρη Τουρκική Εισβολή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του  1974.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στους αδελφούς μας Κυπρίους γιατί μας δένουν πολλά στοιχεία κοινά σε όλους του αγώνες του Έθνους μας. Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη αδελφοποίηση του Συνδέσμου μας με τον Σ.Ε.Α.Ν Λεμεσού Κύπρου το 2017 μία κίνηση συμβολική που μέχρι τώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα κοινά ιδανικά που διακατέχουν τους δύο Σ.Ε.Α.Ν.
Τιμή και δόξα στους πεσόντες ήρωες του 1974 στην Κύπρο. Ας μείνουν αθάνατοι στην μνήμη μας και ας αποτελέσουν παράδειγμα σε όλους μας!

  
Το αεροσκάφος NORATLAS που βρίσκεται στον τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία



Πεσόντες ήρωες στρατιωτικοί κατά την τουρκική εισβολή του 1974



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου