Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ολοήμερη επίσκεψη του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας στα Κανάλια-Κερασιά- Λίμνη Κάρλα


Την Κυριακή 7/5/2107 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά κοινή ομολογία των παρευρισκομένων μελών η επιμορφωτική επίσκεψη του Συνδέσμου μας στη Λίμνη Κάρλα, Κανάλια Κερασιά. 
Ξεκινήσαμε το πρωί της Κυριακής έξω από το γραφείο του Συνδέσμου μας με πρώτο σταθμό την Λίμνη Κάρλα στο νοτιότερο σημείο της πίσω από το 304 ΠΕΒ. Μαζί μας ήταν ως αρχηγός αποστολής το μέλος μας και πρόεδρος του ΚΕΜΕΒΟ, δικηγόρος κ. Σωτήριος Γκανάτσιος ο οποίος μας ξενάγησε στο σημείο αυτό της λίμνης κάνοντας μιαν ενημέρωση για την κατασκευή της και τα είδη πανίδας που υπάρχουν στην λίμνη και γύρω από αυτή. Είδαμε τα φράγματα τους ταμιευτήρες το σημείο που παραπόταμος του Πηνειού φέρνει νερά στην λίμνη για να γεμίσει και πολλά άλλα.
Παρήγορο ήταν που αντικρίσαμε πολλούς πελαργούς στην περιοχή να πετάνε και άλλοι να κάθονται στις φωλιές να μεγαλώνουν τα μικρά τους, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει άφθονη τροφή να βρουν και να παραμείνουν στην περιοχή.
Συνεχίσαμε στον επόμενο σταθμό μας που ήταν η χριστιανική εκκλησία του Αγίου Νικολάου έξω από τα Κανάλια, κτίσμα του 13-14 αιώνα μ,χ και η οποία ύστερα από πολλά χρόνια ανακατασκευάστηκε και τώρα παραμένει ένα κόσμημα στην περιοχή και δέχεται πολλούς επισκέπτες που καμαρώνουν το εξαίσιο έργο της αναστήλωσης και τις απίθανες αγιογραφίες που κοσμούν το ναό εσωτερικά.
Τελέσαμε δε μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα τρισάγιο στην μνήμη των τεθνεώντων εφέδρων αξιωματικών του Συνδέσμου μας, από τον εφημέριο του ναού π. Αθανάσιο Σκοπιανό ο οποίος από την πρώτη στιγμή μας περίμενε και μας ενημέρωσε για την ιστορία και τους αγώνες μέχρι να ανακατασκευαστεί ο ναός. Στον π. Αθανάσιο ο πρόεδρος μας απένειμε έπαινο για τη συμβολή του στους αγώνες αυτούς και την φιλοξενία και ενημέρωση προς τα μέλη μας.
Συνεχίσαμε για τα Κανάλια όπου ξαποστάσαμε στην πλατεία του χωριού για λίγο κάτω από τις μουριές της πλατείας και απολαύσαμε τη δροσιά τους πίνοντας ένα αναψυκτικό. Την παρέα μας επισκέφθηκε και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καναλίων κ. Κλεάνθης Μπεφάνης και μας καλωσόρισε στο χωριό και στην περιοχή. Ο πρόεδρός μας του παρέδωσε έπαινο του Συνδέσμου μας για τις πολύτιμη προσφορά του και τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Σύνδεσμό μας, μιας και είναι αυτός που επιτρέπει στο μέλος μας κ. Λιάκο Βασίλειο να καταθέτει στεφάνι  στο Ηρώον του χωριού στις μεγάλες εθνικές εορτές και μας χορηγεί και δάφνινο στέφανο για το σκοπό αυτό.
Με τα πόδια κατηφορίσαμε για το Μουσείο Λιμναίου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας στα Κανάλια όπου αποτελεί ένα φάρο πολιτισμού, ιστορικής καταγραφής  και επιστημονικής τεκμηρίωσης της λίμνης. Εκεί μας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Σωτήρης Γκανάτσιος με τον κ. Βασίλη Λιάκο, μέλος κι αυτός του Συνδέσμου μας και ξεναγός του Μουσείου όπου μας ενημέρωσε αναλυτικά προβάλλοντας σχετικό ντοκιμαντέρ και παρουσίαση από την δημιουργία της λίμνης προϊστορικά και μετά, τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε γύρω από αυτή κατά την διάρκεια των χρόνων και πώς αυτή αποτέλεσε σημείο αναφοράς και δημιουργίας πολιτισμού, κοινωνικής ζωής, βιοποριστικού είδους επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής μέχρι και τις μέρες μας.Αξιόλογη δουλειά, μεθοδική, επιστημονικά τεκμηριωμένη, το μουσείο αποτυπώνει μια μικρογραφία της περιοχής με όλη της την ιστορία σε λίγα τετραγωνικά και που ο επισκέπτης μαθαίνει σε λίγες ώρες πώς ήταν και πώς ζούσαν οι κάτοικοι της.
Σπουδαία δουλειά, άξια να την επισκεφτεί κανείς για να γνωρίσει και να δει από κοντά τα επιτεύγματά τους. Αφού για πολύ ώρα περιηγηθήκαμε στους χώρους του στο τέλος ο κ. Γκανάτσιος ευχαρίστησε το Σύνδεσμό μας που επισκέφθηκε το μουσείο και δώρησε αναμνηστικό έπαινο για την επίσκεψή μας. Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ κ. Κ. Καραδήμας ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή και την ενημέρωση τα δύο μέλη μας και υπεύθυνους του Μουσείου και τους απένειμε έπαινο για την εξαιρετική δουλειά που επιτελούν στο Μουσείο και για την υποδοχή και ενημέρωση που μας έκαναν.
Τελευταίος σταθμός για φαγητό η Άνω Κερασιά που μέσα σε ένα παχύ ίσκιο των δέντρων στην πλατεία του χωριού απολαύσαμε το φαγητό μας. Ικανοποιημένοι από την ολοήμερη αυτή ξενάγηση στην περιοχή επιστρέψαμε στο Βόλο γεμάτοι συναισθημάτων και εικόνων.
Ευχαριστούμε θερμά τον π. Αθανάσιο Σκοπιανό, τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Καναλίων κ. Κλεάνθη Μπεφάνη, τον κ. Γκανάτσιο Σωτήρη, πρόεδρο του ΚΕΜΕΒΟ, τον Βασίλη Λιάκο για την οργάνωση και βοήθεια για την επιτυχή διοργάνωση της επίσκεψής μας στην περιοχή. 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου