Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Α.Ν.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ



Πραγματοποιήθηκε στις 25/10/2019 με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας, στο κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ», για να τιμηθεί η ιστορική επέτειος του ΟΧΙ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ηλίας Κοτρίδης Ανχης ε.α., ερευνητής μάχης οχυρών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : « Οχυρό Ρούπελ: 6-10 Απριλίου 1941-Εκεί που λύγισε το ατσάλι». Μέσα από την ομιλία του αυτή μας ανέλυσε όλα τα ιστορικά  γεγονότα της εποχής, της προετοιμασίας των Ελλήνων στα οχυρά, τις δυνάμεις που υπήρχαν εντός και εκτός των οχυρών, τις αβυσσαλέες  και άκαρπες προσπάθειες των Γερμανών να πολιορκήσουν το οχυρό, την ηρωικότητα των Ελλήνων των οχυρών που ήταν αποφασισμένοι να μην παραδώσουν σπιθαμής ελληνικού εδάφους αλλά και κατάληψης των οχυρών. Η όλη εισήγησή του ήταν διανθισμένη από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος από τα γερμανικά αρχεία. Συγκινημένος και ο ίδιος ανέφερε στο κοινό γράμμα στρατιώτη του οχυρού προς τη μητέρα του που έγραφε μεταξύ άλλων ότι μαχόμαστε κάθε μέρα με νύχια και δόντια αλλά δεν θα αφήσουμε να περάσουν στο οχυρό. Λίγο πριν την συνθηκολόγηση έπεσε νεκρός από γερμανικά πυρά.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο μέρη το πρώτο ήταν χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΕΑΝ Μαγνησίας, Εφ. Ταγματάρχη (ΠΖ) κ. Κων/νου Καραδήμα, μετά η ομιλία του κ. Κοτρίδη Ηλία. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου απένειμε στον συγγραφέα και ερευνητή κ. Κοτρίδη Ηλία τιμητική πλακέτα με τον θυρεό του Συνδέσμου μας σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του ερευνητικού και συγγραφικού του έργου, προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος επί πολλά χρόνια για να φέρει στο φώς άγνωστε πτυχές των μαχών στα Οχυρά Ρούπελ.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων αυτών των παλληκαριών που έπεσαν το έπος 1940-41 και ο εθνικός μας ύμνος από την καλλίφωνη χορωδία του πολιτιστικού & αθλητικού συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βόλου με χοράρχη την κα Αγγελική Κοντοπούλου, που απέδωσαν στην συνέχεια με τον καλλίτερο τρόπο επετειακά τραγούδια του 1940, συνοδεία ακορντεόν με τον κ. Βαινά Κων/νο και μπουζούκι τον κ. Τυφλίτη Δημήτριο.Τέλος στην εκδήλωση χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας μας το καταξιωμένο χορευτικό συγκρότημα του ανωτέρω συλλόγου Αγ. Γεωργίου Βόλου με χοροδιδασκάλους τους κ. Τριαντάφυλλο και Μαρίας Γκογκινούδη, που επισφράγισαν με τον καλλίτερο τρόπο την επετειακή μας εκδήλωση.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δημηριάδος και Αλμυρού π. Απόστολος  Θάνος, εκπρόσωπος του Βουλευτή Μαγνησίας κ. Μπουκώρου,κα Μαρία Διούδη, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Βόλου Ταξίαρχος κ. Π. Κορδούλης ο οποίος εκπροσώπησε και τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς, ο Ταγματάρχης (ΠΖ) κ. Κώστας Δημήτριος Δντής της Λ.Α.Φ. Βόλου, o κ. Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και Δημοτικός Σύμβουλος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Τ.Ε. βόλου κ. Κυριάκος Αβραμίδης, η εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Βόλου Ανθυποπλόιαρχος κα Βοτζάκη Ασημίνα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας κ. Αδάμος Μουζουρής, Μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Π.Ε. Μαγνησίας, πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, απόστρατοι αξιωματικοί, μέλη του Σ.Ε.Α.Ν Μαγνησίας και πλήθος κόσμου.
Μηνύματα για την εκδήλωση απέστειλαν η βουλευτής ΝΔ κα Ζέττα Μακρή και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Αικ. Παπανάτσιου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ευχαριστεί θερμά όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τον ομιλητή μας Ανχη ε.α κ. Ηλία Κοτρίδη και το χορωδιακό και χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βόλου για την άψογη εμφάνιση και διάνθιση της εκδήλωσης του Συνδέσμου μας. Τέλος όλο το Δ. Σ του Συνδέσμου μας για την επιτυχή προετοιμασία και εκτέλεση του προγράμματος της εκδήλωσης.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου