Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Πυρ και... κίνηση στον χιονισμένο Όλυμπο



Του Δημήτρη Βάλλα

Έφοδο στον Όλυμπο για ένα τριήμερο έκαναν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας πάνω από 100 έφεδροι καταδρομείς από δέκα Λέσχες από όλη την Ελλάδα.


Στο στρατόπεδο Παπαρρόδου στο ΚΕΟΑΧ επικράτησε τελικά το αδιαχώρητο καθώς οι εγκαταστάσεις του δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν τόσα άτομα. Όμως οι καταδρομείς δεν... πτοήθηκαν και αρκετοί έστησαν σκηνές και κοιμήθηκαν στο χιόνι.


Συγκεκριμένα οι έφεδροι καταδρομείς με επικεφαλής τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας σχ/η ε.α. Δημήτρη Γεωργάκη και τον αντιπρόεδρο Κατσάγγελο Άγγελο, φιλοξενήθηκαν το προηγούμενο 3ήμερο 15,16 και 17 Ιανουαρίου, στο ΚΕΟΑΧ, στον Όλυμπο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των ορεινών χιονοδρόμων των Ειδικών Δυνάμεων.

Μεταφέροντας μνήμες αλλά και τα όσα έγιναν εκεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Γεωργάκης θα μας πει:

«Στη μεγάλη αυτή καταδρομική συγκέντρωση ζωντάνεψαν μνήμες από το παρελθόν από τη συνυπηρέτηση όλων των εκπαιδευομένων κατά τη διάρκεια της θητείας των σε Μονάδες των καταδρομών και το καταδρομικό πνεύμα που επικράτησε το τριήμερο της εκπαίδευσης, ανέβασε το ηθικό όλων μας, γιατί το περίφημο καταδρομικό πνεύμα όπως δημιουργείται στις Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων είναι ζητούμενο στη σημερινή εποχή.

Όλοι όσοι υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις, συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς και διαπνέονται από ισχυρό πνεύμα Μονάδος, που καλλιεργείται σ΄αυτές , μέσα από τις αξίες της φιλοπατρίας, της αυτοθυσίας , του αλτρουισμού, της ευγενούς άμιλλας, του σεβασμού, του υψηλού αισθήματος ευθύνης, του ιδρώτα, το ριψοκίνδυνο των αποστολών, άλλα ιδιαίτερα η συλλογική προσπάθεια όλων για την επιτυχή έκβαση των αποστολών, δημιουργούν το περίφημο, «καταδρομικό πνεύμα» που μας διαφοροποιούν από τις άλλες Μονάδες και Όπλα του Ελληνικού Στρατού.

 Επιθυμία μας είναι η διατήρηση αυτού του πνεύματος, «του Καταδρομικού Πνεύματος » και μετά την απόλυση όλων μας από τις Ειδικές Δυνάμεις.

Μέσα σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και αναμνήσεων κόπηκε και η πατροπαράδοτη πίτα των Λεσχών Ειδικών Δυνάμεων της Ομοσπονδίας.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε αντικείμενα όπως είναι:

* Καιρικές συνθήκες – ρουχισμός – διατροφή.

* Χιονοδρομία καταβάσεων.

* Επιβίωση σε χιονοσκεπείς περιοχές – καταλύματα.

* Υγιεινή – κίνηση – χιονοστιβάδες και αναζήτηση ατόμων.

* Στάση σώματος – Τεχνικές βάδισης και πτώσεις στο χιόνι και στον πάγο.

* Διατροφή – διαβίωση – Α! Βοήθειες στο βουνό.

* Εκπαίδευση στην κατασκευή αγκυρώσεων στο χιόνι, κατάβαση με τη

μέθοδο ράπελ και κατασκευή καταλυμάτων ανάγκης (χιονότρυπες).

* Πραγματοποιήθηκε ανάβαση ως την κορυφή Σκολιό σε υψόμετρο 2,904 μέτρα».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΟΑΧ

Το ΚΕΟΑΧ λειτουργούσε από τον χειμώνα του 1950 - 1951 στο Σέλι του Βερμίου μέχρι και το 1960 με τον τίτλο Κέντρο Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων (ΚΕΧ). Το 1960 εγκαταστάθηκε στο σημερινό στρατόπεδο το οποίο ονομάστηκε Στρ/δο «Τ/χη (ΠΒ) Παπαρρόδου Ιωάννη».

Ο ταγματάρχης Γιάννης Παπαρρόδου γεννήθηκε το 1904. Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού ασχολήθηκε με τη χιονοδρομία και ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στους δρόμους αντοχής. Στη δίνη του πολέμου του 1940 δημιούργησε το Τάγμα Χιονοδρόμων του οποίου υπήρξε πρώτος διοικητής. Με την εισβολή των Γερμανών μετατέθηκε σε Μοίρα Πυροβολικού κοντά στο Αργος Ορεστικό. Όταν η Μοίρα του υποχώρησε, μόνος του σε ύψωμα καθυστέρησε τους Γερμανούς οι οποίοι αναγκάσθηκαν να κυκλώσουν το ύψωμα και να πολεμήσουν εναντίον του μόνου Παπαρρόδου.

Ο Παπαρρόδου αρνήθηκε να παραδοθεί και σκοτώθηκε. Οι Γερμανοί τον ενταφίασαν ως ήρωα και ο θάνατός του έγινε θρύλος.
Δείτε περισσότερες φωτό ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου