Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Ταυτοποιούν τα οστά των Ηρώων που έπεσαν στην Αλβανία το 1940-41

Ταυτοποιούν τα οστά των Ηρώων που έπεσαν στην Αλβανία το 1940-41

7.996 συνολικά έλληνες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες, έμειναν για πάντα στα βουνά της Αλβανίας, περιμένοντας "καρτερικά" για δεκαετίες την επαναφορά στην Πατρίδα, αυτή τη φορά για μια κανονικά ταφή, για λίγο λιβάνι και λίγο θυμίαμα από τους συγγενείς τους...

.7996 συνολικά Έλληνες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες, έμειναν για πάντα στα βουνά της Αλβανίας, περιμένοντας "καρτερικά" για δεκαετίες την επαναφορά στην Πατρίδα, αυτή τη φορά για μια κανονικά ταφή, για λίγο λιβάνι και λίγο θυμίαμα από τους συγγενείς τους...
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης
Στις 22 Ιανουαρίου 2018 άρχισαν από την περιοχή Dragot (Tεπελένι) Αλβανίας, οι εργα­σίες αναζήτησης, εκταφής, προσδιορισμού της ταυτότητας και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικώνσε πο­λεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο - Ιταλικού πολέ­μου 1940 - 41.
7.996 συνολικά έλληνες ΑξιωματικοίΥπαξιωματικοί και Οπλίτεςέμειναν για πάντα στα βουνά της Αλβανίαςπεριμένοντας "καρτερικά" για δεκαετίες την επαναφορά στην Πατρίδααυτή τη φορά για μια κανονικά ταφή, για λίγο λιβάνι και λίγο θυμίαμα από τους συγγενείς τους... Ανάμεσά τους και 920 Κρήτες πεσόντες, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπηρετούσαν στα τρία Συντάγματα της Mεραρχίας ΚρητώνΑυτοί οι Ήρωες έμειναν για πάντα θαμμένοι  στην Αλβανία, ενώ οι υπόλοιποιπεσόντες (μέχρι να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 1.147 νεκρών Κρητών που έπεσανστις επιχειρήσειςείχαν ενταφιαστεί εντός της Ελλάδαςκαθώς είχαν μεταφερθεί στα Νοσοκομεία της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Αθήνας κλπ, οπότε ήταν δυνατή η ταυτοποίηση και η κανονική ταφή τους.
Στο defenceline.gr, μίλησε ο Σμηναγός ε.α. Μιχάλης Πολυμιάδης, ο οποίος πριν από αρκετά χρόνιαξεκίνησε να βρει τα οστά του παππού του, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην ΑλβανίαΜετά από πολύχρονες προσπάθειεςταξίδια στην Αλβανία (σε περιόδους όπου δεν υπήρχε η διακρατική συμφωνία) ο εντοπισμός των οστών τόσο του ίδιου, όσο και άλλων πεσόντων που είχαν καταγωγή από τη Μυτιλήνηέφερε τους πρώτους στρατιώτες κοντά με τους συγγενείς τους!
"Είχα πεσόντα στο Έπος του 1940-1941 και έβαλα σκοπό της ζωής μου να εντοπίσω τα οστά του. Πήγαστην Αλβανίαμαζί με μεταφραστέςεντόπισα το σημείο που έπεσε και που ήταν θαμμένοςόμως οι τάφοιήταν ανοικτοίΕκεί  ενημερωθήκαμε, ότί τα οστά Ελλήνων πεσόντωνείχαν μεταφερθεί μέσα σε κασελάκιασε εκκλησίες της Κορυτσάς, του Πόγραδετς και αλλούπροκειμένου να θυμιάζονται και να λειτουργούνταιαπό τους ιερείςΣτις περιπτώσεις αυτές αν και όλα τα κασελάκια έγγραφαν την ένδειξη "Άγνωστος ΈλληναςΣτρατιώτης", υπήρχαν τα στοιχεία και οι συντεταγμένες όπου είχαν ανευρεθεί και εκταφιαστεί τα οστά"αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πολυμιάδης, ο οποίος στη συνέχειαπροσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίεςτου ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίεςμπορούν να απευθύνονται στον κ. Πολυμιάδη, στα τηλέφωνα 6983505856 και 2682029710.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκταφές που γίνονται αυτή την περίοδο στην Αλβανίαγίνονται στις περιοχές όπου έπεσαν οι Κρήτες στρατιώτες, οι οποίοι υπηρετούσαν στην V Μεραρχία καθώς αυτή επιχείρησε γύρω από την Κλεισούρα και το ΤεπελένιΣύμφωνα με τον κ. Πολυμιάδηείναι βέβαιο πως ανάμεσα στα οστά που έχουν εντοπιστεί, θα υπάρχουν και των πολεμιστών της Κρήτης, που έμειναν για πάντα στα πεδία των μαχών.
Η διακρατική συμφωνία
Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ, οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας καθώς και των συμφωνηθέντων στις 20 Δεκεμβρίου 2017 από τη Μεικτή Ε­πιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Η υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών, απαιτεί τη λήψη 2 δειγμάτων αίματος από τους ενδιαφερόμενους εν ζωή συγγενείς των πεσόντων και ειδικότερα 1 δείγμα­τος από τη μητρική «γραμμή» και 1 δείγματος από την πατρική «γραμμή», ως εξής:
-Από τη μητρική «γραμμή»
-Από αδελφό/ή του πεσόντα ο οποίος/α να προέρχεται από την ίδια μητέρα.
-Από παιδί της αδελφής του πεσόντα (ανιψιός-ανιψιά).
-Από παιδί (αγόρι-κορίτσι) της εξαδέλφης του πεσόντος, της οποίας η μητέρα να είναι αδελφή της μητέρας του πεσόντος.
-Από παιδί της κόρης της αδελφής του πεσόντος.
-Από την πατρική «γραμμή»
-Από αδελφό του πεσόντος ο οποίος να προέρχεται από τον ίδιο πατέρα.
Από υιό του πεσόντος
Από υιό του αδελφού του πεσόντος (ανιψιός).
Από εξάδελφο του πεσόντος (υιός του αδελφού του πατέρα του) ή από τον υιό του ως άνω εξαδέλφου του.
Τα δείγματα αίματος απαιτείται να τοποθετηθούν σε σωληνάρια προπυλενίου με αντιπηκτικό παράγοντα EDTA (γενική αίματος) και θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται με ενυπόγραφη συγκατάθεση των συγγενών των πεσόντων. Υπόδειγμα εντύπου παροχής συγκατάθεσης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα ΓΕΕΘΑ. Για περισσότερες πληροφορίες επί της διαδικασίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνο 210-7494749 του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών / Κέντρο Μοριακής Βιολογίας (κος Παν. Μενούνος).
Για την απαιτούμενη αιμοληψία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυν­θούν αδαπάνως στα παρακάτω στρατιωτικά νοσοκομεία-υγειονομικές μονάδες:
-Ν. Αττικής: 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών-417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ)-414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων-Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ)-251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ).
-424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (Ν. Θεσσαλονί­κης).
-Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (Ν. Χανίων).
-404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας.
-411 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Τρίπολης.
-212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (Ν. Ξάνθης).
-216 - 219 Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (Ν. Έβρου).
-88 Τάγμα Υγειονομικού (Ν. Λήμνος).
-98 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Λέσβος).
-96 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Χίος).
-79 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Σάμος).
-80 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Κως).
-95 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Ρόδος).
Εναλλακτικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν σε οιοδήποτε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο από το οποίο θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη αιμοληψία και τα δείγματα θα αποσταλούν (μέσω courier) στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών / Κέντρο Μοριακής Βιολογίας (Λεωφ. Μεσογείων 138 και Κατεχάκη, Τ.Κ.11525). Στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα επιβαρυν­θούν το ανάλογο κόστος.
Για τα οστά τα οποία ανευρίσκονται και καθοιονδήποτε τρόπο καθίσταται εφικτή η αναγνώρισή τους, θα ενημερώνονται από την αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ οι συγγενείς / απόγονοι του πεσόντα.
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 6573274 - 6575020 της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Β1), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

401 ΓΣΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΡΙΑΚΉΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Ε.Δ. ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210-7494749 
ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ (Δειγματοληψία που έγινε εκτός του Κέντρου Μοριακής Βιολογίας Ε.Δ.) 
Υπογράφοντας το έντυπο αυτό, εξουσιοδοτώ να μου αφαιρεθεί μικρή ποσότητα αίματος (περίπου 3 κ. εκ.). Εξ όσων γνωρίζω, η αφαίρεση της πιο πάνω ποσότητας αίματος δε θα μου προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Γνωρίζω ότι το αίμα μου θα αποθηκευτεί σε ειδική τράπεζα και, αν απαιτηθεί, το γενετικό μου υλικό θα διαφυλαχθεί και θα καταχωρηθεί στο Κέντρο Μοριακής Βιολογίας Ε.Δ.. Το γενετικό μου υλικό θα χρησιμοποιηθεί μόνο για εξειδικευμένες αναλύσεις που θα έχουν ως στόχο τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων ή/και την αναγνώριση της ταυτότητας των λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων, ανάλογα με το τι ισχύει για τη δική μου περίπτωση. Τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων που θα γίνουν θα καταχωρούνται σε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπιστευτικά μόνο από το προσωπικό του Κέντρου και του αντίστοιχου Επιτελείου για τους παραπάνω σκοπούς. Τα συμπεράσματα θα κοινοποιηθούν σε εμένα από εξουσιοδοτημένα άτομα του ΓΕΣ. 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:....... ΕΠΩΝΥΜΟ:…….. ΟΝΟΜΑ:. ................... ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ:... Α.Τ......................................................... ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: EMAIL:.................................................. ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΓΟΝΕΩΝ:. ... ............................... . ................. ΥΠΟΓΡΑΦΗ:……… ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ/ΠΕΣΟΝΤΑ……. Ο αγνοούμενος/πεσών ήταν ...................... ....................... ..... ........................... ........... (συμπληρώνεται η ακριβής συγγένεια μεταξύ του ατόμου που δίδει το αίμα και του αγνοούμενου/πεσόντα). Στοιχεία του ατόμου που διενήργησε την αιμοληψία: ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ


Αγαπητά μέλη του Συνδέσμου μας, λάβαμε την παρακάτω επιστολή του Σμηναγού ε.α. κ. Πολυμιάδη Μιχαήλ και παρακαλούμε όπως βοηθήσετε εάν γνωρίζετε φυσικά στο εθνικής σημασίας έργο προς εύρεση συγγενών των Ηρώων που έπεσαν στην Β. Ήπειρο και δεν τους έχουν βρει ή ταυτοποιήσει ακόμα.

ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΙΜΑΤΟΣ 3cc.ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΛΕΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (DNA) Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ THN YΠΑΡΧΟΥΣΑ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ…
Η ΡΟΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:O ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΘΑ ΕΡΧΕΤΕ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΟΥ-ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΓΝΩΡΙΣΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ-.ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΩ ΜΕ email η ΦΑΞ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ.  ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΘΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΕ ΦΑΞ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ .ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ 401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΛΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ….<<ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΟΤΑΝ Η ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΟΤΗ>>.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ
ΣΜΗΝΑΓΟΣ ε.α. ΠΟΛΥΜΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ,
ΤΗΛ..6983505856…ΣΤΑΘΕΡΟ 26820 29710


Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210-6573274 και 210-6575020 της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου