Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Αξιολόγηση της εκδρομής του ΣΕΑΝ Μαγνησίας στην Β. Ήπειρο 23-25/9/2016


Με πολλές, ανεξίτηλες και συνάμα συγκινησιακά φορτισμένες αναμνήσεις επέστρεψαν τα μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας από το ιστορικό οδοιπορικό που πραγματοποίησαν στην γη που πολέμησαν, θυσιάστηκαν και πέρασαν στην αιωνιότητα χιλιάδες Ελλήνων Ηρώων που έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών στα βουνά της Β. Ηπείρου και πάντα με την αμέριστη φροντίδα και ΔΜ του γραφείου τουρισμού VIS TRAVEL.

Το οδοιπορικό μας ξεκίνησε φεύγοντας από το Βόλο την Παρασκευή το πρωί, με απώτερο προορισμό τη βάση μας, που ήταν οι Άγιοι Σαράντα στην Αλβανία. Με ενδιάμεσες στάσεις στη Καλαμπάκα και στα Ιωάννινα περάσαμε τα ελληνοαλβανικά σύνορα μέσω του συνοριακού φυλακίου Μαυροματίου και καταλήξαμε στους Αγίους Σαράντα, ονομασία που πήρε από τον βυζαντινό ναό των Αγίων Σαράντα, του οποίου τα ερείπια σώζονται στο λόφο πάνω από την πόλη. Το λεωφορείο γεμάτο από μέλη του ΣΕΑΝ Μαγνησίας και τις οικογένειές τους.

Μετά από μια πολύωρη διαδρομή καταλήξαμε σε ένα πολύ όμορφο παραλιακό ξενοδοχείο το οποίο αντίκρυζε απέναντι του το νησί της Κέρκυρας. Πρώτη μας απογευματινή εξόρμηση η αρχαία πόλη του Βουθρωτού η οποία χρονολογείται από τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Ιερό του Ασκληπιού μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος, υδροβιότοπο στο κέντρο της λιμνοθάλασσας.

Το πρωί της δεύτερης ημέρας ξεκινήσαμε με προορισμό τη Χιμάρα περιοχή με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό. Επισκεφθήκαμε την εκκλησία των Αγίων Πάντων, την οποία έκτισε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και το ελληνικό σχολείο. Στην επιστροφή μας το απόγευμα ανηφορίσαμε για το Κάστρο του Λεκούρση στο ψηλότερο σημείο έξω από τους Αγίους Σαράντα με καταπληκτική περιμετρική θέα. Στην επιστροφή μας περιηγηθήκαμε στους δρόμους της πόλης και καταλήξαμε στον Ι.Ν. Αγίων Σαράντα που βρίσκεται μέσα στην πόλη όπου παρακολουθήσαμε τον εσπερινό. Συγκίνηση μας προκάλεσε η συμμετοχή ορισμένων μελών μας στην χορεία των ιεροψαλτών που απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τον κανόνα του εσπερινού, με αποτέλεσμα ο ιερέας του ναού στο τέλος να μας ευχαριστήσει και να μας καλωσορίσει με πολύ ευγενικά και κολακευτικά λόγια.

Την τρίτη και τελευταία μέρα επισκεφθήκαμε τα ελληνόφωνα χωριά της Δρόπολης και το κεφαλοχώρι της την Δερβιτσάνη, όπου εκκλησιαστήκαμε Κυριακή πρωί στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου. Όλοι οι κάτοικοι στο δρόμο μιλούσαν ελληνικά και μας καλωσόρισαν απ΄ όπου περνούσαμε.
Το Αργυρόκαστρο, πόλη-προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, με πληθυσμό 30.000 κατοίκων, είχε σειρά στο πρόγραμμά μας. Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από το 2005. Δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε και το ομώνυμο κάστρο του με καταπληκτική θέα το Αργυρόκαστρο και την γύρω περιοχή και φιλοξενεί στο εσωτερικό του απομεινάρια κανονιών, τανκς, από τον Α΄& Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Βόλτα κάναμε στα παλιά σοκάκια της πόλης όπου πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντυ Ράμα μιλούσε στο κέντρο της πόλης στους κατοίκους του Αργυρόκαστρου.

Αφού γευματίσαμε στις Περιαχάτες επόμενος και τελευταίος σταθμός στην Β. Ήπειρο το ιστορικό χωριό Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Εκεί αναπαύονται 57 Έλληνες πολεμιστές. Είναι η στιγμή που όλοι περιμέναμε και η συγκινησιακή φόρτιση αντικρύζοντάς το ήταν μεγάλη. Μας περίμενε ο ιερέας του χωριού, όπου τελέσαμε τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων Ελλήνων, μπροστά στο μνημείο που είναι στημένο στην αυλή του νεκροταφείου. Στη συνέχεια το μέλος του ΣΕΑΝ Αλέξανδρος Κωστήρας, δάσκαλος, απάγγειλε συγκινητικότατο λόγο προς τους ήρωές που έδωσαν το αίμα τους. Η φόρτιση είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της για όλους τους παρευρισκόμενους που δεν μπορούσαν να κρύψουν τα δάκρυά τους.
Μετά ο Πρόεδρος μας κ. Κων/νος Καραδήμας  κατέθεσε δάφνινο στεφάνι εκ μέρους όλων των μελών του ΣΕΑΝ Μαγνησίας στο μνημείο και αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους απαγγέλθηκε ο Εθνικός μας Ύμνος. Ο επιστάτης του νεκροταφείου μας ενημέρωσε σχετικά με την ιστορία που διαδραματίστηκε στην περιοχή το 1940 και μας ξενάγησε στους τάφους των Ηρώων μας.
Με όλες αυτές τις αναμνήσεις αφήσαμε την γη που πότισαν με το αίμα τους χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες στον πόλεμο του 1940 και αφού περάσαμε την Κακαβιά κατευθυνθήκαμε στα Γιάννενα κι από κει στην Καλαμπάκα για να φθάσουμε στον προορισμό μας γύρω στα μεσάνυχτα.

Πολλές οι εμπειρίες, πολλές οι εικόνες, μεγάλη η συγκίνηση, πολλά τα συναισθήματα που αποκομίσαμε από τη τριήμερη αυτή εκδρομή.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη που μας συνόδεψαν στην προσκυνηματική αυτή εκδρομή του Συνδέσμου μας, τον οδηγό και τον ξεναγό μας που μας διαφώτισαν καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής, για την υπομονή και την επαγγελματικότητά τους καθώς και το γραφείο τουρισμού VIS TRAVEL, για την διοργάνωση της εκδρομής.

Για τα μέλη μας που δεν πρόλαβαν να έρθουν στην εκδρομή αυτή τους ενημερώνουμε ότι το ίδιο γραφείο πραγματοποιεί την ίδια εκδρομή (28-29-30/10 - τριήμερη) με μια ακόμη διανυκτέρευση στην Αυλώνα  και επίσκεψη την πρώτη ημέρα στις Βουλιαράτες ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, όπου θα δουν όλες τις εκδηλώσεις για τη επέτειο. Πληροφορίες στο VIS TRAVEL (Αντωνοπούλου 3 - Βόλος).


Άποψη της πόλης των Αγίων Σαράντα
 Στον αρχαιολογικό χώρο του ΒουθρωτούΑπό άλλη πλευρά οι Άγιοι Σαράντα

Η εκκλησία των Αγίων Σαράντα

Η πόλη του Αργυρόκαστρου από το κάστρο

Στα σοκάκια του Αργυρόκαστρου

Από τον εσπερινό στην εκκλησία των Αγίων Σαράντα

Η τέλεση τρισάγιου στο Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στις Βουλιαράτες 

Χαιρετισμός στους Ήρωες από τον Δάσκαλο και μέλος του ΣΕΑΝ Μαγνησίας Αλ. Κωστήρα

Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του ΣΕΑΝ Μαγνησίας κ. Κων/νο Καραδήμα

Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το μνημείο των πεσόντων με την σημαία του ΣΕΑΝ ΜαγνησίαςΜαζί με τον επιστάτη του Ε.Σ. Νεκροταφείου στο μέσον


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου