Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

«Εάν η Ελλάδα προχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον μονομερώς στην ανακήρυξη ΑΟΖ

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Επιβεβαίωση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Υπό άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Ερικ Ρούμπιν.    
Σε αυτή την μυστική και κομβικής σημασίας συνάντηση, συζητήθηκαν πολλά για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο κ. Ρούμπιν επέστησε την προσοχή του κ. Τσίπρα στους κινδύνους ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

«Εάν η Ελλάδα προχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον μονομερώς στην ανακήρυξη ΑΟΖ ή στην περίπτωση που καταθέσει συντεταγμένες και το σχετικό χάρτη με αυτές στον ΟΗΕ, τότε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ πιθανό» φέρεται να είπε επικαλούμενος μάλιστα και την ανησυχία των ΗΠΑ για την έξαρση του εθνικισμού στην περιοχή και τις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για έρευνες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η εν λόγω επειχειρηματολογία του κ. Ρούμπιν αποτελεί πλήρη επιβεβαιώση προγενέστερου ρεπορτάζ του newpost σχετικά με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους που επιχειρούν να βάλουν «φωτιά» στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Όπως είχε γράψει το newpost, oι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας παρακολουθούν όλες τις κινήσεις της Τουρκίας, καθώς φοβούνται ενδεχόµενο ανάφλεξης εν όψει των κινήσεων για τα θαλάσσια δικαιώματα αλλά και τους σχεδιασμούς ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο. Με ψυχραιμία αλλά και µε ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Ελλάδα την κλιμάκωση της έντασης και ειδική ομάδα αναλύει τις πολιτικές δηλώσεις αλλά και τις κινήσεις της Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες το τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε μεγάλο αριθμό παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη!

H ελληνική πλευρά προσπαθεί, όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του το newpost να εκτιμήσει μέχρι που είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι Τούρκοι την κλιμάκωση της έντασης ενόψει και της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Άγκυρα στις 4 - 5 Μαρτίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι το σενάριο των Ιμίων έχουν ανασύρει από το συρτάρι ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία, με το Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι να είναι στους σχεδιασμούς. Η απάντηση των εθνικιστικών κύκλων στην Ελλάδα είναι εισηγήσεις που φτάνουν στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά για μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενόψει της συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου συνεργασίας που θα συγκληθεί στην Άγκυρα στις 5 Μαρτίου με την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού.

Εθνικιστικοί πάντως θύλακες θεωρούν ότι έχουν βρει χώρο και εκμεταλλευόμενοι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επιθυμούν να επιβάλουν «εθνική» ατζέντα στα εδώ και δεκαετίες ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Τι άλλο ειπώθηκε στη συνάντηση Τσίπρα- Ρούμπιν

Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη συνάντηση, που αποτελεί συνέχεια της πρώτης και η οποία είχε ήδη κανονιστεί στις ΗΠΑ, έθεσε εκ νέου προς εξέταση σημαντικά εθνικά ζητήματα, γεγονός που δείχνει σε αυτή η φάση το αμερικανικό ενδιαφέρον προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική που θα ακολουθήσει ως πιθανή κυβέρνηση. Παράλληλα, αναδεικνύει τη ζωηρή ανησυχία των Αμερικανών για την περιοχή, με τις ευρύτερες προεκτάσεις που διαγράφονται στο μέλλον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση επανήλθε προς εξέταση η πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού χρέους περί διαγραφής μέρους του χρέους και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης κατά τα πρότυπα αυτής του Λονδίνου το 1953.

Οι Αμερικανοί συνομιλητές, που βεβαίως δεν χαίρονται με την αύξηση της γερμανικής επιρροής στον ευρωπαϊκό Νότο, επιφυλάχθηκαν, ακούγοντας ξανά τον Αλέξη Τσίπρα να επαναφέρει την πρόταση, κυρίως διότι διατηρούν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον θα ήταν εφικτή μια τέτοια διάσκεψη. Από τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αλέξη Τσίπρα τέθηκε ακόμη το θέμα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τους Αμερικανούς να προτείνουν, μεταξύ άλλων, ως εναλλακτική λύση την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών F-15, προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι η τουρκική αεροπορία δεν διαθέτει αυτό τον τύπο μαχητικών.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου