Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο 2ο ΣΥΑΣ και στο ΚΕΕΔ



Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος εορταστικών επισκέψεων αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό του 2ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού, στην Πάχη Μεγάρων καθώς και με προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στη Ν. Πέραμο. Στην συνέχεια, λαμβάνοντας μέρος σε προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση, συμμετείχε σε θαλάσσιο άλμα αλεξιπτωτιστού από Ε/Π Chinook CH-47D, μαζί με προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
 

 

 

 

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

«Πανέτοιμοι» 15 λεπτά μετά το σήμα κινδύνου




Ρεπορτάζ: ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, Φωτογραφίες: ENRI CANAJ, Μοντάζ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΕΡΤΑΚΗΣ
Βρίσκονται νυχθημερόν, 365 ημέρες τον χρόνο, σε επιφυλακή. Καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά δύσκολα περιστατικά σε αντίξοες συνθήκες. Είτε πρόκειται για διάσωση προσφύγων είτε για διακομιδές ασθενών από ακριτικές περιοχές και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμες ζώνες, οι άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας δηλώνουν «πανέτοιμοι».
Με «ορμητήριο» τη βάση της Ελευσίνας, όπου βρέθηκε η «Κ», το προσωπικό της 384 Μοίρας Ερευνας και Διάσωσης και οι συνάδελφοί τους στην 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών βρίσκονται σε ετοιμότητα 15 λεπτών για την απογείωση, από τη στιγμή που θα λάβουν «σήμα κινδύνου».

«Εμάς μας δίνεται η εντολή από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης που βρίσκεται στον Πειραιά. Τα ελικόπτερα εδρεύουν στην Ελευσίνα και σε τρία νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στη Ρόδο, τη Χίο και τη Λήμνο. Αναλόγως με την περιοχή που υπάρχει περιστατικό, απογειώνεται και το πιο κοντινό ελικόπτερο», εξηγεί στην «Κ» ο αντισμήναρχος Φώτης Λαχουβάρης, διοικητής της 384 Μοίρας Ερευνας και Διάσωσης.

Το πλήρωμα των Super Puma αποτελείται από τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, δύο δύτες διασώστες, έναν μηχανικό, έναν σύνδεσμο του Λιμενικού και έναν γιατρό της Πολεμικής Αεροπορίας. Αν και τα μέλη του πληρώματος έχουν συνηθίσει να ζουν επιχειρησιακά με τον κίνδυνο, ομολογούν ότι φέτος, λόγω της ενίσχυσης των προσφυγικών ροών, το έργο τους έχει γίνει πιο απαιτητικό, πιο σύνθετο.

«Αν κοιτάξουμε τα στατιστικά στοιχεία της μοίρας και των περιστατικών που έχουμε πετάξει, βλέπουμε μια αύξηση σε σχέση με την περυσινή χρονιά ήδη γύρω στο 30%-40%», προσθέτει ο κ. Λαχουβάρης
Αντίπαλος ο καιρός
Ο πιο δύσκολος αντίπαλος σε κάθε επιχείρηση είναι ο καιρός. Καταιγίδες, περιοχές αναταράξεων και μια θάλασσα με 7-8 μποφόρ επηρεάζουν πολύ το ελικόπτερο και μπορούν να κάνουν ακόμα πιο απρόβλεπτη μια αποστολή. Το Super Puma έχει χωρητικότητα περίπου 12 ατόμων, εκτός των μελών του πληρώματος, και στο εσωτερικό του υπάρχει πάντα ένα φορείο και ένας σάκος με ρούχα, πετσέτες και κουβέρτες για τους ναυαγούς.
«Το πιο μεγάλο πρόβλημα ειδικά με τους πρόσφυγες είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός. Μιλάμε για δεκάδες άτομα, τα οποία θα είναι ταυτόχρονα μέσα στο νερό και θα πρέπει να διασωθούν την ίδια στιγμή. Μια άλλη δυσκολία είναι η άγνοιά τους σε σχέση με τη θάλασσα. Αν κάποιος δεν ξέρει κολύμπι, είναι φυσιολογικό να πανικοβληθεί, να χάσει την ψυχραιμία του. Αν δεν έχει και σωσίβιο, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πάρα πολύ δύσκολα», εξηγεί στην «Κ» ο δύτης - διασώστης Γιάννης Γιαννίκος.

Τα εμπόδια, όμως, δεν σταματούν εδώ. Οπως λέει στην «Κ» ο κυβερνήτης των Super Puma σμηναγός Θεοδόσης Σφηναρολάκης, «ο ακριβής υπολογισμός της επάρκειας των καυσίμων παίζει καθοριστικό ρόλο όταν τα μέλη του πληρώματος καλούνται να επέμβουν πολύ μακριά από το αεροδρόμιο ανεφοδιασμού».

Εκτός από τα προβλήματα στις αποστολές, υπάρχουν και περιστατικά που σκορπούν χαρά στα μέλη του πληρώματος. Ο κ. Σφηναρολάκης, που «μετράει» 1.350 ώρες πτήσης, δεν ξεχνά τη μεταφορά εγκύου από τη Σίφνο, η οποία γέννησε τελικά μέσα στο Super Puma με... αποτέλεσμα ο κυβερνήτης να γίνει και ο νονός του παιδιού.

Εξίσου απαιτητικό είναι και το έργο των πληρωμάτων των C-130 καθώς έχουν κληθεί πολλές φορές να πραγματοποιήσουν αποστολές για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, όπως στην περίπτωση του τσουνάμι το 2004, και να απομακρύνουν Ελληνες από εμπόλεμες ζώνες (Λιβύη, Αφγανιστάν, Ιράκ).
Στη Λιβύη
«Ημασταν από τα πρώτα αεροσκάφη που πήγαν στη Λιβύη όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και το στοιχείο της αβεβαιότητας ήταν έντονο, δεν γνωρίζαμε αν ήταν οι κυβερνητικές δυνάμεις ή οι αντίπαλες που ήλεγχαν τα αεροδρόμια στα οποία πηγαίναμε», λέει στην «Κ» ο σμηναγός, κυβερνήτης στα C-130, Νίκος Χρυσανθόπουλος.

Ο αντισμήναρχος διοικητής της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών Γεώργιος Αμουργιανός προσθέτει τις δικές του αναμνήσεις. «Ημασταν αποκομμένοι από παντού, δεν υπήρχαν επικοινωνίες, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε με κανέναν ούτε σε κινητά ούτε δορυφορικά, η κατάσταση στο αεροδρόμιο ήταν επικίνδυνη και χρειάστηκε να περιμένουμε δώδεκα ώρες μέχρι να καταφέρουν να αποδεσμευτούν οι Ελληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην πρεσβεία».
Οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας, εξάλλου, είναι γεννημένοι για τα δύσκολα και, όπως αναφέρει ο δύτης - διασώστης κ. Γιαννίκος, «ο φόβος είναι για να ξεπερνιέται».
Σαν ιπτάμενα «166»
Είναι συχνές οι περιπτώσεις που τα πληρώματα των C-130 αναλαμβάνουν να αναπληρώσουν τα κενά που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών σε ιατρικό προσωπικό – ουσιαστικά γίνονται «ιπτάμενα 166».

«Σε ειρηνική περίοδο συνήθως παραλαμβάνουμε σε κάθε πτήση, και σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, έναν έως δύο ασθενείς από όλη την Ελλάδα για να τους φέρουμε στην Αθήνα, όπου έχουμε τα περισσότερα νοσοκομεία, και σε πολεμική περίοδο μπορούμε να μεταφέρουμε μέχρι 72 επιβάτες με τέσσερις συνοδούς ή 76 ασθενείς με δύο συνοδούς με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του χώρου», εξηγεί στην «Κ» ο επόπτης φόρτωσης, υποσμηναγός Δημήτρης Πατσιώτης. Η ευθύνη της διακομιδής ασθενών είναι μεγάλη και για την επιτυχή έκβασή της «οι συναισθηματισμοί θα πρέπει να μείνουν έξω από το αεροσκάφος».

«Οταν έχουμε αεροδιακομιδές αρκετά σοβαρών περιστατικών και κινδυνεύει η ζωή ανθρώπων, αποφεύγω να έρχομαι σε επαφή με τους ασθενείς, κυρίως όταν πρόκειται για μικρά παιδιά. Μείζον μέλημα είναι να εκτελεστεί η αποστολή με ασφάλεια», συμπληρώνει ο σμηναγός, κυβερνήτης C-130 Νίκος Χρυσανθόπουλος.

Το C-130 είναι το πιο γρήγορο από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τις αεροδιακομιδές ασθενών και διαθέτει συμπιεζόμενη καμπίνα, που σημαίνει ότι μπορεί να παραγάγει ατμοσφαιρική πίεση παρόμοια με αυτή του εδάφους, όταν οι γιατροί το κρίνουν αναγκαίο.
Δείτε σχετικά βίντεο ΕΔΩ 

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Σ.Ε.Α.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ & DVD ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ενημερώνουμε τα μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας ότι ξεκίνησε η διάθεση των φωτογραφιών που προσέφεραν για την έκθεση φωτογραφίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από 16-11-2015 έως και 23-11-2015.

Τα μέλη που έχουν διαθέσει  φωτογραφίες μπορούν να προσέρχονται στο γραφείο μας και να τις παραλαμβάνουν (Δευτέρα-Πέμπτη 6-8 μ.μ.) Πλατεία Προσκόπων Αϊδινίου, Νέα Ιωνία, τηλ. 6980203223

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑΝ Μαγνησίας ετοίμασε ένα DVD που περιλαμβάνει όλη την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης και  τις φωτογραφίες στο χώρο της έκθεσης, ατομικά.
Η διάρκεια του DVD μία ώρα και τριάντα λεπτά.
Η τιμή του είναι στα 10€ και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συνδέσμου μας.

Παρακαλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΕΑΝ να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή.

                         Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑΝ Μαγνησίας

Η επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στην Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο





Το Φυλάκιο της Πλάκας στη Λήμνο  διάλεξε να αναρτήσει ο Πάνος Καμμένος στο Twitter του, με στρατιωτικό μπουφάν παραλλαγής.
Με τον ΑΓΕΕΘΑ και ΑΓΕΣ και τον φαροφύλακα στην Πλάκα της Λήμνου που μας φιλοξένησε σε λίγο στο Υπ.Συμβούλιο
https://pbs.twimg.com/media/CW5YLKpWAAA8FQb.jpg:large
Νυχτερινή επίσκεψη του ΥΕΘΑ  στο Φυλάκιο Πλάκας στη Λήμνο. Ο φάρος που φωτίζει την Ιμβρο
https://pbs.twimg.com/media/CW3F18kWUAA0tPZ.jpg
50
Ο ΥΕΘΑ κοντά στους φύλακες των νησιών μας.
Νυχτερινή επίσκεψη στο ΕΦ του Αη Στράτη
Ο ΥΕΘΑ με τους μαθητές του σχολείου στον Αη Στράτη
43 40 41 42
Φωτο : Vasilis Siriopoulos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Μπορεί η Τουρκία να κλείσει τα Στενά-Τι ορίζει η συνθήκη του Μοντρε;


Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ, διεθνολόγος-στρατηγικός αναλυτής 
Σχετικά με τα Στενά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η Τουρκία να τα κλείσει και μάλιστα για τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία ή την Ουκρανία.

ΟΜΩΣ....
Η υποχρέωσή της να επιτρέπει τη διέλευση υπάρχει μόνο σε καιρό ειρήνης (άρθρο 2 ΜΟΝΤΡΈ). Δεν υπάρχει σε καιρό πολέμου έναντι του αντιπάλου της ή τρίτου που βοηθά την πολεμική προσπάθεια του αντιπάλου της (άρθρο 4). Αυτό για τα εμπορικά πλοία.
Ειδικά για τα πολεμικά πλοία, το άρθρο 21 της Συνθήκης του Μοντρέ (ΣτΜ) λέει ότι: ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΩΡΗΣΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 20 ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΕΙ. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να αρχίσει το τουφεκίδι, οι περιορισμοί επιβάλλονται αν περάσει από το μυαλό των Τούρκων ότι ο ΒΛΑΝΤΙΜΉΡ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡΟΒΙΤΣ τους στραβοκοίταξε. ΣΤΑΡΆΤΑ λΌΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ...
(Σημ.: Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι που ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ έχει μείνει σκοτεινό και αδιευκρίνηστο.. Με την κατάργηση της Κοινωνίας των Εθνών, υπάρχει ένα νομικό κενό, διότι τις αρμοδιότητές της σχετικά με το άρθρο αυτό δεν τις έχει κληρονομήσει αυτόματα ο ΟΗΕ. Η ΚΤΕ υποτίθεται ότι έπρεπε να συμφωνήσει με πλειοψηφία 2/3 ότι όντως η Τουρκία απειλείται πραγματικά. Αμφισβητείται λοιπόν ότι αυτό είναι τώρα αρμοδιότητα των οργάνων του ΟΗΕ. Αλλά και αν είναι, απαιτείται σε δεύτερη φάση και η γνώμη της πλειοψηφίας των χωρών που συνυπέγραψαν τη ΣτΜ, η οποία δεν είναι υποχρεωτικά σύμφωνη με την γνώμη της ΚΤΕ (ή του ΟΗΕ). Δηλαδή μπορούσε η ΚΤΕ να πει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου, αλλά αν οι συνυπογράφοντες δεν έχουν κατά πλειοψηφία την ίδια άποψη, η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα! Και δεν προκύπτει από πουθενά ποιό θα ήταν το αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ. Η ΓΣ ή το ΣΑ; Αν είναι το ΣΑ(ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ) δεν υπάρχει βέτο, η συνθήκη λέει πλειοψηφία 2/3!!! Υπάρχει λοιπόν περιθώριο αυθαιρεσίας για τους Τούρκους, αν το θελήσουν, ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ).ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ...
Τέλος, η Τουρκία μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι περιορισμοί που επέβαλε το 1994 εγκρίθηκαν από τον ΙΜΟ. Οι περιορισμοί αυτοί περιλάμβαναν την υποχρέωση και των εμπορικών πλοίων (τα πολεμικά την είχαν πάντα) να ειδοποιούν τις τουρκικές αρχές (72 ώρες) πριν τη διέλευση, να δεχθούν πιλότο, να μην κάνουν "προσπεράσεις" και άλλους, που έχουν να κάνουν με ειδικούς τύπους πλοίων (πχ πόσα tanker μπορούν να διέρχονται ταυτόχρονα). Αν το πλοίο δεν τηρήσει την ώρα άφιξης που έχει δηλώσει, η Τούρκοι μπορούν να το βάλουν στην ουρά (εξ ου και οι καθυστερήσεις για τις οποίες ωρύονται οι Ρώσοι).
Πρόσφατα έχει προκύψει θέμα με την Ουκρανία, η οποία θέλει να περνούν πλοία με LPG, τα οποία έχουν μεν πολύ καλό safety record, αλλά...μεταφέρουν LPG!!!ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ....
Ο σουλτάνος είναι πονηρός, όπως άλλωστε και ο ΑΙΓΎΠΤΙΟΣ στρατηγός Σίσυ και γι' αυτό ανοίγει διώρυγα, η οποία δεν θα υπόκειται στη συνθήκη του Μοντρέ. Να δούμε τι θα κάνει αφού την φτιάξει.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Σωτήρες δυο παιδιών στο Αιγαίο οι αεροπόροι των Super Puma (VIDEO)


Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βίντεο με διάσωση μεταναστών με ελικόπτερο Super Puma ανοιχτά του Αγαθονησίου. Πρόκειται για το πολύνεκρο ναυάγιο με τους 16 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και αρκετά παιδιά.

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Τι λένε οι πιλότοι που αναχαιτίζουν τα τουρκικά F-16





Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Τελετή Ονομασίας Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών 2015/Δ’ ΕΣΣΟ



Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο Κρήτης, η τελετή ονομασίας των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) της 2015/Δ΄ ΕΣΣΟ.
Συνολικά ονομάστηκαν 79 ΔΕΑ Πεζικού, Ειδικών Δυνάμεων και Οικονομικού, οι οποίοι θα στελεχώσουν Μονάδες και Υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς, καθώς και 90 Ελληνοκύπριοι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί, οι οποίοι θα στελεχώσουν Μονάδες και Υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.
Την τελετή τίμησε με την παρουσία του  ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Το ιατρικό λειτούργημα στην πράξη από δύο γιατρούς


Οι γιατροί «φύλακες άγγελοι» που αρκούνται… σε ένα χαμόγελο


θωμας
Δύο επιστήμονες, λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων, που εξετάζουν άπορους ασθενείς δωρεάν!
Άποροι, ανασφάλιστοι και άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά και αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και μία ιατρική επίσκεψη, επωφελούνται από τις υπηρεσίες της επιστήμης τους που προσφέρουν εθελοντικά ιδιώτες γιατροί.
Ο κ. Νικόλαος Κουτσομήτρος, πνευμονολόγος από το Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας, πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη, προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του εκεί όπου πραγματικά τον έχουν ανάγκη! Μία Τετάρτη κάθε μήνα παίρνει το ιατρικό του βαλιτσάκι και ένα φορητό σπιρόμετρο και δίνει ραντεβού με ανθρώπους που δεν έχουν καλή οικονομική κατάσταση ή είναι ανασφάλιστοι, για δωρεάν εξέταση.
«Άρχισα να γυρίζω τα χωριά του Αγρινίου πριν από έξι χρόνια, το 2009. Αφορμή στάθηκε ένα δημοσίευμα που διάβασα για έναν Αμερικανό γιατρό, που πρόσφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του στους αστέγους. Πήγαινε τα βράδια κάτω από τις γέφυρες και στα στενά που σύχναζαν και τους εξέταζε», περιγράφει ο κ. Κουτσομήτρος.
Έκτοτε αφιερώνει μια μέρα τον μήνα προκειμένου να επισκεφθεί ένα διαφορετικό κάθε φορά χωριό (Θέρμο, Αμφιλοχία, Καινούργιο, Κατούνα κ.λπ.) της Αιτωλοακαρνανίας.
«Οι εξετάσεις γίνονται σε διάφορα μέρη, όπως πρώην δημοτικά γραφεία, πρώην δημαρχεία, ακόμα και σε καφενεία πηγαίνουμε. Όλα αυτά, βέβαια, σε συνεννόηση με τον δήμο», προσθέτει ο 40χρονος ιατρός.
Οι ασθενείς καταφθάνουν για ακρόαση, μέτρηση οξυγόνου, σπιρομετρήσεις. «Έχω μαζί μου φορητό σπιρόμετρο. Τους κάνω, δηλαδή, ένα πλήρες τσεκ-απ. Επίσης, τους προτρέπω να κάνουν ακτινογραφίες κ.λπ. και μάλιστα κάποιες φορές έχουν προλάβει τον καρκίνο, ο οποίος βρισκόταν στο πρώτο στάδιο».
«Στην αρχή ήταν λίγο διστακτικοί, γιατί δεν περίμεναν ότι θα έρθει κάποιος γιατρός να τους εξετάσει δωρεάν. Φοβόντουσαν ότι μπορεί να τους ζητήσει χρήματα μετά… Όμως, σιγά-σιγά εξοικειώθηκαν και το είδαν πολύ φιλικά», λέει και προσθέτει: «Βλέπω μια χαρά, μια ευτυχία όταν πάω και τους εξετάζω. Σίγουρα ανακουφίζονται όταν με βλέπουν».
Οι περισσότεροι ασθενείς του είναι συνταξιούχοι και άνεργοι νέοι, ηλικίας 20-30 ετών, αλλά και μικρά παιδιά. «Μερικοί δεν έχουν να πάνε στο νοσοκομείο. Βλέπω ανθρώπους που τους λυπάμαι. Που δεν μπορούν να πάνε στα εξωτερικά ιατρεία, γιατί είναι ανασφάλιστοι. Όλα αυτά τα έχω επισημάνει», σημειώνει.
Στην αρχή οι ασθενείς ήταν λίγο διστακτικοί, γιατί δεν περίμεναν ότι θα έρθει κάποιος γιατρός να τους εξετάσει δωρεάν. Φοβόντουσαν ότι μπορεί να τους ζητήσει χρήματα μετά
«Κάθε χρόνο τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα από τον προηγούμενο. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι, πλουσιότεροι», παρατηρεί ο 40χρονος ιατρός.
Ο κ. Νικόλαος Κουτσομήτρος είναι ενεργό μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Αγρινίου και μάλιστα αρκετές φορές τον συνοδεύουν στις αποστολές του και δύο νοσοκόμες του Κοινωνικού Ιατρείου.
Είναι παντρεμένος, πατέρας ενός αγοριού και θεωρεί χρέος του, όπως λέει, να βοηθάει τον κόσμο όπως μπορεί. «Εγώ δεν κάνω κάτι σπουδαίο. Δεν μου κοστίζει τίποτα. Είναι μόνο μία Τετάρτη από τον μήνα μου», λέει και προσθέτει: «Η αμοιβή μου είναι ηθική». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχει εξετάσει δωρεάν περίπου 1.500 άτομα.
Ο «φύλακας άγγελος» της Λήμνου
O 40χρονος παθολόγος, στρατιωτικός γιατρός Θωμάς Λούκας, πατέρας δύο παιδιών, υπηρετεί στη Λήμνο από τον Αύγουστο του 2010 και από το 2012 προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε άπορους και ανασφάλιστους Λημνιούς. Δέχεται καθημερινά στα δύο του ιατρεία ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ιατρικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Λούκα, «όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε, πόσω μάλλον εμείς οι στρατιωτικοί, που το ’χουμε στη φύση μας. Θα πρέπει να είμαστε κοντά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Την ιδέα έδωσε στον κ. Λούκα ένας φίλος του, που του ζήτησε να επισκεφτεί κάποιον ηλικιωμένο γείτονά του, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτεί γιατρό.
Από τότε και μέχρι σήμερα ο κ. Λούκας δέχεται άπορους και ανασφάλιστους πολίτες, ακόμα και μικρά παιδιά, της Λήμνου και τους εξετάζει δωρεάν ή με μια μικρή αμοιβή, ανάλογα την περίπτωση.
«Στην αρχή ήταν διστακτικοί, το σκέφτονταν, αν κρύβεται κάτι από πίσω κ.λπ. Στη συνέχεια, αφενός από στόμα σε στόμα, αφετέρου και από ανακοίνωση που βγάλαμε σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, διάφορες ομιλίες που κάνω σε Συλλόγους, σχολεία κ.λπ. μαθεύτηκε πιο πολύ και ανταποκρίθηκαν», σημειώνει ο 40χρονος ιατρός.
Αρχικά, είχε ορίσει το Σάββατο ως την ημέρα που θα δεχόταν τους ασθενείς, αλλά επέκτεινε αυτό το άτυπο κοινωνικό ιατρείο, έτσι ώστε να λειτουργεί καθημερινά.
«Ο κόσμος ζορίζεται. Από τους 5.000 κατοίκους, το 10% έχει ανάγκη. Όμως, δεν ήθελα να εξετάζω τυχαία. Να νιώθουν άσχημα επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν κ.λπ. Οι πιο πολλοί που έρχονται δεν είναι άποροι, με την έννοια ότι τρώνε από συσσίτια, αλλά άνθρωποι που τους έχει γονατίσει η κρίση και δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Έτσι, ήθελα να έρχονται με αξιοπρέπεια. Η ασθένεια εξάλλου δεν έχει μέρες».
«Αν έρθει ένας πατέρας με τρία παιδιά για να τους κάνω π.χ. εμβόλια, δεν θα πάρω χρήματα και για τα τρία, αλλά θα χρεώσω μία επίσκεψη. Άλλο παράδειγμα, αν έρθει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων χαμηλοσυνταξιούχων που θέλει να γράψει τα φάρμακά του δεν θα πάρω χρήματα», σημειώνει και προσθέτει: «Η ποιότητα ζωής λόγω της αγάπης είναι πολλαπλή από το να γράψω δωρεάν. Μέσα σε μια μέρα μπορεί να εξετάσω και 30 άτομα και να κάνω ταμείο 30 ευρώ»!
Αν και η καταγωγή του είναι από την Ελευσίνα, δεν σκέφτεται ούτε στιγμή να αφήσει τη Λήμνο καθώς, όπως λέει, έχει δεθεί με το όμορφο νησί και τους κατοίκους του.
Η αγάπη που λαμβάνει είναι ανεκτίμητη, δηλώνει, ενώ δεν λείπουν φυσικά και τα… τυχερά του.
«Η χαρά που παίρνω τα 30 λεπτά που περπατώ στην αγορά, που συνομιλώ με τους ανθρώπους κ.λπ., δεν ανταλλάσσεται. Όσο για το ότι δεν παίρνω καθόλου χρήματα, προκειμένου να με ευχαριστήσουν μου ’χουν προσφέρει από κουνέλι, ντομάτες, πεπόνια, καρπούζια μέχρι και χειροποίητο πλεκτό… με το όνομά μου! Και, πιστέψτε με, τα χαίρομαι περισσότερο από αυτούς».
Κλείνοντας, ο κ. Λούκας προτρέπει και άλλους συναδέλφους του να πράξουν το ίδιο, γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει: «Αν ήμασταν γιατροί για να παίρνουμε αμοιβή, όταν τελειώσει η αμοιβή (τα χρήματα) δεν θα είμαστε πια γιατροί. Οι γιατροί είναι για να κάνουν καλά τον άρρωστο».
Σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, λοιπόν, που και το σύστημα υγείας στην Ελλάδα νοσεί, ας ελπίσουμε τα παραπάνω λαμπρά παραδείγματα να βρουν συνοδοιπόρους, ανθρώπους ταγμένους στην επιστήμη τους και στην ανιδιοτελή βοήθεια προς τον συνάνθρωπο.,
Της Σοφίας Χρήστου

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Τιμάται σήμερα ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης του Πολεμικού & Εμπορικού Ναυτικού



 
Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 6 Δεκεμβρίου.
Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 στα Πάταρα της Λυκίας (σημερινό Γκελεμίς Τουρκίας) από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο.
Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας (σημερινό Ντεμρέ Τουρκίας), προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι των συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.
Αποφυλακίστηκε μετά την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου και αφοσιώθηκε στο ποιμαντικό του έργο. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), όπου διαμορφώθηκε εν πολλοίς το χριστιανικό δόγμα, με την καταδίκη της αίρεσης του Αρείου. Εκοιμήθη εν ειρήνη στις 6 Δεκεμβρίου του 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», επειδή τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο. Στον Άγιο Νικόλαο αποδίδονται και πολλά θαύματα.
Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του βρίσκονται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας κι ένα μέρος τους στον ναό του Αγίου Νικολάου στο νησάκι Λίντο της Βενετίας. Η μεταφορά τους στην Ιταλία έγινε επί βυζαντινού αυτοκράτορος Αλεξίου Β' Κομνηνού (1180-1183), όταν τα Μύρα κατακτήθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους και υπήρχε κίνδυνος να τα καταστρέψουν.
Στην ελληνική λαϊκή παράδοση η εορτή του Αγίου Νικολάου αποτελεί το τέλος του εορταστικού τριημέρου που ονομάζεται «Νικολοβάρβαρα» και είναι ταυτισμένα με το δυνατό κρύο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Σχετικές οι παροιμίες: «άε Βαρβάρα φύσα, άε Σάββα βρέξον, αε Νικόλα σόντσον (χιόνισε)» (ποντιακή), «Τα Αγιονικολοβάρβαρα ή βρέχει ή χιονίζει» και «Βαρβαρίτσες, Νικολίτσες, όπου να’σαι μέσα να’σαι».
Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον ελληνικό χώρο από τους ανθρώπους της θάλασσας. Είναι προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού. Είναι ο πολιούχος Άγιος της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, του Γαλαξειδίου, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, της Σητείας και της Σύρου.
Στον Ρωμαιοκαθολικό Κόσμο ο Άγιος Νικόλαος, εκτός από τους ναυτικούς, είναι προστάτης των παιδιών, των απασχολουμένων στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, των ενεχυροδανειστών, των φαρμακοποιών, των μεταμελημένων κλεπτών, των βαρελοποιών, των εμπόρων και των αδίκως κατηγορηθέντων. Στη δυτική παράδοση ο Άγιος Νικόλαος (Santa Claus) είθισται να φέρνει τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά, όπως, στη δική μας παράδοση, ο Άγιος Βασίλης.

Απολυτίκιο Αγίου Νικολάου 

Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος
εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε
τη ποίμνη σου η των πραγμάτων αλήθεια
δια τούτω εκτείσω τη ταπεινώσει τα υψηλά
τη πτωχεία τα πλούσια.
Πάτερ ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ
σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Eορτασμός Προστάτιδος Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας



Την Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός της Προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο.
Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Ανατολική και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας.

Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε , το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.
Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας , για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι' αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, "ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται", όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη , με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο -πατέρα. Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του πρώτου "Τάγματος Πυροβολητών", όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Πραγματοποίηση μουσικής βραδιάς από τον ΣΕΑΝ Μαγνησίας

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η μουσική βραδιά που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μαγνησίας, στο πλαίσιο εορτασμού των 70 χρόνων από την ίδρυσή του.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του συνδέσμου με τις οικογένειές τους καθώς και φίλοι του ΣΕΑΝ, απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί.

Την μουσική επιμέλεια είχε ο Εφ. Αξκός και μέλος του Συνδέσμου μας κ. Κώστας Βαϊνάς (ακορντεόν), με την εξαιρετική κομπανία που τον συνόδευε, στο τραγούδι η κα Αγγελική Κοντοπούλου, ο κ. Δημήτρης Τιφλίτης μπουζούκι, ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος κιθάρα, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου  Σοφία Κοντοπούλου τραγούδι και Κων/νος Σταμούλης τραγούδι και μπάσο.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Μαγνησίας κ. Κων/νος Καραδήμας πήρε το λόγο και αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της μουσικής πανδαισίας απένειμε στον Εφ. Αξκό κ. Κ. Βαϊνά την αναμνηστική  πλακέτα με το θυρεό του Συνδέσμου μας και μια ανθοδέσμη λουλούδια στην κα Αγγελική Κοντοπούλου για την υποστήριξη και επιμέλεια των τραγουδιών της μουσικής βραδιάς.

Η μουσική κομπανία ερμήνευσε ένα πλήθος τραγουδιών μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκη-Χατζηδάκη, κ.α.), αλλά και έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα.

Υπόσχεση των μουσικών μας αλλά και όλων των παρευρισκόμενων ήταν να επαναληφθεί και άλλη φορά η βραδιά αυτή από την οποία έμειναν όλοι με τις καλλίτερες εντυπώσεις.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας ευχαριστεί θερμά τον κ. Κώστα Βαϊνά και όλους τους μουσικούς που πλαισίωσαν την μουσική κομπανία για την οργάνωση της μουσικής βραδιάς, τα μέλη και τους φίλους που παρευρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα της Λ.Α.Φ. Βόλου, τον Δντή της ΛΑΦ κ. Κουντούρη Δημήτριο για την άψογη συνεργασία, τον Αξιωματικό Υπηρεσίας Επχία (ΕΜΘ) κ. Αθανάσιο Ντούρα και το προσωπικό της Λέσχης για την φιλοξενία και την άψογη και γρήγορη εξυπηρέτηση.


Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Α.Ν Μαγνησίας



Ο κ. Κ. Βαϊνάς (αριστερά), η κα Αγγελική Κοντοπούλου (τραγούδι), ο κ. Γεωργακόπουλος Δ. (κιθάρα) & ο κ. Τιφλίτης Δ. (μπουζούκι)